Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Petrol na Ljubljanskem forumu predstavil rešitve s področja vodnega kroga in e-mobilnosti

Ljubljanski grad je med 3. in 4. oktobrom gostil 9. Ljubljana forum. Dogodek, ki predstavlja mednarodno konferenco in pokriva področje razvoja in prihodnosti pametnih, trajnostnih in vključujočih mest. Forum je namenjen povezovanju in vzpodbujanju primerov dobre prakse ter seveda sodelovanja med različnimi deležniki razvoja mest globalno. Osrednja tema letošnjega foruma so veliki infrastrukturni projekti in nove tehnologije. Med predstavitvijo rešitev za mesta je sodeloval tudi Petrol, in sicer s predstavitvijo rešitev vodnega kroga in e-mobilnosti.

Petrol na Ljubljanskem forumu predstavil rešitve s področja vodnega kroga in e-mobilnosti

Ljubljanski grad je med 3. in 4. oktobrom gostil 9. Ljubljana forum. Dogodek, ki predstavlja mednarodno konferenco in pokriva področje razvoja in prihodnosti pametnih, trajnostnih in vključujočih mest. Forum je namenjen povezovanju in vzpodbujanju primerov dobre prakse ter seveda sodelovanja med različnimi deležniki razvoja mest globalno. Osrednja tema letošnjega foruma so veliki infrastrukturni projekti in nove tehnologije. Med predstavitvijo rešitev za mesta je sodeloval tudi Petrol, in sicer s predstavitvijo rešitevvodnega krogaine-mobilnosti.

V sklopu "Pametnih trajnostnih in vključujočih mest prihodnosti" so bile predstavljene dobre prakse in vizije, kako doseči takšna mesta prihodnosti. Pomembna je informiranost meščanov, pripravljenost na vseživljenjsko učenje in seveda ustrezna podpora javnih politik, ki podpirajo in pomagajo zgraditi potrebno infrastrukturo. Ob vsem tem je potreben tudi ustrezen model upravljanja, ki vključuje vse deležnike.

Petrol nudi podporo celotnemu vodnemu krogu in povečujejo mobilnost za ljudi

V razpravi županov glavnih mest JV Evrope so bili predstavljeni primeri projektov, ki so za mesta v tem trenutku najbolj pomembni, kot tudi izzivi, s katerimi se trenutno soočajo. Med predstavitvijo rešitev za mesta je sodeloval tudi Petrol, in sicer s predstavitvijo rešitevvodnega krogain e-mobilnosti. Zahteve za upravljanje javnih infrastrukturnih sistemov so vse večje, stroški obratovanja pa morajo ob vse boljših storitvah ostajati enaki ali nižji, ob tem da morajo sistemi delovati varno, trajno in zanesljivo. Dodaten izziv, ki se pojavlja ob vsem tem, je zavedanje o pomembnosti informacijske podpore pri upravljanju z infrastrukturo vodnega kroga. V Petrolu so zavezani zagotavljanju varne in zanesljiveoskrbe s pitno vodoin mestom pomagajo pri naslavljanju teh izzivov. Z njihovimi energetskimi in okoljskimi rešitvami podpirajo celoten vodni krog, neposredno pa se vključujejo vanj v fazah distribucije inčiščenjater posredno v fazi proizvodnje.

Kot eden večjih izzivov današnjega časa se pojavlja tudi mobilnost. Zato v Petrolu razvijajo številne storitve tudi na področju e-mobilnosti, od polnilne infrastrukture, do najema vozil in korporativnega najema vozil. Eden izmed njihovih ciljev je povečati možnosti mobilnosti za ljudi, na način da je ta čistejša in vključuje alternativna goriva. Namen je povečati priročnost in praktičnost storitev skozi integracijo pametnih tehnologij v Petrolove storitve. Obenem pa so udeležencem predstavili priložnosti, ki jih e-mobillnost ponuja javnim institucijam v Sloveniji in v tujini, ter glede na rdečo nit letošnjega foruma, še največji projekt razvoja mobilnosti – MULTI-E.

Pametna mesta potrebujejo pametne in vključujoče prebivalce

Lorenzo Madrid, strokovnjak na dotičnem področju, je predstavil vizijo pametnih mest, možnosti digitalne transformacije mest in razlike med različnimi verzijami pametnega mesta, ki varirajo od 1.0 do 3.0. Med ključnimi značilnostmi pametnega mesta je izpostavil pametne meščane, opolnomočene prebivalce mest, ki imajo za svoje odločitve na voljo ravno prav podatkov. Če imata pametno mesto 1.0 in 2.0 že vzpostavljene avtomatizirane operacije, integrirane storitve (IoT sisteme, big data), potem lahko pametno mesto 3.0 opišemo kot mesto, ki razmišlja, ima vzpostavljeno avtonomno upravljanje, podatkovno analitiko in umetno inteligenco. Ključno pri vsem pa je seveda, da so meščani informirani.

Ob koncu uvodnega dela je bil podpisan Memorandum o razumevanju in sodelovanju med evropskimi in latinskoameriškimi hubi ter združenji na področju pametnih mest.

Eno izmed glavnih sporočil dogodka je bilo, da je poudarek na ljudeh. Ljudje so tisti, zaradi katerih se izboljšuje kvaliteta storitev, saj so vse storitve in infrastrukturni projekti nenazadnje namenjeni izboljšavi kakovosti življenja. Hkrati pa pametna mesta potrebujejo pametne in vključujoče prebivalce, ki aktivno sodelujejo v mestu, so pripravljeni na spremembe in ki mesta vidijo kot svoj dom.

Foto: Petrol

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!