Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Kako zveni Mastercard po slovensko?

Priznani slovenski glasbeniki ustvarili slovensko različico melodije Mastercard

Kako zveni Mastercard po slovensko?

Priznani slovenski glasbeniki ustvarili slovensko različico melodije Mastercard

Ljubljana, 17. oktober 2019 – Tehnološkemu podjetju Mastercard kot vodilnemu v globalnih plačilih zaupajo milijarde potrošnikov, tisoče finančnih ustanov, milijone trgovcev in vlade ter gospodarstva po vsem svetu. Podjetje ustvarja občutek domačnosti okoli svoje močne blagovne znamke tudi s prepoznavnim zvokom. V času pred podelitvijo letošnjih nagrad Grammy je namreč razkril globalni Mastercard Sonic brand\", ki dodaja posebno dimenzijo identiteti blagovne znamke in predstavlja ključni del prepoznavanja znamke pri potrošnikih. Sedaj pa so svoj pečat slovenski različici dodali tudi domači glasbeni ustvarjalci.

Razvoj zvočne identitete, ki jo je mogoče prilagoditi glede na želen žanr in lokalno kulturo, je te dni predstavljen tudi v okviru festivala Zlati boben. Rose Beaumont, višja podpredsednica oddelka za poslovanje in komunikacije v podjetju Mastercard, pa bo o razvoju zvočne blagovne znamke nocoj spregovorila tudi na Ekonomski fakulteti.

Od harmonike do citer in starodavne piščali

Glasba združuje. Ne glede na to, ali je izražena v avtohtoni obliki ali nekonvencionalnih oblikah, je pomemben element nacionalne identitete, ki ga moramo ob današnjem močnem vplivu sodobne globalne kulture še dosledneje ohranjati in negovati. Po besedah Mika Shinode pa je pri melodiji Mastercard najbolj čudovito ravno to, da je prilagodljiva v različnih kulturah in žanrih. Pomembna blagovna znamka na ta način krepi svoj odnos z ljudmi.

Globalni zvok podjetja Mastercard je s pristnimi lokalnimi vložki in ljudskimi glasbili poslovenili znan slovenski producent Dejan Radičević, pri ustvarjanju pa so sodelovali priznana citrarka Tanja Zupanc, tolkalka Petra Vidmar, priljubljena slovenska pevka Neisha, svetovni prvak v diatonični harmoniki Anže Krevh in znan slovenski klarinetist Boštjan Gombač, ki je del melodije zaigral na rekonstrukcijo najstarejše piščali na svetu, najdene v jami Divje babe pri Cerknem.

Harmonika ima v melodiji kot simbol slovenske tradicije in ponosa posebno mesto. Krevh, ki je svojemu glasbilu zvest že od rane mladosti, nas v melodijo vpelje z improviziranim uvodom in v sozvočju z ostalimi ljudskimi glasbili dokazuje, da diatonična harmonika ni ustvarjena le za narodnozabavno glasbo. Kot pravi, lokalna različica melodije Mastercard predstavlja pomemben stik med slovensko glasbeno tradicijo in sodobnostjo, ki po eni strani promovira ljudska glasbila in folkloro, po drugi strani pa jih preizkuša v nevsakdanjih in novih okoljih.

"Po tem smo prepoznavni. Naša glasbena tradicija nas zaznamuje v svetu, tako kot potica, lipicanci, Blejsko jezero in Postojnska jama. Slovensko tradicijo moramo negovati in jo predstavljati kar najbolj neokrnjeno – v obliki pristne narodne glasbe, folklore in njenega izročila, ne pa njenih glasbenih popularnih derivatov," pa je prepričana Neisha, ki se je podpisala pod notno in aranžmajsko strukturo slovenske melodije Mastercard.

"Razvoj zvočne identitete Mastercard je bil dolgoleten proces, ki je združil priznane ustvarjalce, glasbenike in umetnike s celega sveta, z namenom, da bi prepoznavnost znamke ponesli korak dlje. Dejstvo, da lahko globalno zvočno identiteto lokalno prilagodimo, nam daje odlično priložnost, da pristopimo k slovenskemu potrošniku na ustvarjalen in dinamičen način. Tako še dodatno krepimo prepoznavnost blagovne znake, ki stremi k ustvarjanju neprecenljivih izkušenj na vsakem koraku," je pojasnil Aleš Petejan, vodja marketinga pri Mastercard Slovenija.

Prepoznana melodija Mastercard

Mastercard je februarja letos v času pred podelitvijo nagrad Grammy predstavil nov večkanalni marketinški program z Grammyjevo nominiranko Camilo Cabello. To je bil prvi ustvarjalni izdelek, ki je vključeval zvočni logotip znamke. Z namenom zagotavljanja odmevnosti svoje melodije po svetu je Mastercard združil glasbenike, umetnike in agencije po vsem svetu, med drugimi tudi glasbenega inovatorja Mika Shinoda iz skupine Linkin Park. Rezultat je prepoznavna in nepozabna melodija, ki jo je mogoče prilagoditi glede na različne žanre in kulture, s čimer zagotavlja lokalno relevantnost in obenem dosledno ohranja zvok globalne blagovne znamke.

Stične točke blagovne znamke s potrošniki po vsem svetu – tako fizična okolja kot tudi digitalne ali zvočne platforme – bodo odslej Mastercard razlikovale s prepoznavno melodijo, ki bo utrjevala občutek domačnosti. Novost tesno sledi prehodu družbe v simbolno blagovno znamko in kontinuirani transformaciji znamke.

Več informacij o evoluciji blagovne znamke Mastercard in datoteke za predvajanje celotnega spektra zvokov, ki bodo predstavljali zvočno identiteto družbe Mastercard, najdete v digitalnem kompletu za medije, slovensko različico pa lahlo slišite TUKAJ (prenesi mp3). Več tudi na www.mastercard.si.

Video, kako je nastala slovenska zvočna identiteta blagovne znamke Mastercard, preverite TUKAJ.

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je družba za globalna plačila in tehnologijo. Upravlja najhitrejšo svetovno mrežo obdelovanja plačil, povezuje potrošnike, finančne institucije, trgovce, vlade in podjetja v več kot 210 državah in območjih. Izdelki in rešitve družbe Mastercard naredijo vsakodnevne aktivnosti – na primer nakupovanje, potovanje, vodenje podjetij in upravljanje financ – lažje, varnejše in učinkovitejše za vse. Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

Spremljajte tudi Mastecard Slovenia Facebook in Instagram stran.

Vanja Žižmondm+386 41 945 877www.mayermccann.com

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!