Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IBM na krovu projekta avtonomnega plovila Mayflower

IBM Systems, umetna inteligenca, tehnologije oblaka in druge robne tehnologije za krmilom enega od prvih avtonomnih čezatlantskih potovanj Misija za širjenje znanja človeštva o oceanu in premagovanja ovir za pomorske raziskave Potovanje bo znanstvenikom pomagalo razumeti kopičenje plastike v oceanih, ki predstavlja velik družbeni problem

IBM na krovu projekta avtonomnega plovila Mayflower

IBM Systems, umetna inteligenca, tehnologije oblaka in druge robne tehnologije za krmilom enega od prvih avtonomnih čezatlantskih potovanj

Misija za širjenje znanja človeštva o oceanu in premagovanja ovir za pomorske raziskave

Potovanje bo znanstvenikom pomagalo razumeti kopičenje plastike v oceanih, ki predstavlja velik družbeni problem

London, Združeno kraljestvo – IBM THINK – 16. oktober 2019 – IBM (NYSE: IBM) je danes sporočil, da se je pridružil globalnemu konzorciju partnerjev pod vodstvom pomorske raziskovalne organizacije ProMare, ki gradi brezpilotno in popolnoma samostojno plovilo, ki bo septembra 2020 prečkalo Atlantski ocean ob četrti stoletnici potovanja ladje Mayflower.

Avtonomno plovilo Mayflower Autonomous Ship (MAS) bo uporabljalo umetno inteligenco podjetja IBM, najbolj zmogljive strežnike ter najsodobnejše tehnologije računalništva v oblaku in distribuiranega računalništva za samodejno navigacijo in izogibanje nevarnostim, ki bodo nanjo prežale med plovbo med mestoma Plymouth v Združenem kraljestvu in Plymouth v zvezni državi Massachusetts. V primeru uspešnega prečkanja bo MAS postalo eno izmed prvih plovil normalne velikosti, ki bo popolnoma samodejno prečkalo Atlantski ocean, in bo tako odprlo vrata novi dobi avtonomnih raziskovalnih ladij.

"Plovbe raziskovalnih ladij lahko stanejo več deset tisoč dolarjev ali funtov na dan in so omejene s številom dni, ki jih lahko ljudje preživijo na krovu, kar je restriktiven dejavnik za številne današnje pomorske znanstvene misije," je dejal Brett Phaneuf, član ustanovnega odbora ProMare in so-direktor projekta MAS (skupaj s članom odbora Fredrikom Soreidom). "Ta projekt ustvarja stroškovno učinkovito in prilagodljivo platformo za zbiranje podatkov, ki bo pomagala varovati zdravje oceana in delovanje panog, ki jih ocean omogoča."

Andy Stanford-Clark, glavni tehnolog pri IBM UK & Ireland, je dodal: "IBM je pomagal poslati človeka na luno in podjetje se je z navdušenjem spopadlo z izzivom uporabe naprednih tehnologij za prečkanje in raziskovanje naših najglobljih oceanov. Z zagotavljanjem možganov za avtonomno ladjo Mayflower postavljamo nove meje za znanost in avtonomne tehnologije pri naslavljanju kritičnih okoljskih vprašanj."

Plovilo bo uporabljalo tri raziskovalna vozlišča z vrsto senzorjev in znanstvenih instrumentov, ki jih bodo znanstveniki uporabili za izboljšanje razumevanja na številnih pomembnih področjih, kot so pomorska kibernetska varnost, spremljanje morskih sesalcev, merjenje višine morske gladine in plastika v oceanih. Delo bo ob podpori IBM in ProMare usklajevala Univerza v Plymouthu iz Velike Britanije kot ena izmed vodilnih akademskih ustanov na področju pomorskih raziskav.

Plastika v oceanih – velik problem

Raziskava, ki jo je po naročilu IBM v Veliki Britaniji izvedla organizacija One Poll, je pokazala, da plastika v oceanih skrbi več Britancev kot katera koli druga oblika plastičnega onesnaženja, pri čemer je 80 % anketirancev izrazilo skrb, da bi mikroplastika končala v njihovi prehrani. Univerza v Plymouthu – globalna avtoriteta na področju mikroplastike – bo vodila raziskave za širjenje razumevanja na tem kritičnem področju in analizirala vzorce vode, ki jih bo plovilo MAS zajemalo med svojo plovbo preko Atlantika z namenom poglobiti naše razumevanje o izvoru, distribuciji in potencialnem vplivu mikroplastike na oceane.

​Profesor Richard Thompson, OBE, direktor pomorskega inštituta na Univerzi v Plymouthu, je dejal: "Mikroplastika predstavlja velik izziv za naše oceane. Več kot 700 vrst pride v stik z odpadki, ki jih najdemo od polov do ekvatorja, in trenutne ocene napovedujejo, da se bo količina plastike v oceanih do leta 2025 potrojila. Avtonomno plovilo Mayflower nam bo omogočilo premislek o načinih zbiranja podatkov in poglobilo naše razumevanje tega globalnega vprašanja."

Med partnerji projekta najdemo tudi Univerzo v Birminghamu iz Združenega kraljestva, ki je odgovorna za uporabo tehnologij navidezne, obogatene in združene resničnosti. Skupina za Human Interface Technologies (HIT) iz Birminghama namreč vodi razvoj znanstvene postaje za združeno resničnost, ki bo omogočila teleprisotnost šolarjev in ostalih zainteresiranih posameznikov na krovu čezatlantske misije.

Umetna inteligenca in druge napredne tehnologije za krmilom

Z nudenjem tehnologije IBM PowerAI Vision v kombinaciji s pospešenimi strežniki IBM Power Systems (enaka tehnologija, kot jo uporabljajo najmočnejši superračunalniki na svetu) IBM organizaciji ProMare pomaga pri izdelavi modelov globokega učenja, ki bodo sposobni prepoznati navigacijska tveganja, zaznana s pomočjo vgrajenih kamer plovila MAS. Z uporabo resničnih podatkov in slik iz zaliva Plymouth Sound bo MAS sposoben prepoznati nevarnosti, kot so boje, razbitine in druge ladje, ter bo imel stalno situacijsko zavedanje z uporabo tehnologij RADAR, AIS (samodejni identifikacijski sistem) in LIDAR – torej tehnologij, ki se uporabljajo v avtonomnih vozilih.

Ko bo zaznal nevarnost, bo MAS uporabil programsko opremo IBM Operational Decision Manager za pomoč pri samostojnem odločanju glede spremembe smeri ali, v nujnih primerih, pospeševanja z uporabo dodatne moči iz vgrajenega rezervnega generatorja. Plovilo MAS bo z združevanjem podatkov iz navtičnih zemljevidov, senzorjev in vremenskih napovedi lahko obenem določilo tudi optimalno pot in hitrost, s katero bo prečkalo Atlantik.

Med plovbo bodo robne naprave zbirale in analizirale podatke o plovilu in jih shranjevale lokalno. Ko bo na voljo povezava, se bodo podatki prenesli na robne naprave, nameščene na obali. Strokovnjaki ProMare in IBM bodo posodobili modele globokega učenja in jih po potrebi posredovali nazaj plovilu. Robna vozlišča so povezana z IBM Cloud, podatki pa se shranjujejo v IBM Cloud Object Storage.

Trup avtonomnega plovila Mayflower trenutno gradi in opremlja podjetje Aluship Technology v Gdansku na Poljskem, proti koncu leta pa bo prepeljano v Plymouth v Veliki Britaniji.

O ProMare

Neprofitna korporacija in javna dobrodelna ustanova ProMare, ustanovljena leta 2001, promovira raziskovanje morij po celotnem svetu. V njej sodelujejo izkušeni arheologi in inženirji, ki izvajajo številne raziskovalne projekte, tako samostojno kot tudi v sodelovanju z akademskimi, poslovnimi, javnimi ter vladnimi organizacijami in agencijami, z namenom širjenja znanja o zgodovini in znanosti ter svetu, ki nas obdaja.

Za več informacij o ProMare obiščite: http://www.promare.org

O Univerzi v Plymouthu

Univerza v Plymouthu spada med 10 najboljših sodobnih univerz v Združenem kraljestvu (lestvica sodobnih univerz Times Higher EducationYoung University Rankings 2019). Njene korenine segajo več kot 150 let v preteklost, in sicer v leto 1862, ko je bila ustanovljena šola za navigacijo (School of Navigation). Univerza goji širok razpon ved in se s svojimi raziskavami ter poučevanjem uvršča med vodilne globalne ustanove na področju pomorskih raziskav, vključno z raziskovanjem onesnaženosti morja, obenem pa je bila prva univerza, ki je identificirala široko razpršenost mikroplastike – termin, ki so ga na univerzi prvič uporabili leta 2004 in ki je dandanes v splošni uporabi.

Za več informacij o Univerzi v Plymouthu obiščite: https://www.plymouth.ac.uk/marine-maritime

O skupini Human Interface Technologies na Univerzi v Birminghamu

Skupina za vmesnike med ljudmi in sistemi Human Interface Technologies (HIT), ki deluje v okviru robotskega laboratorija Extreme Robotics Laboratory na Univerzi v Birminghamu, spada med pionirje razvoja in uporabe navidezne, obogatene in združene resničnosti v Veliki Britaniji. Skupina na teh področjih deluje vse od leta 2003 in, skupaj s telerobotskimi tehnologijami, svojo prihodnost gradi na preko 32 letih izkušenj. Nagrajene raziskave skupine pomagajo pri preprečevanju neuspehov pri "spodbujanju uporabe tehnologije", ki so se dogajali med 80. leti prejšnjega in prvim desetletjem 21. stoletja. Skupina razvija in ocenjuje demonstracijske sisteme na področju obrambe, zdravstva, dediščine in napredne robotske tehnologije, ki poudarjajo pomen izkoriščanja znanja človeških dejavnikov pri razvoju inovativnih vmesnikov med ljudmi in sistemi.

Za več informacij o skupini HIT na Univerzi v Birminghamu obiščite: www.birmingham.ac.uk/hit-team.

O IBM

Za več informacij o IBM obiščite: www.ibm.com

Petra Rolih

mpetra.rolih@mayermccann.com

t+386 40 569 207

www.mayermccann.com

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!