Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

10 TISOČ KORAKOV ZA ZDRAVJE PROSTATE

Redna telesna vadba igra zelo pomembno vlogo v procesu zdravljenja bolnikov z rakom prostate, so danes poudarili strokovnjaki na okrogli mizi o raku prostate. To je najpogostejši rak pri moških in tudi glavni vzrok smrti zaradi rakov med moškimi. Ob tej priložnosti so predstavili program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate. Zajet je v novi brošuri za bolnike, naslovljeni 10 tisoč korakov.

10 TISOČ KORAKOV ZA ZDRAVJE PROSTATE

Redna telesna vadba igra zelo pomembno vlogo v procesu zdravljenja bolnikov z rakom prostate, so danes poudarili strokovnjaki na okrogli mizi o raku prostate. To je najpogostejši rak pri moških in tudi glavni vzrok smrti zaradi rakov med moškimi. Ob tej priložnosti so predstavili program za aktivnejše življenje bolnikov z rakom prostate. Zajet je v novi brošuri za bolnike, naslovljeni 10 tisoč korakov.

10 tisoč korakov ter jabolko na dan je splošno priporočilo, ki velja tako za preprečevanje bolezni kot za rehabilitacijo v procesu zdravljenja raka prostate, je povedal mag. Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije. Telesna aktivnost v procesu zdravljenja raka prostate namreč zelo pomaga pri okrevanju, preživetje pa se tako lahko izboljša celo za 40 odstotkov.

"Preživetje je zelo povezano s stadijem bolezni. Tudi novejša zdravila pripomorejo k temu, vendar pa se življenja pridobivajo v zgodnjih fazah bolezni," je poudarila onkologinja dr. Breda Škrbinc, dr. med., iz Onkološkega inštituta Ljubljana. Ocenila je, da se statistika bolezni izboljšuje, kar je dobro – po podatkih za leto 2016 se je v zadnjih petih letih 5-letno preživetje bolnikov z rakom prostate povečalo na prek 92 odstotkov; 70 odstotkov bolnikov odkrijejo v zgodnji fazi, 23 odstotkov z napredovalo boleznijo, 7 odstotkov bolnikov pa ima ob odkritju že metastaze.

"Z obravnavo bolnikov smo lahko zadovoljni, vendar je vedno lahko še boljše. Rak prostate je še vedno smrtna bolezen, če ga ne odkrijemo pravočasno in tudi ustrezno zdravimo," je opozoril mag. Dejan Bratuš, dr. med. specialist urolog iz Splošne bolnišnice Maribor. "Na začetku bolezen nima nobenih simptomov; bolečine so znak že napredovalega raka. Specifični simptomi, na primer težave z uriniranjem, se lahko pojavijo zaradi benignih bolezni, kot je povečana prostata, ne zaradi raka," je pojasnil urolog. Glavna dejavnika tveganja za nastanek raka sta predvsem starost in genetika (nagnjenost k bolezni). Z daljšanjem življenjske dobe se tako povečuje tudi možnost za večje število obolelih moških. Zdaj vsako leto odkrijejo 1.500 novih rakov prostate, 404 na leto pa jih zaradi tega raka umre, čeprav bi se marsikaterega raka dalo preprečiti oziroma ozdraviti. Moški prepozno obiščejo zdravnika, saj jih je strah bolečine in diagnoze, iskanje pomoči zanje pomeni šibkost, zato trpi zdravje, opaža, Gregor Pirc, predsednik Slovenskega onkološkega društva za moške OnkoMan. Moške je zato spodbudil, naj spregovorijo in poiščejo pomoč.

Zdravljenje in rehabilitacija

Zdravljenje raka prostate je odvisno od stadija, v katerem odkrijejo bolezen. Ko je rak omejen na prostato, bolnikom ponudijo radikalno zdravljenje z operacijo, pri napredovalem raku pa je potrebno sistemsko zdravljenje z zdravili in multidisciplinarno obravnavo. Bolniki se lahko prvih nekaj mesecev po operaciji spopadajo z inkontinenco, približno 10 odstotkov ima trajno inkontinenco, 40-50 odstotkov moških pa ima po operaciji težave z erekcijo, kar pa je mogoče zdraviti z zdravili.

"Po operaciji lahko veliko naredimo z rehabilitacijo. Že pred operacijo pa bi moral vsak moški narediti nekaj zase, da bi že na operacijsko mizo prišel v dobri formi," je poudarila fiziatrinja Ana Murko iz Zdravilišča Dobrna. "Splošna fizična aktivnost bi morala biti stalna. 10 tisoč korakov na dan je minimum za vsakogar, ki se želi spopadati z boleznijo," je poudaril Hočevar. Telesna aktivnost namreč zmanjšuje stranske učinke operacije in kemoterapije, izboljša tudi preživetje in kakovost življenja.

Brošura za bolnike z rakom prostate ponuja nasvete in vaje za rehabilitacijo po operaciji ali drugi onkološki terapiji. "Bolniki potrebujejo take brošure, pisne napotke. Z njimi in njihovimi svojci se v ambulanti lahko pogovarjamo, vendar jim od teh pogovorov ostane le malo v glavi, kasneje se pojavi še kup vprašanj. Zato je ta knjižica zlata vredna," je dejala Škrbinčeva. "V pomoč bo tudi nam zdravnikom, da lahko bolnikom ponudimo še nekaj več. Vsak si zasluži bolj dolgotrajno rehabilitacijo, ki pa mu je ne moremo nuditi," je zaključil Bratuš.

Izdajo brošure je omogočilo podjetje Janssen, ki na svojem portalu za bolnike z rakom prostate ponuja tudi videoposnetke z vajami za rehabilitacijo in druge informacije, številne informacije pa so na voljo tudi na spletni strani Društva uroloških bolnikov (www.dub.si).

Srečko Meolic

Foto: DUB

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!