Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

BELETRINA (OPOMNIK): JOSE SARAMAGO, VELIKAN PORTUGALSKE KNJIŽEVNOSTI, 22. 10. 2019, Drama Kavarna

Vabimo vas na predstavitev knjige Leto smrti Richarda Reisa Joseja Saramaga.

Vabimo vas na predstavitev knjige Leto smrti Richarda Reisa Joseja Saramaga. Pogovarjali se bodo Žiga Vertič, Blažka Muller Pograjc in Barbara Juršič.

Jose Saramago, velikan portugalske književnosti

22. oktober 2019 / 16:30

Drama Kavarna, Ljubljana

O AVTORJU

José Saramago (1922–2010) je portugalski pisatelj in prejemnik Nobelove nagrade za književnost v letu 1998. Romane, s katerimi si je prislužil mednarodno prepoznavnost, je napisal po že dopolnjenem petdesetem letu starosti, ko je razvil svoj edinstveni pripovedni slog. Z značilnim prepletanjem alegorije in fantastike izvirno prikazuje zgodovinske dogodke ter hkrati izraža prepričljivo kritiko aktualnega družbenega dogajanja. V središče zanimanja postavlja človeka in vse, kar je človeškega. Napisal je več kot trideset literarnih del, v slovenskem jeziku pa lahko beremo romane Esej o slepoti, Zapis o samostanu, Evangelij po Jezusu Kristusu, Kajn in Kameni splav.

O KNJIGI

Ricardo Reis – eden od heteronimov Fernanda Pessoe – se leta 1935, po šestnajstih letih opravljanja zdravniškega poklica v Braziliji, vrne na Portugalsko zaradi novice, da je umrl njegov stvaritelj. Ta ga, zdaj kot prikazen, redno obiskuje. Reis se sicer trudi oprijeti stvarnosti, a ga več elementov, kot sta brezciljno blodenje po labirintu lizbonskih ulic in razpetost med dvema popolnoma različnima ženskama, oddaljuje od tega. Leto smrti Ricarda Reisa je roman, v katerem se izražajo vse značilnosti Saramagovega literarnega opusa: prestopanje meje med resničnostjo in fikcijo, zavračanje omejitev tradicionalnih pripovednih postopkov in prvovrstna metaliterarna igra. Medtem pa mrtvi Pessoa in nikoli zares živeči Reis razpravljata o družbeno-politični situaciji, umetnosti, resnici, filozofiji, ljubezni in usodi.

Knjiga je izšla s finančno podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Na dogodku boste knjigo lahko tudi kupili.

LEPO VABLJENI!

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!