Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dnevi nemškega filma

Kinotečni program od 22. do 27. oktobra

Kinotečni program od 22. do 27. oktobra

Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv in Slovenska kinoteka v sodelovanju s številnimi partnerji letošnje leto posvečamo 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica. V torek, 22. oktobra, bosta v Kinoteki v sklopu retrospektive100 let Franceta Štiglicana sporedu dva programa. Ob 19. uri lepo vabljeni na ogled komedije Tistega lepega dne (1962), ki jo je Štiglic posnel po scenariju, ki sta ga z Andrejem Hiengom spisala po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Ob 21. uri bo na sporedu še Svet na Kajžarju (France Štiglic, 1952), film, postavljen na slovensko podeželje, v Haloze v povojnih letih. Pred tem bomo zavrteli še Štigličev legendarni kratki film o mladinskih delovnih brigadah – Mladina gradi (1946).

V. Dnevi nemškega filmaGoethe-Institut Ljubljana in Slovenska kinoteka že petič zapored vabita k ogledu nove nemške filmske produkcije.Dneve nemškega filmabomo v sredo, 23. oktobra, ob 20. uri odprli z nekonvencionalno družinsko dramo Bila sem doma, toda … (2019) režiserke Angele Schanelec, ki je bila za svoj film, v katerem se na edinstven način spopade z izgubo ljubljene osebe, na letošnjem Berlinalu nagrajena s srebrnim medvedom za režijo. Letošnji program bo sicer zaznamovala stoletnica Bauhausa, ene najznamenitejših in najvplivnejših umetniških šol 20. stoletja, ki jo je leta 1919 v Weimarju ustanovil Walter Gropius. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma. Prvi, Lotte na Bauhausu (Gregor Schnitzler, 2019), nas popelje v Weimar, v leto 1921 in osvetli vlogo žensk na sloviti šoli; dokumentarni film Duh Bauhausa (Niels Bolbrinker in Thomas Tielsch, 2019) pa ideje Bauhausa izpred stoletja poveže s sodobnimi umetniškimi, arhitekturnimi in urbanističnimi smernicami.

Dva programa Dnevov bosta posvečena kratkim fimom. Program Kratki! Short Export 2019 – Made in Germany predstavlja različne zgodbe v igranih, dokumentarnih in animiranih kratkih filmih. V programu Vzhajajoče zvezde pa bomo predstavili sodobni eksperimentalni film in video umetnost iz Nemčije. Zadnji oktobrski petek posvečamo Bertoltu Brechtu, vélikemu nemškemu dramatiku. Nova biografska drama v dveh delih Brecht (2018) režiserja Heinricha Breloerja oživlja Brechtov zgodnji in pozni čas, prikazuje pa tudi vplive, ki so se skrivali za njegovo družbeno kritiko.

Mednarodni dan animiranega filmaDruštvo slovenskega animiranega filma v sodelovanju s Slovensko kinoteko ponovno pripravlja praznovanje Mednarodnega dneva animiranega filma, ki letos poteka v nedeljo, 27. oktobra. Slovenski animirani film je v zadnjih petnajstih letih dobil nov zalet, tako v produkciji kot tudi na področju izobraževanja. Trenutno najvidnejši avtorji, Dušan Kastelic, Špela Čadež, Kolja Saksida, Leon Vidmar in Timon Leder, prejemajo priznanja po vsem svetu. V nedeljo se v Kinoteki tako obeta celodnevni program, posvečen slovenskim animiranim filmom. Predstavili bomo filme, ki jih na delavnicah ustvarjajo najmlajši navdušenci nad animiranim filmom, in izbor slovenskih študentskih filmov ter odprli zakladnico draguljev slovenskega animiranega filma. Letos bodo prvič podeljene tudi stanovske nagrade DSAF na področju animiranega filma in drugič nagrade DSAF za animirane študijske projekte. Podeljena bo tudi Nagrada Saša Dobrila za življenjsko delo na področju animiranega filma, ki jo bosta prejela Milan Erič in Zvonko Čoh. Več o programu si preberitena sledeči povezavi.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!