Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IZPOD PERESA GLAVNEGA EKONOMISTA PRI ANALITIKI GZS

Nemška strojegradnja s slabim izkupičkom predvsem izven evropskih trgov

IZPOD PERESA GLAVNEGA EKONOMISTA PRI ANALITIKI GZS

Nemška strojegradnja s slabim izkupičkom predvsem izven evropskih trgov

Nemški indeks ZEW se je oktobra nekoliko znižal glede na predhodni mesec (-25,3), kar je bilo na zgornji meji našega intervala pričakovanj (med -25 in -30). Avgustovska industrijska proizvodnja je bila v Nemčiji medletno nižja za 4 %, izvoz podobno (-3,9 %). Pri strojegradnji je bil promet medletno nižji za 3,4 %, od tega je bil na domačem trgu nižji za 2,7 %, v na tujih trgih pa za 3,9 %. V države EU je bil izvoz medletno višji (+2,1 %), medtem ko je v drugih državah upadel kar za 7,1 %. 60 % podjetij v nemški strojegradnji pričakuje, da se bodo razmere v naslednje pol leta še poslabšale. V območju evra je bil pesimizem podoben kot v Nemčiji, pričakovanja so se poslabšala tudi v ZDA in na Japonskem. Že sedmo zaporedno četrtletje so se ocene gospodarske rasti pri nemških finančnikih znižale.

Ameriški dvig carin na turško jeklo z majhnim pomenom

Dvig ameriških carin na jeklo s 25 % na 50 % proti Turčiji napoveduje nadaljevanje cenovne bitke na področju kovin v Evropi. Sektor kovin se sooča tako z azijsko kot turško konkurenco. Vseeno učinek ne bo zelo velik, saj je Turčija v prvih osmih mesecih v ZDA izvozila le še za 120 mio USD jekla in jeklenih izdelkov.

Dinamika gradbenih dovoljenj precej pod pričakovanji

Septembra je bilo v Sloveniji izdanih skoraj za 600 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je bilo medletno za 14 % več, vendar z nižjo površino (-17,7 %). Znotraj tega je predvidena gradnja novih 300 stanovanj, kar je bilo za 7,8 % več, vendar merjeno po površini, za 10 % manj. Ti podatki so presenetljivo šibki in bodo verjetno vplivali na višjo rast cen tako stanovanjskih kot tudi poslovnih prostorov.

Dogodki v tekočem tednu: četrtkovo zasedanje ECB in petkova poplava objav v Sloveniji

V sredo, 23. 10., bo objavljeno oktobrsko mnenje potrošnikov v Sloveniji. V četrtek, 24. 10., bo ECB odločala o morebitni spremembi pri vodenju monetarne politike, pri čemer vsaj na tem zasedanju ne pričakujemo sprememb pri obrestnih merah. Objavljen bo tudi nemški indikator nabavnih menedžerjev v industriji (Markit) ter kompozitni (industrija in storitve) indikator območja evra. Prav tako bo naveden dan razkrita dinamika večjih kapitalskih naročil v ZDA. Vpetek, 25. 10., bo oktobrski podatek o gospodarski klimi pokazal, do katere mere se dinamika na ravni nacionalnega gospodarstva še slabša. Objavljeni bodo tudi podatki o avgustovski prodaji v storitvenih dejavnostih in septembrski dinamiki v trgovini na drobno.

Semafor napovedi

Napoved 1:90-odstotna verjetnost, da ECB na oktobrskem zasedanju ne bo spremenila obrestnih mer (0-odstotna centralna in -0,5-odstotna obrestna mera za deponiranje sredstev pri ECB) (NOVO).

Napoved 2:70-odstotna verjetnost vrednosti slovenske gospodarske klime med 2 in 4 odstotnetočke (september: 4,8) (NOVO).

Napoved 3:80-odstotna verjetnost, da se bo nemški indeks nabavnih menedžerjev v industriji (Markit) v oktobru nekoliko povečal iz septembrske rekordno nizke vrednosti (NOVO).

Več informacij je na povezavi.

Mag. Tajda Pelicon

Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije

Služba za strateško komuniciranje in marketing

Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana

t: 01 5898 136 m: 041 397 194

e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!