Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo medijem - Genomski testi za individualiziran pristop k zdravljenju najpogostejših oblik raka dojke in prostate

v četrtek, 24. 10. 2019 je v UKC Maribor potekala novinarska konferenca na temo genomskih testov za individualiziran pristop k zdravljenju najpogostejših oblik raka dojke in prostate.

Spoštovani,

v četrtek,24. 10. 2019je v UKC Maribor potekala novinarska konferenca na temo genomskih testov za individualiziran pristop k zdravljenju najpogostejših oblik raka dojke in prostate.

Genomski test raka dojke MammaPrint temelji na prelomni študiji MINDACT na bazi, ki zajema skoraj 7000 pacientov, v kateri so se posvetili najbolj izpostavljeni skupini bolnikov s klinično visokim rizikom ponovitve raka, za katere je tekom študije bilo ugotovljeno, da kar 46 % bolnic nima koristi od kemoterapije – med njimi tudi tiste z zajetimi bezgavkami (do tri zajete bezgavke). Prav tako MammaPrint, kot trenutno edini test, lahko identificira tudi tiste bolnice, ki lahko skrajšajo tudi hormonsko terapijo, oziroma bi jo lahko bolnice izpustile.

Izvedba neinvazivnega urinskega testa SelectMDx bolniku in zdravniku daje večjo gotovost v diagnostiki, kar prinaša pacientu in doktorju večji duševni mir, v skoraj polovici primerov bolnikom prizanese neprijetno biopsijo ter tako zmanjša število (ne)potrebnih biopsij, kar lahko tudi vpliva na zmanjšanje čakalnih vrst ter pravočasno nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje.

Govorci so bili:- Maja Ravnik, dr. med. (predstojnica Oddelka za onkologijo),- Nina Čas Sikošek, dr. med. (namestnica predstojnice Oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk),- Uroš Bele, dr. med. (Oddelek za urologijo),- Gregor Krajnc (DiaGenomi d.o.o.).

PR sporočilo, avdio zapis in slikovni material lahko snamete tukaj:https://we.tl/t-RIaM2rrGRH.

Avtor fotografij: Samo Turk, UKC Maribor.

Želim vam lep dan,

Samo Turk, univ. dipl. ekon.

Sodelavec za odnose z javnostmiCenter za odnose z javnostmi in marketing – COJMUniverzitetni klinični center MariborLjubljanska ulica 5, 2000 Maribor, SlovenijaTelefon / Phone: +386 (0)2 321 28 13│Faks / Fax: +386 (0)2 321 28 26│ Gsm / Mobile: +386 (0)51 309 798E-pošta / E-mail:samo.turk@ukc-mb.si| Web:www.ukc-mb.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!