Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

TILIA estate – Hiša pinotov

Modri Les Noirs, vrhunska kreativnost regije

Modri Les Noirs, vrhunska kreativnost regije

Konec oktobra se je na edinem festivalu modrih pinotov v Sloveniji in v jugovzhodni Evropi t.i. Modri – Les Noirs, zbralo 30 vrhunskih vinarjev in 150 vinskih ljubiteljev, strokovnjakov in novinarjev iz več kot 10 držav. Tema festivala je bila kreativnost regije pri pridelavi modrega pinota – najbolj čislanega vina na svetu, ki mu pravijo kar "kralj med vini". Obiskovalci so lahko okusili sto najbolj kreativnih modrih pinotov naše regije ter se udeležili mojstrskih delavnic o vlogi arom in senzorike (t.i. eno-parfumologija) ter razlik med novim in starim vinskim svetom.

Festival je organizirala vinska klet TILIA estate – Hiša Pinotov, pod vodstvom priznanega enologa Matjaža Lemuta iz Vipavske doline. Festivala se je udeležil tudi Vuk Vuletić, eden največjih talentov nove generacije sommelierjev JV Evrope, sicer iz Srbije, razglašen za “najboljšega sommelier Balkana 2018”, ki je dejal: “V veliko čast mi je bilo, da sem se udeležil festivala Modri Les Noirs, kjer sem okusil izjemen izbor modrih pinotov. Odlično organiziran in zasnovan festival, ki promovira vinsko sorto, ki jo ljubijo po vsem svetu.”

“Modri pinot je sorta, ki potrebuje veliko izvirnosti pri pridelavi, da iz enostavnega rdečkastega vina nastane čislano, dolgo in večno rdeče vino. Potrebuje pa tudi tesen stik s tistimi, za katere je ustvarjena. Menim, da je prav druženje pridelovalcev in občudovalcev osnova za najpristnejši odnos. Zato organiziramo Modri Les Noirs, na katerem smo obiskovalcem nudili izbor 100 najboljših modrih pinotov iz regije,” poudarja Matjaž Lemut.

Organizatorji so povezali priznane vinarje iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije, Poljske in Madžarske, predstavili pa so tudi modre pinote iz Francije, ZDA, Švice in Nove Zelandije. Na mojstrski delavnici z naslovom 7 minut za razkritje skrivnosti – Kaj naredi vaš modri pinot edinstven?, ki je bila na programu v soboto, 19. oktobra, in je bila razporodana, je 16 vinarjev osebno razkrilo ustvarjalne poti in skrivnosti, ki so njihovo vino naredile edinstveno. Izzvani s strani Matjaža Lemuta Quentina Sadlerja so predstavili bodo vsa orodja, ki jih vinogradnik in vinar uporabi tako v vinogradu kot v kleti, da kreira modri pinot , ki velja za najdražje vino na svetu.

Mojstrske delavnice se je udeležil tudi Vuk Vuletić, najboljši sommelier Balkana, ki je dejal: "Udeleženci festivala so zasedli tudi vsa mesta strokovnih delavnic, ki so bile del festivala. Organizatorji so v Slovenijo premierno povabili enologa in enoparfumerja Richarda Pfisterja iz Švice, ki bo predaval na temo “Vinske molekule: Pomen poznavanja in vzgoja okuševalcev – kako nam je parfumerija lahko v pomoč”. V pokušnanje modrih pinotov je goste popeljal priznani vinskih strokovnjak iz Velike Britanije Quentin Sadler, ki pravi, "modri pinot fascinira in privlači s svojimi občutljivimi aromami, rdečimi sadnimi znaki in slepim telesom. Iskanje vélikega modrega pinota spominja na iskanje svetega grala."

Udeleženci festivala so zasedli tudi vsa mesta strokovnih delavnic, ki so bile del festivala. Organizatorji so v Slovenijo premierno povabili enologa in enoparfumerja Richarda Pfisterja iz Švice, ki bo predaval na temo “Vinske molekule: Pomen poznavanja in vzgoja okuševalcev – kako nam je parfumerija lahko v pomoč”. V pokušnanje modrih pinotov je goste popeljal priznani vinskih strokovnjak iz Velike Britanije Quentin Sadler, ki pravi, "modri pinot fascinira in privlači s svojimi občutljivimi aromami, rdečimi sadnimi znaki in slepim telesom. Iskanje vélikega modrega pinota spominja na iskanje svetega grala."

Festivala Modri Les Noirs so se udeležili priznani vinski strokovnjaki, novinarji, sommlieri ter 30 vinarji (od tega 20 slovenskih in 10 tujih). Šlo je za vabljene, torej izbrane vinarje. "Celoten program je strogo nadziran in domišljen, vse s ciljem, da predstavimo najboljše modre pinote regije,” poudarja Lemut.

Prisotni vinarji, ki dokazujejo, da kreativnost pri modrem pinotu ne pozna meja:1. Castelfelder, Italija2. Carolina Jakončič, Slovenija3. Burja, Slovenija4. Benčina, Slovenija5. Vina Čuk, Slovenija6. Jamšek, Slovenija7. Dveri-Pax, Slovenija8. Etyeki Kúria Kft., Madžarska9. Feravino, Hrvaška10. Franz Haas, Italija11. Fruškogorski vinogradi, Srbija12. Heaps Good Wine Company, Slovenija13. Hiša Joannes Protner, Slovenija14. Kristančič Marko, Slovenija15. Kovačević, Srbija16. Pasji rep, Slovenija17. Posestvo Klenar, Slovenija18. Saksida, Slovenija19. Sanctum, Slovenija20. Sontacchi, Hrvaška21. Ščurek Vino, Slovenija22. Šturm, Slovenija23. Šember Vina, Hrvaška24. TILIA estate, Slovenija25. Vino Korak, Hrvaška26. Vinska Klet Goriška Brda,27. Vina Verus, Slovenija28. Vina Zavec, Slovenija29. Weingut Familie Zahner, Švica30. Winnice Wzgorz Trzebnickich, Poljska31. Kmetija Prinčič, Slovenija

Organizator dogodkaTILIA estate – Hiša pinotov, skupaj s podporniki festivala Kendov dvorec in Kofein dizajn, že napoveduje tretjo izvedbo Modri Les Noirs – ki v prevodu pomeni: modri, ki je v resnici črn!

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!