Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Nagrado Kristine Brenkove 2019 je prejela slikanica Luna in jaz

Z največjim veseljem sporočamo, da je Nagrado Kristine Brenkove 2019 za izvirno slovensko slikanico prejelo delo Luna in jaz, avtorice in ilustratorke Andreje Peklar.

Z največjim veseljem sporočamo, da je Nagrado Kristine Brenkove 2019 za izvirno slovensko slikanico prejelo deloLuna in jaz,avtorice in ilustratorkeAndreje Peklar. Nagrado Kristine Brenkove podeljujeZbornica knjižnih založnikov in knjigotržcevpri GospodarskizborniciSlovenije. Žirija v sestavi dr. Igor Saksida (predsednik), Urška Bonin, Tomaž Zupančič in Zdravko Kafol (po funkciji) je pregledala 31 slikanic, ki so jih založbe kot prijavitelji poslale na razpis. Za nagrado je bilonominiranih 6 slikanic.

Ob podelitvi nagrade, ki je potekala v četrtek, 24. oktobra 2019, v Trubarjevi hiši literature, je žirija podala naslednjoutemeljitev: "Andreja Peklar je ustvarila odlično avtorsko slikanico o prijateljstvu med deklico in luno, ki govori tudi o tem, kako se luna čudežno spreminja, o prepletenosti otroškega in živalskega sveta, o strahu in radovednosti. Sporočilno minimalistično verzno besedilo /…/ učinkovito nadgrajujejo prav posebne poetične ilustracije, ki vključujejo vrsto navezav na obliko in barvo lune v drugih likovnih podrobnostih: znakih, barvah gozda, odsevih na gladini. Tematizacija materinske skrbi lune, ki bedi nad otrokom, je v igrivi zamenjavi vlog izpeljana besedilno in likovno prepričljivo; slikanico odlikujejo še močna celostna likovna podoba ter izjemno vzdušje, ki je likovno ekspresivno, a nikoli nazorno ali enoplastno."

AndrejaPeklar je leta 2017 že prejela Nagrado Kristine Brenkove in sicer za slikanico brez besedFerdo, veliki ptič, ki je prav tako izšla priKUD Sodobnost International. Zelo veseli in ponosni smo! Z lepimi pozdravi, KUD Sodobnost International

Copyright © 2019 KUD Sodobnost International, All rights reserved. KUD Sodobnost International Suhadolčanova 64 1231 Ljubljana Črnuče E:sodobnost@guest.arnes.si T: 01 4372101 www.sodobnost.com

Foto: KUD Sodobnost International

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!