Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Jesenska filmska šola: kinotečni program od 4. do 10. novembra

letošnji začetek novembra je rezerviran za tradicionalni vrhunec filmsko-teoretskega dogajanja – Jesensko filmsko šolo.

Spoštovani, letošnji začetek novembra je rezerviran za tradicionalni vrhunec filmsko-teoretskega dogajanja –Jesensko filmsko šolo. Tokratnimednarodni simpozij filmske teorije in kritikese bo odvil v dnehodtorka,5. 11., do četrtka, 7. 11.,na temoOdrazi razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja "jugosfere". Simpozij bo kot vselej obogaten zretrospektivoKalejdoskop zrcaljenja identitet v dokumentarcih z območja "jugosfere", ki se bo z dvema projekcijama začela že dan pred simpozijem – vponedeljek, 4. novembra. Predavatelji in dokumentaristi se bodo na tokratnem simpoziju posvečali temeljnim dejavnikom novih pristopov, metod, tematik in problematik, s katerimi se ukvarjajo dokumentarni filmi na področju nekdanje Jugoslavije od leta 1991. Predavanja sobrezplačna, potekala bodo vslovenskem,angleškeminhrvaškem jeziku. Več o programu letošnje Jesenske filmske šole si lahko poreberete nasledeči povezavi.

Podelitev priznanja revije Ekran: Marcel Štefančič jr. "Marcel ima bralsko in cinefilsko strast ter analitično pamet, široko razgledanost in pisateljsko spretnost, kar mu je omogočilo, da si je v teku let pridobil znatno verodostojnost. /…/ Marcel je kritik v najboljši moderni tradiciji."(Aleš Debeljak) Priznanje revije za film in televizijo Ekran prejme letos za svoje kritiško, teoretsko in zgodovinopisno delo o slovenskem in svetovnem filmu eden najvidnejših in najproduktivnejših slovenskih filmskih kritikovMarcel Štefančič jr. Podelitvi priznanja, ki ga podeljujesvet revije Ekran, bo v dvorani Silvana Furlana sledil kratek pogovor z nagrajencem in projekcija filma po izboru dobitnika letošnjega priznanja. Ogledali si bomo filmDober, grd, hudoben(Sergio Leone, Italija/Španija/Zahodna Nemčija, 1966), dirko za nevidnim, izmuzljivim kapitalom, tlakovano s prevarami, izdajami in trupli, ki se iztečev epskem pištolarskem troboju in zakroži v ultimativni špageti vestern. Vstop na dogodek, ki se bo odvil vpetek, 8. novembra, ob 19. uri, je brezplačen.

Retrospektiva: 100 let Franceta Štiglica V dvorani Silvana Furlana se bo konec tega tedna iztekla retrospektiva filmov ob 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filmaFranceta Štiglica. Vsoboto, 9. novembra, ob 18. urilahko na našem platnu ujamete projekcijo zgodovinskega filmaPraznovanje pomladi(France Štiglic, 1978), ki govori o običaju kurentovanja in je na festivalu v Pulju prejel zlato areno za scenografijo. Vnedeljo, 10. novembra,si lahko v sklopu filmskega dvojčka (ogled obeh filmov za ceno ene vstopnice) ogledate še filmaVolčja noč(France Štiglic, 1955), napet in liričen film o partizanskem boju, inDeveti krog(France Štiglic, 1960), pretresljivo vojno melodramo o ljubezni, ki se poraja v najtežjih razmerah.

Praznovanje pomladi (1978)

Kinotečni program za november in december: soj svetlobe, ki reže v temo vsakdanjika Nova številka Kinotečnikaprinaša pester novembrski in decembrski program. November, kot že omenjeno, pričenjamo z vedno zanimivimi predavanji in retrospektivoJesenske filmske šole, podelitvijo nagrade revije za film in televizijoEkranin zaključkom retrospektive100 let Franceta Štiglica. Med13. in 24. novembrombodo program zaznamovali filmi, ki jih s Kinoteko predstavlja letošnjiLjubljanski mednarodni filmski festival – Liffe:kubanski filmirevolucionarnega duha ter filmiAgnès VardainAbela Ferrare. Za Liffom bo naše platno obarvalFestival LGBT filma, festivalski maraton pa v začetku decembra nadaljujemo še s festivalomAnimateka. Do konca leta vam bomo predvajali še cikelMisija mesija– filme, v katerih ljudje stopajo na trnovo pot odgovornosti za druge ter vpetosti v družbeni in politični tukaj in zdaj. Na najdaljšo noč v letu se bomo ponovno kratkočasili s kratkimi filmi, za silvestrovo pa se obeta nora zabava v družbi bratov Marx.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!