Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

35. Slovenski knjižni sejem

Komaj se je izteklo leto, v katerem smo slavili Cankarja, že smo prestopili v novo, v katerem obhajamo 200-letnico smrti Valentina Vodnika. Pesnik, pisatelj, duhovnik, literarni kritik, jezikoslovec, prevajalec, učitelj, urednik, novinar, arheolog, turist … Pomemben Slovenec.

35. Slovenski knjižni sejemKraj:Cankarjev domOrganizator:Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev,GZSKontakt:

Šest zelo posebnih dni

Komaj se je izteklo leto, v katerem smo slavili Cankarja, že smo prestopili v novo, v katerem obhajamo 200-letnico smrti Valentina Vodnika. Pesnik, pisatelj, duhovnik, literarni kritik, jezikoslovec, prevajalec, učitelj, urednik, novinar, arheolog, turist … Pomemben Slovenec. Izvorni portret za letošnjo likovno podobo sejma je ustvaril Miha Maleš, sicer stric Janeza Boljke, avtorja lanskega Cankarjevega lika. Vodnikov lik je mozaik, sestavljen iz množice raznobarvnih delčkov, ki simbolizirajo njegovo večstranskost in aktualnost tudi v današnjem, digitalnem času, ko se branje seli s papirja na zaslone.

Letošnji Slovenski knjižni sejem bo 35. po vrsti. Je več kot le sejem. Je največje srečevališče založnikov, knjigotržcev, avtorjev in bralcev vseh starosti, na katerem v šestih dneh sejemskega dogajanja zrak vibrira s pogovori o knjigah in kulturi. Več kot tristo brezplačnih spremljevalnih dogodkov, pogovorov, podpisovanj, predstavitev, podelitev nagrad …, kjer obiskovalci lahko srečajo svoje zvezde in jih spoznajo iz oči v oči, ni nikjer drugje. Letos bo Cankarjev dom pokal po šivih, prost ni niti en sam kvadratni meter več.

Valentin Vodnik je bil eden najbolj znanih predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, ideje začetka in temelja modernega obdobja evropske kulture in zgodovine. Tudi zato letos na sejmu gostuje Evropa oz. osem evropskih držav, ki imajo pri nas kulturna predstavništva, združena v zvezo EUNIC. Iz vsake bomo gostili po enega avtorja, literarnega kritika in založnika.

Letos praznujemo 100-letnico priključitve Prekmurja matični domovini. Tudi zato bo mesto gost Murska Sobota, ki bo prinesla na sejem čarobnost s prekmurskih ravnic že na samo odprtje, z nepogrešljivim Vladom Kreslinom. Že drugič zapored se nam bo pridružil predsednik Vlade RS Marjan Šarec in nam tudi "uradno" sporočil, da se Slovenija pridružuje redkim državam, ki imajo "superznižano", 5-odstotno davčno stopnjo na knjige, kar je kot predlog podprlo vseh devetdeset poslancev Državnega zbora. Za slovensko knjigo zgodovinska odločitev, pomembna materialno, še bolj pa simbolno.

Da bo obiskovalcem sejem prijaznejši in njihova pot po sejmu lažja, si v zadnjih letih po vzoru tujih sejmov prizadevamo prostorsko zaokroževati in združevati vsebinsko sorodne razstavljavce. Tako se bodo sedanji akademski četrti, verskim založbam, univerzitetnim založbam in bazarju letos pridružili še javni sektor, štajerski založniki in morda še kdo.

Letos je potekala raziskava Knjiga in bralec VI, katere rezultati in komentarji bodo premierno predstavljeni na sejmu. Prvi, predhodni podatki niso spodbudni in kažejo na to, da se negativni trendi branja in nakupovanja knjig nadaljujejo. Za njihovo spremembo si moramo prizadevati prav vsi v knjižni verigi. Tudi knjižni sejem. Slovenski je eden zelo redkih, v svetovnem merilu, brez vstopnine. Zato ne spreglejte že pri vhodu nalepk z napisom: Vstop je prost. Kupi knjigo več!

Odpiralni čas in dostop na sejem

Odpiralni čas prodajne razstave na Slovenskem knjižnem sejmu:

TO, 26. novembra, od 12. do 20. ureSR, 27. novembra, od 9. do 20. ureČE, 28. novembra, od 9. do 20. urePE, 29. novembra, od 9. do 22. urSO, 30. novembra, od 9. do 22. ureNE, 1. decembra, od 9. do 18. ure

Vstop je brezplačen – vabljeni!

Prireditve 35. Slovenskega knjižnega sejma imajo svoj urnik. Kjer velja vstopnina oz. je zanje potrebna vstopnica, bodo navedeni tudi ti podatki.

Podrobnejši podatki o programu 35. SKS bodo na voljo v začetku novembra.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!