Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo. ŽRTVE RADIA BUM BUM, radijska igra, nagrajena v Angliji / pogovor, predstavitev (v torek, 12. 11. ob 18. uri v SLOGI)

v torek, 12. novembra 2019 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana).

Vljudno Vas vabimo na pogovor z režiserko, izročitev nagrade in predstavitev nagrajenega dela MAŠA PELKO Dušan Jovanović ŽRTVE RADIA BUM BUM radijska igra, nagrajena v Angliji vtorek, 12. novembra 2019 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana).

Žrtve radia bum bum jeavtorska adaptacijakultnega dramskega besedilaŽrtve mode bum bumDušana Jovanovića iz leta 1975, ki še danes velja za prelomni dogodek v zgodovini uprizarjanja in dramatike.Radijska igra je debut režiserke Maše Pelko. V koprodukciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) in Radia Slovenija jo pod mentorstvom red. prof. Aleša Jana in asist. Klemna Markovčiča avtorsko in režijsko zasnovala kot študijsko produkcijo in zanjo marca letosprejela2. nagrado na UK International Radio Drama Festival. Z režiserkoMašo Pelkose bo pogovarjalred. prof. Aleš Jan, nagrado bo režiserki izročil dekan UL AGRFTred. prof. Tomaž Gubenšek.

International Radio Drama Festival 2019

"Žrtve mode bum bum nosijo podnaslov scenarij za gledališko predstavo, saj je sestavljen kot kolaž nagovorov in prizorov ženskega in moškega zbora, ki spominja na antično tragedijo. Tudi jezikovno gre za popoln eksperiment: gre za kompilacijo fraz, pregovorov, podob iz mitologije, citatov iz literature, besednih zvez, vsetopa se prepleta z jasnim protivojnim sporočilom, ki včasih deluje neposredno, včasih ironično, včasih asociativno, vedno pa jasno nastopa proti vojnem in nasilnem angažmaju države in posameznika. Več kot štirideset let kasneje smo se študenti 4. letnika dramske igre ter radijske in gledališke režije lotili avtorske adaptacije, kjer smo hoteli opozoriti na sporočilo, ki ga podaja že originalna predloga: zgodovina naše civilizacije ni nič drugega kot ponavljanje nasilja, uničevanja, trpljenja in nesvobode. S tem poudarjamo, da se svet naših očetov ni razlikoval od našega, predvsem pa, da nasilje deluje tudi na bazi političnega, družbenega, ekonomskega, duhovnega, ideološkega ter medijskega angažmaja. Prav slednje je bila iztočnica za postavitev besedila v radijsko igro in namesto modne revije, mi uporabljamo dogodke iz zgodovine radija: kako pomembno vlogo je imel v prelomnih historičnih trenutkih, kdaj je človeštvo povezal in na katerihtočkah je bil uporabljen kot orožje. Tehnika kolaža in montaže besed omogoča izjemno dimenzijo zvočne podobe, ritem in melodija pa omogočata še bolj jasno pomensko in vsebinsko strukturo, ki še bolj ironizira banalnost nasilja. Ob tem je pomembno omeniti tudi, da si, tako kot v izhodiščni ideji, besedilo podaja neimenovan zbor moških in žensk, ki jim je bila odvzeta identiteta, hkrati pa upamo, da nam bo naša vrnjena."

Maša Pelko, režiserka

Lepo vabljeni!

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

Foto: Slogi, International Radio Drama Festival 2019

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!