Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Delodajalci morajo pravočasno prilagoditi informacijsko opremo za prevzem elektronskih bolniških listov

S 1. 1. 2020 bo uveden elektronski bolniški list. Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL-e prek spletnega sistema SPOT, kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za prevzem elektronskih bolniških listov morajo delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijo opremo.

Delodajalci morajo pravočasno prilagoditi informacijsko opremo za prevzem elektronskih bolniških listov

S1. 1. 2020 bo uvedenelektronski bolniški list. Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL-e prek spletnega sistema SPOT, kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za prevzem elektronskih bolniških listovmorajo delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijo opremo.

Delodajalci in zavarovanci, ki so sami zavezanci za plačilo prispevka in so vpisani v Poslovni register Slovenije bodood 1. 2. 2020obveznoprevzeli elektronske bolniške liste za svoje zaposlene prek sistema SPOT in ne bodo več zahtevali od zaposlenih, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za tiste zavarovance, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije (npr. zaposleni pri fizični osebi), bo osebni zdravnik še nadalje izstavil bolniški list tudi v papirnati obliki.

Kaj mora urediti delodajalec za dostop do elektronskega bolniškega lista (eBOL)?Delodajalec mora za dostop do elektronskega bolniškega lista pooblastiti koga od zaposlenih (npr. osebo v kadrovski službi, službi za obračun plač ali drugo osebo) za prevzem eBOL-ov njihovih zaposlenih. Ta pooblaščena oseba mora za prijavo v sistem SPOT in prevzem eBOL-ov imetidigitalno potrdilo.ZZZS predlaga, da si te osebe digitalno potrdilo pridobijo pred 1. 1. 2020. Pooblastilo pa bo možno pridobiti na točkah eVEM šele, ko bo rešitev (prevzem eBOL-ov) že v produkciji na eVEM (predvidoma po 1.1. 2020).

Dodatne informacije o poenostavitvah postopkov, ki jih delodajalcem,pri vlaganju refundacijskih zahtevkov na ZZZSprinaša uvedba E-bol, je objavljena na spletni straniZavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!