Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Radovljica v prazničnem decembru

V zadnji mesec v letu bomo v Radovljici vstopili s prižigom lučk, 1. decembra, ko bomo sklenili letošnji kulinarični mesec s kulinarično ponudbo Okusov Radol"ce, nadaljevali pa 21. decembra.

V zadnji mesec v letu bomo v Radovljici vstopili s prižigom lučk, 1. decembra, ko bomo sklenili letošnji kulinarični mesec s kulinarično ponudbo Okusov Radolce, nadaljevali pa 21. decembra.

Dogajanje na praznično okrašenem trgu se bo v nedeljo, 1. decembra pričelo dopoldan z Miklavževim sejmom. Ob mraku bodo, ob prižigu lučk s Čupakabro, Okusi Radol\"ce ponudili ulično prehrano, za glasbo bo skrbela zasedba Avtomobili. Otroci se bodo lahko pozabavali na pustolovski delavnici v Lekarniškem in alkimističnem muzeju.

Praznično dogajanje se bo na Linhartovem trgu nadaljevalo v soboto, 21. decembra, ko bo med 12. in 20. uro na trgu adventni sejem, otroci bodo lahko vpregli praznične konje z Rančem Sitar in izdelali prave kroparske žeblje, od 17. ure naprej bodo za kulinariko skrbeli Okusi Radol\"ce, za glasbo pa od 18. ure naprej zasedba Fed Horses.

V nedeljo, 22. decembra med 11. in 19. uro v Radovljiško graščino prihaja Artish, ustvarjalni festival s prodajno razstavo avtorskih del. Edinstveni festival bodo popestrili še delavnica oblikovanja keramike, koncert Nataše Artiček in delavnica s Čebelarskim muzejem.

Ostale praznične dneve, 23. ter med 25. in 27. decembrom boste na Linhartovem trgu lahko obiskali adventni sejem, ulične predstave Ane Snežne (25. in 29. decembra) ter Čupakabre (26. decembra), baletno predstavo Morska deklica v baročni dvorani Radovljiške graščine (26. decembra), nastop otroških orkestrov Glasbene šole Radovljica ter otroške folklorne skupine Č\"belce (23. decembra), predstavo Naš Dedek Mraz s Turističnim društvom Radovljica in nastop odraslih folkloristov iz Lesc (27. decembra).

Glasba z Andrejem Šifrerjem, kulinarika z Okusi Radol\"ce, praznični sejem in otroška delavnica s poslikavo obraza bodo zadnjo soboto v letu, 28. decembra, na Linhartov trg prinesli praznično vzdušje. Praznična pa bo še nedelja, 29. decembra s sejmom, ulično predstavo in koledovanjem pevskih skupin in Linhartovim odrom Radovljica.

Za vse željne dogodivščin bo ves december na različnih lokacijah Radovljice potekala pustolovščina Nabiralnik Dedka Mraza. Navodila zanjo so na voljo v TIC Radovljica, nova dogodivščina pa vas bo letos popeljala na pot, v kateri lahko vprežete sani, prižgete praznično smrečico, vstopite v pravljično kočijo, pokukate v zanimivo zgodovino Radovljice ter zavrtite pester krog radovljiškega dogajanja.

Kolesa vseh oblik so sicer tema letošnje okrasitve Radovljice. Idejo Natalije Černe, vodje TIC Radovljica, je z zelenjem in kolarskimi motivi uresničila dr. Sabina Šegula s številnimi prostovoljci iz Radovljice in okolice.

Kaj imata skupnega Radovljica in kolo, je zelo odvisno od tega, koga vprašate. Nekateri so mnenja, da je bilo v Radovljici, glede na njeno nemško ime Radmansdorf nekdaj veliko kolarjev. Nemška beseda Rad namreč pomeni kolo. Kolarska obrt je sicer bila prisotna tudi na območju Radovljice, vendar pa, glede na zgodovinske vire, ni bila nič dosti bolj razširjena kot ostale obrti. Po drugi teoriji o izvoru imena mesta, se besedica Rad oziroma Rado, navezuje na prve prebivalce Radovljice.

Ne glede na izvor imena Radovljica oz. Radmansdorf, smo mi našli kar nekaj razlogov, da do kolesa čutimo prav posebno simpatijo. Tu je nekaj naših razlogov:

- kolo je del našega grba

- kolo je na portalu cerkve sv. Petra v Radovljici

- kolo simbolizira cikličnost,

- kolesa, sicer tista, ki so se vrtela v vodi, so bila pomembna v Kropi in Kamni Gorici, saj so poganjala mehove ter tako razpihovala ogenj kovačem, v Begunjah ter v drugih krajih pa poganjala mlinska kolesa

- v božičnem času ne moremo mimo tega, da nas kolo kot sklenjen krog spominja tudi na božični venec, v katerem krog simbolizira večnost

Vabljeni torej, da v decembru zaokrožite po Radovljici, se zavrtite na enem od koncertov, obkrožite decembrsko dogodivščino ter preživete lepe praznike v krogu tistih, ki jih imate najraje. V najbolj sladkem okrožju v Sloveniji!

S spoštovanjem!

Nataša Mikelj, direktorica

JZ Turizem in kultura Radovljica

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!