Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

FOKUSNI KOMENTAR

Gospodarsko rast upočasnile nižje poslovne investicije in šibka rast turistične potrošnje tujcev

FOKUSNI KOMENTAR

Gospodarsko rast upočasnile nižje poslovne investicije in šibka rast turistične potrošnje tujcev

Zgolj 2-odstotna rast na medletni ravni v 3. četrtletju 2019 je precej izven našega intervala pričakovanj (2,6 % in 3,0 %) oziroma nižja od pričakovane srednje vrednosti (2,8 %).

Negativne revizije podatkov o pretekli rasti še vedno prisotne

Današnja objava BDP v 3. četrtletju nakazuje znatno upočasnjevanje gospodarske rasti v Sloveniji, kar je skladno s trendi v EU-28 oz. v državah srednje Evrope. Zaradi enega delovnega dne več v 3. četrtletju je bila realna rast na medletni ravni 2,3 %, brez upoštevanja koledarskega učinka pa 2 %. Prav tako je Statistični urad RS vnovič revidiral podatke o rasti v predhodnem četrtletju oziroma je znižal oceno rasti s 2,6 % (1. ocena) na 2,3 %.Topomeni, da je bila tudi pretekla rast nižja, kot smo prvotno pričakovali.

V 2019 rast verjetno šibkejša od 2,9 %

Pri Analitiki GZS ohranjamo oceno letne rasti BDP pri 2,9 %, vendar smo mnenja, da so se znatno povečala tveganja za doseganje nižje rasti. Povprečna rast v prvih 3. četrtletjih namreč znaša 2,7 %. Za naslednje leto ocenjujemo, da bo rast na podobni ravni (2,7 %), k čemer bodo navsezadnje prispevali tudi 4 delovni dnevi več v 2020. V kolikor bo Statistični urad RS nadaljeval s tradicijo zniževanja preteklih ocen gospodarske rasti, je verjetna ocena rasti bližje 2,5 % kot pa 3,0 %.

Več informacij je na povezavi

Mag. Tajda Pelicon

Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije

Služba za strateško komuniciranje in marketing

Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana

t: 01 5898 136 m: 041 397 194

e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!