Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

POEZIJA BO PONOVNO PREPLAVILA PTUJSKE ULICE | 26. – 29. avgust 2020

PTUJ IN DRUGI KRAJI PO SLOVENIJI – Eden najprestižnejših in najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope,

24. DNEVI POEZIJE IN VINAPOEZIJA BO PONOVNO PREPLAVILA PTUJSKE ULICE26. avgust – 29. avgust 2020

PTUJ IN DRUGI KRAJI PO SLOVENIJI – Eden najprestižnejših innajodmevnejšihmednarodnih pesniških festivalovv tem delu Evrope,Dnevi poezija in vina,bo letos potekal že24. leto zapored. Kljub omejitvam zaradi pandemije ter spoštovanja varovanja zdravja nastopajočih in občinstva, je program festivala, ki že dolgo združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin, razkošenin bo večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno.Priznani pesniki in pesnice iz desetih državsveta bodo med26. in 29. avgustomnaveč kot 60 pesniško-glasbenih dogodkihnastopili na Ptuju, v Ljubljani in v drugih krajih Slovenije. Osrednja gosta festivala bosta italijanska pesnicaPatrizia Cavalliin škotski pesnik ter pisateljJohn Burnside.Odprto pismo Evropibo tokrat napisala in na Ptuju prvič prebrala madžarska pesnica in prozaistkaKrisztina Tóth.Glavnima poudarkoma – poeziji in vinu – se tudi letos pridružujebogat spremljevalni umetniški programza vse starostne in interesne skupine,vsi dogodki pa bodo brezplačniin bodo potekaliv slovenskem in angleškem jeziku.

Krisztina Tóth(1967) je ena izmed najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric, ki se podpisuje pod deset pesniških zbirk in šest proznih del, njena dela pa so prevedena v več kot 15 jezikov.

Patrizia Cavalli(1947) je ena od najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic, avtorica sedmih pesniških zbirk, posebno veljavo pa je dobila med ameriškimi pesniki, ki so jo tudi množično prevajali.

Škotski pesnik in pisateljJohn Burnside(1955) je za svoja dela prejel številne nagrade, med drugim prestižno nagrado T. S. Eliota, sicer pa poučuje kreativno pisanje, ameriško poezijo ter poezijo in ekologijo na Univerzi v St. Andrewsu.

Seznam vseh nastopajočih >>

OD POEZIJE DO GLASBEFestival poezije, glasbe, izbranih slovenskih in tujih vin se bo začel s tradicionalnimiVečeri pred dnevi, ki bodo potekali v sredo, 26. avgusta, na Ptuju, v Krškem, v Svečini in v Ljubljani, posvečeni pa bodo pesniškim branjem in glasbi. Ob 18. uri se bodo na Ptujskem gradu z branjem predstavili številnivitezi poezije Pesniškega turnirja(založba Pivec), ki letos praznuje20. obletnico. Ob 19. uri se bo začelo pesniško branje v Krškem in uro kasneje še branje na ptujski mestni tržnici in v kamnolomu Pruh v Svečini.Slovenski nacionalni mladinski orkesterpod vodstvomŽive Ploj Peršuhbo z mladimi z vseh koncev Slovenije in gosti nastopil ob 20. uri na Mestni tržnici na Ptuju(Projekt izvajata Evropski karierni center za umetnike Triple Bridge in Kulturno društvo BSA).V parku Sveta Evrope pri Cankarjevem domu v Ljubljanipa bodo ob 20.30 svojo poezijo brali mednarodno uveljavljeni avtorji in avtorice: francoska pesnicaAriel Spigler, italijanska pesnicaGaiaGinevra Giorgi, avstrijska pesnicaSonja Harter, avtorica Odprtega pisma EvropiKrisztina Tóthin nemški pesnikMikael Vogel. Njihova poezija bo zazvenela v najčistejših tonih izvirnika, ki ga bo mogoče poslušati ob prevodnem branju v slovenskem jeziku (večer je organiziran v sodelovanju z EUNIC).Poezija nastopajočih pesnikov in pesnic v izvirnikih in slovenskih prevodih pa bo v avgustu bogatila tudi ljubljanske ulice, kjer se bodo predstavili s Plakatno poezijo v sodelovanju s podjetjem TAM TAM.

[caption id="attachment_50643" width="600"] Vabljeni na Večere pred Dnevi, ki bodo v različnih krajih po Sloveniji potekali v sredo, 26. avgusta, ter na festival Dnevi poezije in vina, med 26. in 29. avgustom na Ptuju.

Vrhunska mednarodna poezija, ki magično zaživi šele v intimi starih vrtov in trgov, kjer je prostor prepojen z verzi in zgodbami, na festival vsako leto privabi skoraj 10.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. 24. Dneve poezije in vina bo v četrtek, 27. avgusta,z branjem Odprtega pisma Evropiotvorila njegova avtoricaKrisztina Tóth. Večeri bodo namenjeni pesniškim branjem in koncertom, bogat festivalski program pa prinaša še obilico drugih zanimivih dogodkov: zasebna branja, otroški program, Festival mlade literature Urška, gledališke predstave ptujskega Teatra III in seveda tudi vinske dogodke, ki dajejo poeziji prav poseben okus.Srednjeveško mesto se bo v prešernem vzdušju preobrazilo v prestolnico poezije, kjer se srečujejo ljudje iz različnih kulturnih, socialnih in profesionalnih svetov ter v njej najdejo nove navdihe, ideje in priložnosti za sodelovanja

FESTIVALSKI VRHUNCI:Odprto pismo Evropi 2020: KRISZTINA TÓTHVelika večerna branjaz glasbo na Vrazovem trguGlasba: Koala Voice, Purple is the Color (AUT) in Duo AtanasovskiVrtiljak sSlovenskim nacionalnim mladinskim orkestromVinskokulinarični programVečeri pred Dnevi v Ljubljaniv sodelovanju z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC) in Cankarjevim domom

Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina član evropske pesniške platformeVersopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa.

Za vse informacije obiščite spletno stranwww.stihoteka.com, novosti pa lahko spremljate naFacebookinInstagramstrani festivala.Festival bo potekal skladno z navodili pristojnih institucij. O podrobnostih vas bomo obvestili pravočasno.Vabljeni na Ptuj, v prestolnico poezije!

PR:

Beletrina

Foto: Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!