Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Svetovni dan AV dediščine ~ Beograjski eksperimenti 1959–1989 na spletu

Kurator: Ivan Velisavljević Produkcija: SCCA-Ljubljana, Slovenska kinoteka, Akademski filmski center Dom kulture Studentski grad (Beograd)

Fotografija iz filmaRoke vijoličnih daljav (Ruke ljubičastih daljina),Sava Trifković, 1962

Svetovni dan AV dediščine:Beograjski eksperimenti 1959–1989

Spletna projekcija video del iz arhiva Akademskega filmskega centra Beograd

27. 10.–1. 11. 2020Povezava:SCCA-Ljubljana/Postaja DIVAKurator:Ivan VelisavljevićProdukcija: SCCA-Ljubljana,Slovenska kinoteka, Akademski filmski center Dom kulture Studentski grad(Beograd)

Leta 2005je UNESCO razglasil 27. oktober za svetovni dan avdiovizualne dediščine, ki opozarja o pomembnosti ohranjanja arhivskih zvočnih in avdiovizualnih posnetkov kot so filmi, zvočni in video posnetki ter radijski in televizijski programi. Med to dediščino sodi tudi bogata umetniška produkcija, ki jo v Sloveniji hrani Postaja DIVA in sorodni arhivi po drugih državah. Vsako leto na ta dan organiziramo dogodek v okviru programaPrakse arhiviranjain v goste povabimo mednarodne arhive, kuratorje in umetnike. Zadnja leta so ti dogodki potekali v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Letos smo na obisk povabili kolege izAkademskega filmskega centra Doma kulture Studentski gradv Beogradu.Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer in zaprtih kinematografov srečanje in projekcija v Kinoteki žal odpadeta. Vabimo vas k spletnemu ogledu devetih filmov programaBeograjski eksperimenti 1959–1989. Izbor je pripravil kurator in sodelavec arhiva Akademskega filmskega centraIvan Velisavljević.

\"Akademski kino klub (AKK) je nastal leta 1958 in poleg Kino kluba Beograd kmalu postal najpomembnejši amaterski kino klub v Srbiji. AKK je postal zbirališče filmarjev, ki so bili pod vplivom avantgardnega sovjetskega in evropskega filma, teorij o "kinesteziji" Slavka Vorkapića in njegovega nadaljevalca Vladimirja Petrića ter nekonvencionalne estetike in radikalnih eksperimentov, ki jih je spodbujal zagrebški festival GEFF. Ta skupina avtorjev, ki jo v literaturi imenujejo tudi "prva generacija AKK", je v šestdesetih letih ustvarila nekaj bistvenih del beograjskega eksperimentalnega filma in postavila temelje estetskih vprašanj, ki so jih raziskovali vse do konca osemdesetih let.\"\"Odlomek besedilaBeograjski eksperimenti 1959–1989Ivana Velisavljevića(Kinotečnik,september/oktober 2020, letnik XXI, št. 1/2, str. 17).

Vpis v šolo Svet umetnosti v novembru 2020

Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje, konec leta 2020 v program vpisuje že 18. generacijo. Dveletno izobraževanje bo trajalo predvidoma od januarja 2021 do junija 2022, pripravljamo pa ga v partnerstvu s Cukrarno, ki bo delovala pod okriljem Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Vabilo k vpisu bo objavljeno novembra 2020.

PR:

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!