Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska otroška poezija v ritmu repa

Slovenska otroška poezija v ritmu repa

Repki, nova knjiga dr. Igorja Sakside in Roka Terkaja - Trkaja

Slovenska otroška poezija v ritmu repa

REPKI (s priloženo zgoščenko)

Slovenska otroška poezija v ritmu repa

dr. Igor Saksida, Rok Terkaj - Trkaj

Ilustrator:Igor Šinkovec

Urednica: Tihana Kurtin Jeraj

Zbirka: Domače branje

Pred tremi leti sta dr. Igor Saksida in reper Rok Terkaj – Trkaj navdušila mladino z drznim soočenjem slovenske kanonske poezije in sodobnega repa v knjigi z zgoščenkoKla kla klasika. Zdaj z novo knjigo in albumomRepkivabita v svet otroške poezije, iskrivega repa in hudomušnih ilustracij otroke in njihove starše ter učitelje in vzgojitelje.

Pobuda za otroško pesniško antologijo v ritmu repa se je porodila na številnih javnih nastopih dr. Igorja Sakside in Roka Terkaja - Trkaja s predstavitvami knjige in zgoščenkeKla kla klasika. Ob navdušenih najstnikih so vznikale želje najmlajših, da bi tudi oni repali svoje priljubljene otroške pesmi. Tako je strokovnjak zamladinsko književnostdr. Igor Saksidaizbral raznovrstno otroško poezijo slovenskih pesnikov:Otona Župančiča, Toneta Pavčka, Anje Štefan, Ferija Lainščka, Petra Svetine, Lile Prap, Miroslava Košute, Daneta Zajca, Nika Grafenauerja, Andreja Rozmana Roze …,Rok Terkaj -Trkajpa jih je dopolnil z dinamičnimi repi, v katerih prepoznavamo motive in tematiko iz otroške poezije, a vsodobnem, igrivem in manj predvidljivem odrepanem jeziku. Pesmi in repe je s hudomušnimi ilustracijami zaokrožilIgor Šinkovec.

Kaj ponujajo Repki?

"Od učenja abecede prek repa do spopada vseh stripovskih junakov proti Hudi mravljici, zvitih ugank in novic do zadnjega nočnega koncerta v živalskem vrtu, kjer pav repa in medved udriha solaže po bobnih. Povezava otroške poezije z repom, skupaj s hip-hop slovarčkom in ustvarjalnimi izdelki mladih navdušencev nad repom, kot je še ni bilo!" z zadovoljstvom poudarja Trkaj.

Zbirko sestavljajo trije razdelki.Mika me zven jezikaprinaša pesmi o jezikovniigri, v razdelkuČarovnija poezijase vrstijo nenavadne živali, rastline in pravljična bitja,Svet dvojinein množinepa vsebuje pesmi o družini v vseh njenih razpoloženjskih odtenkih. Pesmi spremlja rubrikaHip-hop! Misli, v galop! Če v glavi te zvija: Na pomoč, domišljija!, ki otroke in njihove starše ter vzgojitelje in učitelje vabi k razmisleku, pogovoru in nadaljnjemu ustvarjanju.

S QR-kodami do zvočnih posnetkov

Zbirka pesmi je opremljena s QR-kodami, ki vodijo do zvočnih posnetkov. Priložena je tudi zgoščenka z 12 pesmimi v odličnih izvedbah slovenskih izvajalcev.Trkajje k glasbenemu delu projekta povabil še druge slovenske reperje -Emkeja, Pižamo, Nipkeja, JosejainZlatka- terNeco FalkinDitko.

Knjiga je namenjena družinskemu branju in poslušanju z otroki prvega triletja, pa tudi nekoliko mlajšimi in starejšimi."Ta knjiga vas in vaše mlade sogovornikevabi k ustvarjanju z besedo, zvokom, barvo, gibi. Tako bo nastal svet, v katerem lahko počneš, kar želiš, kjer ob pesmi – če jo bereš ali poslušaš, čisto vseeno je – pišeš, rišeš, plešeš, vriskaš, zidaš gradove (v oblakih) iz lego kock …,"je v spremni besedi zapisal dr. Igor Saksida.

Dr. Saksida in Trkaj vabita k branju in poslušanju:https://youtu.be/ZQ03r0Rk3P0

Intervju:

https://www.mladinska.com/dobrezgodbe/beremo/trkaj-igor-saksida-zaljubljena-v-poezijo

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!