Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Pri ZKP RTV Slovenija je izšla otroška kantata "Kje je Tina?"

ZKP RTV Slovenija je v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenije izdal 15 pesmi iz otroške kantate "Kje je Tina?" v izvedbi Otroškega pevskega zbora pod zborovodkinjo Anko Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič.

Pri ZKP RTV Slovenija je izšla otroška kantata "Kje je Tina?""Kje je Tina?" na voljo tako v digitalni obliki kot na zgoščenki

ZKP RTV Slovenija je v sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenije izdal 15 pesmi iz otroške kantate "Kje je Tina?" v izvedbi Otroškega pevskega zbora pod zborovodkinjo Anko Jazbec in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija5. november 2020 ob 14:49MMC RTV SLO

Želja o naročilu in izvedbi obsežnejšega glasbeno – scenskega dela za otroke je naPrvem programu Radia Slovenijaživela in se razvijala že dlje časa. V sezoni 2018/2019 je odločitev tako dokončno tudi dozorela. Kantata je bila premierno izvedena 23. aprila 2019 v Slovenski filharmoniji, januarja letos pa so izvedli tudi dve uprizoritvi v okviru Glasbene Mladine Ljubljana pred polno Linhartovo dvorano Cankarjevega doma.

Kantato "Kje je Tina?" je ustvarila izkušena kreativna ekipa in sicer je pisanje besedila in zgodbe prevzelaBarbara Gregorič-Gorenc, ki je že prej uspešno sodelovala s Prvim (projekt Violinček), kot avtorica različnih, malce zahtevnejših otroških in mladinskih besedil. Kot skladatelja projekta se je takoj izluščilo imeMatevža Goršiča, ki je v zadnjih dveh zgoščenkah Violinček zelo izpilil svoj glasbeni in aranžerski slog. Za ilustracije pa je poskrbela ilustratorkaAndreja Gregorič.

Tina je v parku z očkom, ko le-ta zaradi prevelike utrujenosti od dela zadremlje na klopci. Z velikimi očmi opazuje svet okoli sebe, zagleda veverico, lepo rožo, metulja, steče za njim in se izgubi … Le kje je Tina?

V osnovni zamisli je nastala kantata za otroke, kot enovito glasbeno-scensko delo, primerno za koncertno izvedbo. Namenoma pa je kantata Kje je Tina? zasnovana tudi kot izbor samostojnih glasbenih stavkov (skladb, songov), ki jih lahko izluščimo iz celote in izvajamo povsem samostojno. Razlog za to je, da se na Prvem v glasbenem uredništvu trudimo z novitetami skrbeti tudi za glasbeno-pedagoško stroko.

mag. Matej Jevnišek, urednik za otroško glasbo na Prvem

Na vsaki dve leti tako na Prvem izdajo novitete za otroke in otroške zbore (Violinček), ki nato živijo med šolskimi pevskimi zbori in v učilnicah. Takšno prihodnost si želijo tudi za novo kantato, saj jo lahko šole izvedejo kot samostojen in obsežen glasbeni projekt ali iz celote izluščijo posamezne skladbe in jih izvajajo povsem samostojno. V tem je bistvo in dodana vrednost zastavljenega projekta.

Za ilustracije otroške kantate "Kje je Tina?" je poskrbela ilustratorka Andreja Gregorič.Prisluhnite otroški kantati "Kje je Tina?"

Zagotovite si svoj izvod otroške kantate "Kje je Tina?" naspletni strani ZKP RTV Slovenija!

Na zgoščenki, ki je izšla priZKP RTV Slovenijaob njihovi 50-obletnici, je 15 pesmi iz otroške kantate, ki jih lahko poslušamo in izvajamo, dodana pa je tudi knjižica z besedili z velikimi tiskanimi črkami, da je v pomoč najmlajšim, ki si šele utirajo pot med črke in v svet glasbe. Prav tako je napovedan skorajšnji izid notnega gradiva, ki bo prišel prav vsem učiteljem in seveda pevskim zborom.

Volume 90%Pogovor z mag. Matejem Jevniškom, avtorjem idejne zasnove kantate in urednikom za otroško glasbo na Prvem programu Radia Slovenija.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!