Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Skupaj soustvarjamo prihodnost kmetijstva

35. Tradicionalni posvet Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije

35. Tradicionalni posvet Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije

Skupaj soustvarjamo prihodnost kmetijstva

Spoštovane, spoštovani!

Prvič vas nagovarjam in pozdravljam v vlogi predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in priznam, da je izziv velik.

Najprej pozdravljam vas, kmetijske svetovalke in svetovalce, našo ekipo na terenu, saj je to najprej vaš posvet.

Posvet pritegne kmete, predstavnike strokovnih društev in organizacij, ki združujejo kmete, tako stanovsko kot poslovno, pritegne izobraževalne in raziskovalne ustanove. Vsem lep pozdrav!

Pozdrav tudi kmetijskemu ministru dr. Jožetu Podgoršku in njegovim sodelavcem na ministrstvu, agenciji ter upravi za varno hrano in predstavnikom Evropske komisije ter parlamenta, ki bodo sodelovali v strokovnem programu.

Pozdrav in zahvala pa še posebej vsem referentom, ki bodo vsebinsko oblikovali letošnji posvet in tudi tehnični ekipi, ki bo v novih razmerah skrbela, da bo posvet nemoteno potekal.

--------------------------------------------------------

Pred slovenskim kmetijstvom so novi izzivi in zbornica mora biti pripravljena, da se nanje pravilno in pravočasno odzove. Nič nam ne pomagajo dolgoročne strategije, če ne bomo znali reševali sedanjih težav.

Pa vendar kmetijstvo rabi dolgoročno stabilnost, saj odločitev ne moremo spreminjati od danes na jutri. Zato morajo biti ukrepi skupne kmetijske politike preprosti in usmerjeni tja, kjer so res potrebni.

Naša naloga je, da povezujemo kmete in stroko tako, da bo politika, pa ne samo kmetijska, in družba v celoti pravilno ter pravično vrednotila širši družbeni pomen kmetijstva.

------------------------------------------------------------

Danes je nov dan, ki od nas zahteva, da se čimbolj osredotočimo na to, kar od nas pričakujejo kmetice in kmetje ter celotna družba. Da napravimo premike v smer, da bodo potrošniki lahko jedli kakovostno slovensko hrano po zmernih cenah, kmetice in kmetje pa bodo imeli primeren standard!

Spomnimo. Ti dve izhodišči sta bili temelj za oblikovanje skupne kmetijske politike pred skoraj šestdesetimi leti. Takratni izziv je bil nahraniti po vojni izčrpano in lačno Evropo, danes pa zaradi vse bolj negotovih razmer v svetu, ki jih je pojav koronavirusa zgolj še povečal, moramo zagotavljati nemoteno preskrbo s kakovostno in varno hrano.

---------------------------

Drage svetovalke, svetovalci!

Kot hribovskemu kmetu mi je blizu Gregorčičeva pesemŽivljenje ni praznik\".

Z vlogo, ki sem jo prevzel prejšnji teden, pa verz:

Dolžan ni samo, kar veleva mu stan,

kar more, to mož je storiti dolžan!

To polagam na srce tudi vam, svetovalke in svetovalci, in vsem drugim, ki oblikujete ali boste spremljali letošnji posvet. Da boste pridobljeno znanje prenašali naprej srčno.

Dandanes imamo včasih občutek, da v danih razmerah česa ne moremo storiti. Nastali položaj nas je vzpodbudil, da poiščemo nove načine, nove poti. Razmere so nas prisilile, da smo hitreje začeli uporabljati nove tehnologije. Res da te ne morejo povsem nadomestiti neposrednih stikov, imajo pa nekatere druge koristi. Zato jih izkoristimo!

-----------------------

Spoštovane svetovalke, svetovalci!

Storil bom vse, da boste imeli stabilne pogoje za delo; podpiral bom vaše izobraževanje, saj boste le tako uspešno prenašali znanja na kmetije. Naša zaveza pa je, da svoje delo opravljamo strokovno in odgovorno.

Zavedam se, da se bodo pojavljale kritike našega dela. Naj nam bodo v spodbudo, da se iz njih nekaj naučimo in postanemo še boljši ter uspešnejši. Razmere so namreč take, da bolj kot kadarkoli rabimo močno in povezano zbornico.

Le s skupnimi močmi bodo dosegli to, da dobijo slovenske kmetije čim boljše strokovno znanje, pripadajoča neposredna plačila in razvojna sredstva.

Tako bo slovenska zemlja obdelana, pridelana hrana kakovostna in bo kot taka našla pot do potrošnikov.

-----------------------------------

Celotna družba se spopada s krizo, ki jo je povzročil virus. A ta kriza je tudi priložnost, da se v boju z njo izoblikujejo zmagovalci, ki bodo imeli dovolj znanja, poguma in srčnosti. Prepričan sem, da bomo vsi skupaj bili med zmagovalci in da nas bodo rešili pridnost, znanje in povezanost!

Želim vam uspešno delo!

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!