Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Glavna nagrada slovenskemu filmu Čarovnik

Vabljeni/e k ogledu zatvoritvene slovesnosti festivala s podelitvijo nagrad in projekcijo zmagovalnih filmov danes ob 18. uri na spletni strani enimation.si in facebook strani https://www.facebook.com/enimation.eu

10. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation

Glavna nagrada slovenskemu filmu Čarovnik

Vabljeni/e k ogledu zatvoritvene slovesnosti festivala s podelitvijo nagrad in projekcijo zmagovalnih filmov danes ob 18. uri na spletni stranienimation.siin facebook stranihttps://www.facebook.com/enimation.euGlavna nagrado na jubilejnem 10. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Enimation, ki zaradi epidemije letos poteka v spletni različici naenimation.si, je tokrat ostala doma, saj je Malega slona prejel slovenski filmČarovnikAnžeta Orehka, maturanta Srednje grafične in medijske šole Ljubljana. Zmagovalec ob sprejetju nagrade pa povedal: "Zahvaljujem se žiriji, da sem bil izbran kot zmagovalec letošnjega festivala Enimation in celotni ekipi, ki je ta dogodek organizirala. Zahvala gre tudi mentorici Mojci Guštin, ki mi je povedala za ta festival in me nanj tudi prijavila, sicer bi bila moja animacija uporabljena le kot moj maturitetni izdelek in ostala nepoznana javnosti. Dodajam tudi zahvalo družini in prijateljem za podporo, internetu za dostop do znanja, in programerjem, ki so ustvarili brezplačni odprto kodni program Blender, s katerim sem izdelal celotno animacijo. Poleg letošnjih se veselim tudi ogleda prihodnjih izdelkov, udeleženih na tem festivalu."V kategoriji "prvih mojstrovin" do 10 let je zmagal filmSesalec, ki ga je izdelalo več avtorjev iz Estonije. V kategoriji "rastejo misli" od 11 do 14 let je najboljše ocene prejel filmBoljši kot toskupine ruskih otrok pod vodstvom Poline Šejzon, med ustvarjalci kategorije "zardele zrelosti", starimi od 15 do 19 let, pa je slavil brazilski filmBlatoskupine mladih avtorjev pod mentorstvomAlexandra Juruena. Nagrade je podelila tričlanska mednarodna strokovna žirija, v kateri so bili: magistra filmskega scenarija z Univerze Salford v ManchestruAnja Bunderla,Grega Mastnak, avtor animirane serije Princ Ki-Ki-Do inLito Theodosiou, koordinatorica partnerskega festivala Camera Zizanio in Olympia v Grčiji. Zaradi trenutnih zdravstvenih razmer se je ves programa festivala preselil na spletno stranenimation.si, kjer si je danes še mogoče ogledate vse filme v okviru tekmovalnega in slovenskega programa Sveži.

Nagrade in obrazložitve žirije:

Glavna nagrada Mali slon / Little Elephant Main AwardČarovnik / WizardAvtor /Author: Anže OrehekMentorica / Mentor: Mojca GuštinSrednja grafična in medijska šola LjubljanaSlovenija / SloveniaOdločili smo se, da animacijo Čarovnik nagradimo zaradi jasne in jedrnate zgodbe ter njene duhovitosti. Lepo narejena animacija, ki od enega človeka zahteva veliko potrpljenja in truda, izstopa predvsem po tehnični odličnosti. Nenazadnje je avtorju uspelo z dobrim smislom za humor prikazati naiven, a iskren stereotip.

MAXI nagrada / Award (v kategoriji od 15. do 19. leta / from 15 till 19 years)Blato / Mud / LamaAvtorji /Authors: Skupina mladih / Group of authorsMentor / Mentor: Alexandre JuruenaEscola ParqueBrazilija/BrazilGre za kratki animirani film o svetu, ki izginja v grozi okoljske katastrofe. Filma nismo izbrali le zaradi brezhibne tehnične izvedbe, temveč tudi zaradi vzdušja, ki ga z intenzivnimi vizualnimi podobami naravne katastrofe in prepričljivo glasbo ustvarja. Film kot celota občinstvu predaja močno in zelo pomembno sporočilo o temi, ki je danes v naši družbi zelo prisotna.

MIDI nagrada / Award (v kategoriji od 11. do 14. leta / from 11 till 14 years)Boljši kot to / Better than this / Выше тогоAvtorji /Authors: Skupina otrok / Group of authorsMentorica / Mentor: Polina SheizonRusija / Russian FederationPrepričala nas je edinstvena ideja in ganljiv način, s katerim so otroci s pomočjo domišljijske animacije izpostavili vprašanje raznolikosti in njenega nesprejemanja. Naša družba potrebuje tovrstna sporočila, še zlasti od otrok.

MINI nagrada / Award (v kategoriji do 10. leta / till 10 years)Sesalec / Hoover / ПЫЛЕСОС / TOLMUIMEJA / NÄÄRIÖÖ Raul RajanguAvtorji /Authors: Skupina otrok / Group of authorsMentorji / Mentors: Yura Boguslvsky , Vasily Chirkov, Natalia Machenene, Larisa Knyazeva, Inga MičuleCreative spaceEstonijaKratki animirani film Sesalec je zabaven komentar našega življenja v modernih izoliranih škatlah. Zgodba je preprosta, jasna in s preobratom na koncu. Zvoki in glasba sta učinkovita, kolažna animacija v retro slogu pa dobro opravljena.

PR:

GT22 · Glavni trg 22 · Maribor 2000 · Slovenia

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!