Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SPOROČILO ZA JAVNOST – "EVROPSKI MEDENI ZAJTRK"

Tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo na Čebelarski zvezi Slovenije (nadalje ČZS) organizirali 3. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij, na temo delo z mladimi na področju čebelarstva, ki so se je udeležili delegati čebelarskih organizacij iz sedmih držav.

SPOROČILO ZA JAVNOST – "EVROPSKI MEDENI ZAJTRK"

Novembra 2014, v času izvedbe Tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo na Čebelarski zvezi Slovenije (nadalje ČZS) organizirali 3. mednarodno konferenco čebelarskih organizacij, na temo delo z mladimi na področju čebelarstva, ki so se je udeležili delegati čebelarskih organizacij iz sedmih držav. Drugi dan konference je bil namenjen ogledu dobrih praks izvajanja medenega zajtrka na različnih lokacijah po Sloveniji. Na konferenci so prisotni predstavniki podprli pobudo ČZS, da se razglasi Evropski medeni zajtrk, katerega cilji so ozaveščanje javnosti o pomembnosti čebel in čebeljih pridelkov, zdravem načinu življenja in pomenu lokalno pridelane hrane in da se ta organizira v novembru. Prisotni so pozvali Svet Evrope, da sprejme našo skupno pobudo o dnevu evropskega medenega zajtrka.

Slovenski poslanci v EP so skupaj še z nekaterimi evropskimi poslanci iz drugih držav pripravili pisno deklaracijo o evropskem medenem zajtrku in svetovnem dnevu čebel, v kateri so pozvali Svet in Komisijo, da podpreta prizadevanja za razglasitev obeh dnevov. Leta 2016 so pričeli z zbiranjem podpisov in v roku treh mesecev je to deklaracijo podpisalo 214 poslancev. Za uveljavitev deklaracije pa je bilo potrebnih najmanj 376 podpisov.

Kljub naporom, ki so ga vložili skupaj ČZS, z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in takratnimi slovenskimi poslanci, ki so delovali v EU, na deklerativni ravni nismo uspeli z uradno razglasitvijo Evropskega medenega zajtrka, si PA čebelarji še nadalje prizadevamo k izvedbi Evropskega medenega zajtrka. Vsakoletno spodbujanje čebelarskih organizacij in vse zainteresirane javnosti (med njimi tudi veleposlaništva) za izvedbo tega dogodka je že naletela na plodna tla, saj se iz leta v leto povečuje število dogodkov in držav, ki organizirajo Evropski medeni zajtrk. Kljub letošnji situaciji s covid-19, ki nam trenutno onemogoča marsikatero dejavnost, pa je prav, da se skupaj spomnimo na cilje, ki jih naslavlja Evropski medeni zajtrk in da ob 20. novembru 2020 namenimo skupne pogovore tudi tej tematiki.

PR:

ČZS

Več informacij o Evropskem medenem zajtrku in vtisih predstavnikov čebelarskih organizacij iz tujine v angleškem jeziku:

http://www.ohranimo-cebele.si/Upload/Initiative%20for%20The%20European%20Honey%20Breakfast%20-%20brochure.pdf

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!