Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Ob 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dnevu slovenske hrane

Danes smo na Čebelarski zvezi Slovenije s pomočjo aplikacije zoom organizirali novinarsko konferenco v podporo dnevu slovenske hrane in 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Ob 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dnevu slovenske hrane

Danes smo na Čebelarski zvezi Slovenije s pomočjo aplikacije zoom organizirali novinarsko konferenco v podporo dnevu slovenske hrane in 10. obletnici Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Na novinarski konferenci so sodelovali:

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije, gospod Boštjan Noč

Predsednik Zadružne zveze Slovenije, gospod Borut Florjančič

Ga. Irena Simčič iz Zavoda RS za šolstvo in

Ga. Gabrijela Salobir iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Rdeča nit je bila 10. izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka in Dan slovenske hrane. Zaradi epidemioloških razmer bo izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka žal drugačna, večji poudarek bo na promociji in izvedbi zajtrka doma ter pozivu, da kupujmo lokalno pridelana živila vsak dan in s tem podprimo slovenskega čebelarja in kmeta!

Kot je poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, smo šolam predlagali, da ta petek pri pouku na daljavo dve šolski uri ali več namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane. Predlagali smo jim naj se pri teh vsebinah osredotočijo na ozaveščanje o tem, kdo pridela slovensko hrano, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.

Tudi šolstvo se je na izvedbo zajtrka dobro pripravilo, kot je na novinarski poudarila ga. Irena Simčič z Zavoda RS za šolstvo. Na vsakoletnem srečanju organizatorjev prehrane, ki je potekalo v ponedeljek so med drugim govorili o podrobnostih izvedbe dejavnosti. Pripravljenega je tudi veliko didaktičnega gradiva na to temo.

Zavedati se moramo, da je dan slovenske hrane tudi priložnost za podporo lokalnim oskrbovalnim verigam. Na ministrstvu ugotavljajo, da je na področju nabave lokalnih živil v javnih zavodih še veliko prostora za izboljšave.

Na to je opozoril tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, ki je poudaril: "Pomena zdrave hrane, kar lokalno pridelana hrana nedvomno je, se zavedajo mnogi. Zatakne pa se lahko pri javnih razpisih, pri katerih je pogosto premalo poudarka namenjenega izkoriščanju tega, kar nudi lokalno okolje," in pozval javne zavode, da pri pripravi razpisov namenijo več pozornosti nabavi lokalne hrane iz neposredne bližine. Poudaril je tudi pomen

združevanja ponudnikov pri nastopu do zavodov in skupnim prijavam na razpise. Načrt zadružne zveze je nagovoriti ključne odločevalce, da bi v dialogu s predstavniki zadrug ugotovili, kaj lahko naredijo za kmete, je dodal.

Da je treba javne zavode učinkoviteje spodbuditi k nabavam lokalne hrane, je prepričan tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Kot je poudaril, pa je enako pomembno tudi širjenje prepoznavnosti zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov. Čebelarska zveza Slovenije je tako v podporo dnevu slovenske hrane skupaj s priznanim kuharjem Sašom Šketa izdelala 5 popolnoma novih in edinstvenih videoposnetkov in receptov na temo priprave jedi iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov slovenskega porekla. Filmčke si lahko pogledate na spletni strani www.czs.si in na you tube kanalu Čebelarske zveze Slovenije ( https://www.youtube.com/channel/UC8yzw9n5jBS5ciWdTXPJgtg ).

Čebelarska zveza Slovenije je zato predlagala ustanovitev konzorcija ponudnikov zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov na ravni EU. Na pobudo predsednika Boštjana Noča, je 10. novembra 2020 organizirala virtualno srečanje vseh nosilcev EU zaščitenih živil in izdelkov (zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba, zajamčena tradicionalna posebnost). Namen srečanja je bila problematika prepoznavnosti EU zaščitenih živil med slovenskimi potrošniki. Pozornost in podporo tem izdelkom pa zelo malo oz. skoraj nič ne namenja niti država. Na srečanju je sodeloval tudi minister dr. Jože Podgoršek, svoj pogled na delovanje shem kakovosti pa je predstavil tudi vodja oddelka za certificiranje živil pri Bureau Veritas g. Marko Majer. Po razpravi glede problematike s katero se srečujejo nosilci EU zaščitenih izdelkov smo ugotovili, da več ali manj vse pestijo podobne težave, zato menijo da je predlog gospoda Noča o pobudi MKGP, da zagotovi dodatna sredstva za promocijo tovrstnih živil vsekakor na mestu, nosilci pa pozdravljajo tudi predlog o ustanovitvi konzorcija katerega namen bo bil skupno nastopanje pri pogajanjih z državo glede delovanja in generične promocije EU zaščitenih živil in izdelkov ter preganjanje nedovoljenih označevanj in praks.Ministrstvo ustanovitev takšnega konzorcija podpira, zato Noč pričakuje, da bi lahko bil vzpostavljen že v kratkem.

Celoten tonski zapis novinarske konference je dostopen na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=CMqjosVbCqY

Čebelarska zveza Slovenije

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!