Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Mestne promenade tokrat vabijo v Slovenj Gradec, Trbovlje, Trst in Tržič

Nova sezona dokumentarne serije bo na sporedu vsako sredo ob 17.25 med 9. 12. 2020 in 6. 1. 2021

Mestne promenade tokrat vabijo v Slovenj Gradec, Trbovlje, Trst in TržičNova sezona dokumentarne serije bo na sporedu vsako sredo ob 17.25 med 9. 12. 2020 in 6. 1. 2021

Četrta sezona dokumentarne serije Mestne promenade bo gledalce popeljala v Slovenj Gradec, Trbovlje in Tržič, tokrat prvič pa tudi čez mejo – v Trst. Prvi del bo na sporedu 9. decembra. Scenarist in voditelj oddaje je Andrej Doblehar.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija30. november 2020 ob 13:56Ljubljana - MMC RTV SLOFoto: Arhiv oddaje Mestne promenade

Dokumentarna serija Mestne promenade predstavlja dediščino slovenskih zgodovinskih mest in njihov sodoben utrip. Promenada je bila nekoč šega sprehajanja po osrednjih mestnih ulicah in trgih, povezana s staro meščansko kulturo in tradicijo življenja v mestih.

V oddajah pa so te urbane mestne točke izhodišče za kulturni sprehod, spoznavanje znamenitosti, osebnosti in mestnih zgodb, ki nam jih predstavljajo voditelj serije in izbrani gosti. V serijo vključujejo tako slovenska osrednja mesta kot manjše kraje, ki so imeli v zgodovini velik pomen in so se ohranili kot pomembna umetnostna dediščina. Serija je posvečena slovenskim mestom, letos pa so s predstavitvami segli tudi preko državne meje, v slovensko zamejstvo.

SLOVENJ GRADECV sredo, 9. 12. 2020, ob 17.25 na TV SLO 1

Slovenj Gradcu je OZN podelila naziv Mesto glasnik miru. Foto: Andrej Doblehar/RTV Slovenija

Ali veste, da je ime Slovenj Gradec nekoč nosilo drugo naselje kot v našem času, da je njegova srednjeveška zgodovina povezana s slavnimi evropskimi osebnostmi in da danes nosi naziv Mesto glasnik miru? Ponaša se z izjemno dragoceno kulturno dediščino, z izstopajočo župnijsko cerkvijo sv. Elizabete in pomembnimi zbirkami Koroškega pokrajinskega muzeja in Koroške galerije likovnih umetnosti. O kulturnem življenju mesta nekoč in danes smo se pogovarjali s kustosom Markom Košanom, medičarsko obrt so predstavili člani družine Perger, slišali pa bomo tudi samospev najslavnejšega domačina skladatelja Huga Wolfa.

TRBOVLJEV sredo, 16. 12. 2020, ob 17.25 na TV SLO 1

Trbovlje sta zaznamovala premogovništvo in delavski način življenja. Foto: Andrej Doblehar/RTV Slovenija

Zasavje je bilo nekoč najbolj industrializirano področje Slovenije s prevladujočim delavskim prebivalstvom, kar je dajalo pečat in usmerjalo razvoj osrednjega zasavskega mesta, Trbovelj. Oddaja bo gotovo izstopajoča, saj bo predstavila zlasti industrijsko dediščino premogovništva in rudarstvo, ki je kar dvesto let oblikovalo tako urbanizacijo kraja kot način življenja, po zaprtju rudnikov pa Trbovlje iščejo novo identiteto. Pogled na domače mesto bo predstavil arhitekt Gvido Burja, spomnili pa bomo tudi dela kiparja Stojana Batiča in slikarja Marija Preglja, ki sta s svojimi likovnimi umetninami delavske Trbovlje tudi umetniško oplemenitila.

TRSTV sredo, 30. 12. 2020, ob 17.25 na TV SLO 1

Slovenski Narodni dom v Trstu je načrtoval arhitekt Maks Fabiani. Foto:Andrej Doblehar/RTV Slovenija

Ali veste, da je bil Trst ob štetju leta 1910, še za časa avstroogrskega cesarstva, mesto z največ slovenskega prebivalstva? Ekipa dokumentarne serije Mestne promenade se je odpravila v slovensko zamejstvo, spodbuda za predstavitev Trsta pa je bila letošnja stoletnica požiga Narodnega doma in začetek postopkov njegovega vračanja. V oddaji bodo hodili po poteh bogate slovenske dediščine in poiskali izstopajoče spomenike, ki so delo slovenskih avtorjev, del teh spominov pa bodo predstavili v oddaji. O usodi tržaških Slovencev bo spregovoril domačin Jernej Šček, ki je profesor filozofije in zgodovine na liceju Franceta Prešerna.

TRŽIČV sredo, 6. 1. 2021, ob 17.25 na TV SLO 1

Tržič se je razvil med hribi ob pomembni prometni cesti med Kranjsko in Koroško. Foto: Andrej Doblehar/RTV Slovenija

Tržič se je kot urbano naselje izoblikoval med hribi ob pomembni prometni cesti, ki je povezovala Kranjsko in Koroško, kulturni spomeniki pa pričajo o njegovem nekdanjem ugledu. Vsak izmed nas je v življenju že hodil naokrog v čevljih izdelanih v Tržiču, ki ga je zaznamovala bogata čevljarska tradicija. Danes jo ohranjajo le še posamezni izdelovalci, razvoj te rokodelske in nato industrijske obrti, ki jo narekovala razvoj in način življenja kraja, pa si lahko ogledamo v zbirkah Tržiškega muzeja. Pogled na domače mesto Tržič bodo predstavili kustos Bojan Knific, etnologinja Pija Japelj in mojster rokodelske obrti Matej Kosmač.

Slovenj Gradec: 9. 12. 2020 na TV SLO 1 ob 17.25Trbovlje: 16. 12. 20202 na TV SLO 1 ob 17.25Trst: 30. 12. 2020 na TV SLO 1 ob 17.25Tržič: 6. 1. 2021 na TV SLO 1 ob 17.25

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!