Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

73 % nakupov še vedno opravimo z gotovino; pandemija vpliva na plačilne navade

v okviru Evropske centralne banke smo danes objavili študijo o plačilnih navadah potrošnikov (SPACE). Ta kaže, da gotovina ostaja največkrat uporabljen plačilni instrument. Leta 2019 je bilo v povprečju evrskega območja 73 % vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih in med posamezniki opravljenih z gotovino, 24 % pa s kartico. Posebna anketa o vplivu pandemije koronavirusa je pokazala, da je aktualna zdravstvena kriza trend upadanja uporabe gotovine nekoliko pospešila.

Spoštovani,

v okviru Evropske centralne banke smo danes objavilištudijo o plačilnih navadah potrošnikov(SPACE). Ta kaže, da gotovina ostaja največkrat uporabljen plačilni instrument. Leta 2019 je bilo v povprečju evrskega območja 73 % vseh transakcij potrošnikov na fizičnih prodajnih mestih in med posamezniki opravljenih z gotovino, 24 % pa s kartico. Posebna anketa o vplivu pandemije koronavirusa je pokazala, da je aktualna zdravstvena kriza trend upadanja uporabe gotovine nekoliko pospešila.

V Banki Slovenije ugotavljamo, da so v Sloveniji gibanja zelo podobna. V zadnjih letih se je uporaba gotovine med potrošniki pri nas podobno kot v evrskem območju nekoliko znižala (za 6 o.t.), nasprotno pa se je nekoliko povišala uporaba plačilnih kartic (za 5 o. t.).

Ker je zaradi omejitvenih ukrepov snemanje izjav v živo omejeno, napovezaviprilagamo posneto izjavo Gregorja Miklavčiča, direktorja oddelka Gotovinsko poslovanje (povezava bo aktivna 5 dni).

Pripenjamo tudisporočilo za javnost, na voljo je tudi naspletnih stranehBanke Slovenije. V priponki prilagamo infografiko, v kateri najdete nekaj zanimivih poudarkov študije.

Lep pozdrav,

BANKA SLOVENIJEEvrosistemOdnosi z javnostmiE-naslov:pr@bsi.siInternetni naslov:http://www.bsi.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!