Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

BELETRININ DECEMBRSKI NOVIČNIK

Z velikim veseljem sporočamo, da je pisatelj Feri Lainšček, ki že vrsto let sodeluje z založbo Beletrina, prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo! Pri Beletrini je Lainšček do zdaj izdal deset knjig, med njimi tudi letošnji roman Kurji pastir, v katerem se avtor vrača v zgodnje otroštvo. Kot je povedal pisatelj sam, je to knjiga, ki jo pišeš samo enkrat v življenju.

FERI LAINŠČEK JE PREŠERNOV NAGRAJENEC ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Z velikim veseljem sporočamo, da je pisateljFeri Lainšček, ki ževrsto let sodeluje z založbo Beletrina, prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo! Pri Beletrini je Lainšček do zdaj izdal deset knjig,med njimi tudi letošnji romanKurji pastir, v katerem se avtor vrača v zgodnje otroštvo. Kot je povedal pisatelj sam, je to knjiga, ki jo pišeš samo enkrat v življenju.Na Beletrini smo zelo ponosni, da je naša nominacija uspela. Pisatelju iskreno čestitamo!

BELETRININA PRAZNIČNA PONUDBA

Razveselite svoje najljubše z dobro knjigo! Izbirate lahko med knjigami za vse čase in okuse. Monografija svetovno priznane kuharske mojstriceAne RošSonce in dež, opremljena s čudovitimi fotografijami, je lahko imenitno darilo. Enako velja zaprvi letnik zbirkeKlasična Beletrina, novi romanFerija LainščkaKurji pastirin s kresnikom ovenčani priljubljeni prvenecBronje ŽakeljBelo se pere na devetdeset. Za tiste, ki jih privlačijo življenjske zgodbe znanih ustvarjalcev, so tu šebiografska romana o Radku Poliču – Racu in Mileni Zupančičteravtobiografija Dušana Jovanovića. Če se ne morete odločiti, katero knjigo bi podarili, smo za vas pripravili tudi darilne e-bone za našo spletno knjigarno.

OBIŠČITE VIRTUALNO BELETRININO STOJNICO

Vabimo vas, da še do sobote, 5. decembra 2020, nae-Slovenskem knjižnem sejmu obiščeteBeletrinino virtualno stojnico, kjer je mogoče izbirati med kar170 naslovi, ki so znižani za 10 do 70 odstotkov. V pestrem in bogatem Beletrininem naboru, kjer lahko vsakdo najde kaj zase,so tuji indomači romani, klasike, novele, pesniške zbirke, otroške, mladinske, strokovne in splošne knjige ter humanistika. Med njimi tudi knjigi, ki sta si naSlovenskemknjižnemsejmuprislužili prestižni nominaciji- pronicljiv, presunljiv in duhovit biografski romanPetre Pogorevco življenju in ustvarjanju vrhunskega slovenskega igralca Radka Poliča – Raca, znaslovomRac, je bil medpetimi nominiranci za knjigo leta, drzen in svež romanNorci pomorci,potopis odraščanja na morjuavtorja Goroslava Vukšića – Gogapa je bil medpetimi finalisti za nagrado za najboljši prvenec.

BELETRINA V ŽIVO

Beletrina nadaljuje sspletno serijo navdihujočih pogovorov z odličnimi avtorji, prevajalci in drugimi soustvarjalci knjig, ki jim lahko prisluhnete v spletni oddaji Beletrina v živo.V ponedeljek, 7. decembra 2020,se bo z bosanskim avtorjemDževadom Karahasanomo njegovem romanuTolažba nočnega neba, ki je osrednji del zgodovinske trilogije o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesnikuOmarju Hajamu, pogovarjala prevajalka delaJana Unuk.

V četrtek, 10. decembra 2020, lahko spremljate pogovor zIgorjem Vidmarjem, botrom slovenskega panka in glasbenim producentom, ki je v Slovenijo pripeljal najbolj znana imena svetovne glasbene scene. O njem jeJurij Hudolinnapisal literalizirano biografijoSamohodec. Z Igorjem Vidmarjem se bo pogovarjalToni Cahunek. Prav na dan predvajanja spletnega pogovora bo Igor Vidmarpraznoval sedemdeset let.Ob jubileju mu čestitamo in želimo vse dobro!

O nedavno izdani zbirki štirih izjemnih novel največjega pisca grozljivk vseh časovStephena Kingaz naslovomPomlad, poletje, jesen in smrtse bov ponedeljek, 14. decembra 2020, s prevajalcemMarkom KošanompogovarjalIgor Harb. Košan postaja eden največjih poznavalcev ameriškega pisatelja in njegovega dela pri nas. Pričujoča zbirka Kingovih novel, po katerih so posneli kultne filme Kaznilnica odrešitve, Vzorni učenec in Ostani z menoj, pa velja za eno izmed najboljših avtorjevih knjig.

Svet gre naprejje naslov najnovejše zbirke kratke proze madžarskega pisatelja in scenaristaLászla Krasznahorkaija, ki je pri Beletrini izšla v prevoduMarjance Mihelič. O delu madžarskega avtorja se bostav ponedeljek, 21. decembra 2020, pogovarjala lektor slovenskega jezika v tujiniMladen Pavičičin Marjanca Mihelič. Teden dni kasneje,27. decembra 2020, si bo mogoče ogledati tudi pogovor o delu ene najboljših sodobnih švedskih pisateljic, uveljavljenih doma in v tujini,Sare Stridsberg. V Žepni Beletrini je letos izšel njen romanBeckomberga, s podnaslovomOda družini,o knjigi pa se bosta pogovarjalaRok Bozovičarin prevajalkaIva Klemenčič.

OB MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV

Ob Mednarodnem dnevu invalidov želimo na Beletrini opozoriti nanujnost dostopnosti za ljudi z različnimi invalidnostmi, saj jim s tem omogočamoenak družbeni položaj, kot ga imamo vsinjeni člani.

Vsodelovanju z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) zatože vrsto letnamenjamo posebno pozornostdostopnosti spletnih vsebin, ki predvsem invalidnim uporabnikomomogočajo stik s svetom. V Slovenijiživipribližno 15% prebivalcev s statusom invalida,Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij pa od leta 2018k ustrezni dostopnosti spletnih strani zavezuje več kot 1500 zavezancev

IZPOSOJA NA BIBLOSU ŠE VEDNO RASTE

Izposoja v e-knjižnicibiblos po skokoviti oktobrski rasti še vednonarašča. Prejšnji mesec so si uporabniki izposodiliveč kot 27. 600 knjig, največ pa je bilo v enem dnevu opravljenih 1181 izposoj. Meddesetimi najbolj priljubljenimi deli v e-knjižnicisoRACPetre Pogorevc,PobegIgorja Karlovška,Sinova puncaMichelle Frances,Kako dolg je časMateta Dolenca,Ivana pred morjemVeronike Simoniti,Belo se pere na devetdesetBronje Žakelj,PoletjeEdith Wharton,Nekaj vam želim povedatiVlaste Nussdorfer,Ranljiva- Sarabraj - Tjaše Artnik Knibbe inPobegla nevestaSusan Elizabeth Phillips.

IZBRANA JE NAJBOLJŠA KRATKA ZGODBA!

AirBeletrina je natečaj za najboljšo kratko zgodbokljub nemilim okoliščinam pripeljala do srečnega konca. Zaradi epidemije je žirija v sestavi literarne kritičarke in pisateljiceGabriele Babnik, literarne kritičarke in pesniceVeronike Šosterter literarnega urednika in pisateljaUrbana Vovkazmagovalko razglasila na spletnem dogodku, ki ga je vodilaKsenija Horvat.Med kar124 kratkimi zgodbami, ki so prispele na natečaj, je strokovna žirijaza zmagovalno izbralaVajo v zgoščevanjuTatjane Plevnik.Avtorici iskreno čestitamo!Poleg zmagovalne zgodbe je žirija uredništvu AirBeletrine v objavo predlagala še tri kratke zgodbe:Adijo, DunajTare Prodnik,DekaMihe SeljakainIskriceLene Kregelj.

ZAKLJUČIL SE JE PRVI NATEČAJ FESTIVALA DNEVI POEZIJE IN VINA ZA NAJBOLJŠO PESEM

Z zadnjim novembrskim dnem se je zaključil prvi natečaj Festivala Dnevi poezije in vina zaNaj pesem 2020.Med 200 prispelimi prispevki bo žirija izbrala deset najboljših pesmi,ki bodo10. decembra 2020objavljene valbumuna Facebook strani festivalaDnevi poezije in vina. Zmagovalca, ki bo prejel največ všečkov sledilcev in sledilk, bomo razglasili 16. decembra 2020 na spletni straniwww.stihoteka.comin Facebook strani festivala. Glavna nagrada so 3 knjige in gostovanje na festivalu prihodnje leto.Vabimo vas, da sodelujete pri izboru Naj pesmi tako, da svoj všeček oddate pesmi, ki vam je najlepša ali najboljša.

OBOŽUJEMO LITERATURO

Del projekta Reading the Heart of Europe/Beremo srce Evrope je tudi nagradna igra I

literature.Kviz, ki mlade bralce spodbuja k branju vrhunskih naslovov letošnjega Beletrininega programa, bo zmagovalcu ali zmagovalki prinesel knjižno nagrado. Vabimo vas, da v nagradni igri naFacebookuinInstagramusodelujete med 14. in 20. decembrom 2020.

V sklopu triletnega Beletrininega projektaReading the Heart of Europe/Beremo srce Evropeje s podporo programa Ustvarjalna Evropa vsako leto deset visokokakovostnih literarnih del iz različnih evropskih jezikov prvič prevedenih v ciljni jezik. Dela tematizirajo izzive, s katerimi se srečuje posameznik, ki v svetu naraščajočih konfliktov išče skupne vrednote, "srce" Evrope, ki ga vsak vidi po svoje. Med romani, ki smo jih letos prevedli iz slovenščine v angleščino, sta tudiMazohistkaavtoriceKatje PeratinFigaGorana Vojnovića. Z avtorjema prevedenih del bosta v decembru potekala tudi spletna pogovora - z Goranom Vojnovićem se bov petek, 4. decembra 2020, pogovarjalaRosie Goldsmith,sKatjo Perat pa bo vpetek, 11. decembra 2020, pogovor vodilMichaelBiggins.V okviru Beletrinine mednarodne dejavnosti se bov petek, 18. decembra 2020, ob nedavnem prevodu romanaBelo se pere na devetdesetv hrvaščino, pisateljicaBronja Žakeljpogovarjala s prevajalkoAnito Peti-Stantić.Vse spletne pogovore si lahko ogledate na Beletrininem Facebooku od 20. ure dalje.

80. LETNICA NIKA GRAFENAUERJA IN SKORAJŠNJI IZID NJEGOVIH SPOMINOV

Vsestranski ustvarjalec za odrasle in otroke, pesnik, prevajalec in esejistNiko Grafenauerv soboto, 5. decembra 2020, praznuje 80. let.Občastitljivi obletnici ustvarjalcu čestitamoin hkrati z veseljem napovedujemospomladanski izid njegovih spominov, ki jih pripravljataTina KozininUrban Vovk. Pri Beletrini smo lani ponatisniliMahajano, eno Grafenauerjevih najpomembnejših in dovršenih del za otroke in odrasle, pred časom pa smo izdali tudi njegove zbrane pesmi. Jubilantu iskreno čestitamo!

Tudi letos vas vabimo, da svojih 0,5 odstotka dohodnine namenite za financiranje odličnih novih Beletrininih knjig.

PR:

Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!