Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Nova evropska pesmarica Beethoven 2020

V četrtek, 17. 12., ob 22.00 na TV SLO 2

Nova evropska pesmarica Beethoven 2020V četrtek, 17. 12., ob 22.00 na TV SLO 2

Šest televizijskih hiš, med njimi tudi TV Slovenija, je po navdihu in življenju velikega skladatelja Ludwiga van Beethovna naročilo nove skladbe in posnelo videospote. TV SLO vabi v četrtek, 17. 12., ob 22.00 k ogledu Nove evropske pesmarice.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija9. december 2020 ob 11:23Ljubljana - MMC RTV SLO

Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU, letos nastaja že četrtič. Posvečena je 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna. Šest televizijskih hiš, iz Avstrije, Švice, Francije, Nizozemske in tudi TV Slovenija z uredništvom glasbenih in baletnih oddaj, je po navdihu življenja in glasbe tega velikega skladatelja naročilo nove skladbe in posnelo videospote.

Glasbeni spot Radost/Joy. Foto: Željko Stevanić

BEETHOVEN 250Četrtek, 17. 12. 2020, ob 22.00 na TV SLO 222:00 Nova evropska pesmarica, Beethoven 2020: Kako smo snemali na TV Slovenija22:10 Nova evropska pesmarica, Beethoven 2020: Samo Vovk: Radost/Joy (Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in jazz trio) glasbeni vidospot22:15 L. van Beethowen: Simfonija št. 9 (Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, Komorni zbor Megaron, solisti in Charles Dutoit)

Avtor besedila in glasbe za slovensko pesem Radost/Joy za Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in jazz trio je vsestranski glasbenih Samo Vovk. Kot pevec, kitarist in aranžer ter producent in glasbeni vodja različnih glasbenih zasedb žanje številne uspehe. Po evrovizijski zmagi ženskega pevska zbora Carmen manet za katerega je napisal skladbo Ta na Solbici, tokrat na povabilo uredništva glasbenih in baletnih oddaj ponovno sodeluje v evrovizijskem projektu.

Besedilo pesmi je Samo Vovk napisal v duhu podpore vsem nam in še posebej mladim. Pri pisanju so ga navdihnili spodbudni citati iz Beethovnovih pisem, kjer nas nagovarja, naj se nikoli ne prenehamo učiti, naj razvijamo talente, ki so nam bili dani in naj se ne ustavimo pri prvi oviri … Glasbeno Beethovna predstavlja v malo drugačni, jazzovski luči. S tem je želel tudi pokazati, da je Beethovnova glasba večno aktualna in da ostaja edinstvena ne glede na žanr. Bo pa pozoren poslušalec v skladbi odkril tudi nekatere motive iz Beethovnovih del, kot so Pastoralna simfonija, Sonata v mesečini, 5. simfonija in Oda radosti iz 9. simfonije.

Zborovodja MPZ RTV Slovenija je Tomaž Pirnat, v jazz triu so zaigrali pianist Gregor Ftičar, tolkalist Primož Podobnik in kontrabasist Ilj Pušnik.

Ob glasbenem spotu vam bomo predstavili tudi nekaj zanimivih priprav na tonsko in na video snemanje "Kako smo snemali na TV Slovenija". Urednica je Danica Dolinar, režiser Marijan Kučej.

Kako smo snemali na TV Slovenija. Foto: Željko Stevanić

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!