Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Najava spletne otvoritve in razstave Ane Kučan v Mestni galeriji Nova Gorica

Spletno odprtje razstave bo v petek, 8. januarja 2021, ob 19. uri. Umetnico in njeno delo bo predstavil likovni kritik Brane Kovič.

Ana Kučan: LEspace infini

fotografije

8.– 29. 1. 2021

Spletno odprtje razstave bo v petek, 8. januarja 2021, ob 19. uri. Umetnico in njeno delo bo predstavil likovni kritik Brane Kovič.

Razstavno sezono 2020/2021 v Mestni galeriji Nova Gorica z novim letom nadaljujemo z razstavo fotografij Ane Kučan z naslovom L\"espace infini.

Ana Kučan je krajinska arhitektka in njen poklic že sam po sebi implicira specifičen odnos do krajine, njenih posebnosti in razsežnosti, ki jo človekovi posegi preoblikujejo, kultivirajo in estetizirajo. Ta vidik zdaj uresničuje tudi v avtorski fotografiji v razstavljenem ciklu konkretno z motiviko versajskega parka, ki skupaj z gradom Versailles predstavlja enega največjih dosežkov francoske umetnosti baročnega obdobja. Sijajna deseterica črno belih fotografij velikega formata, prinaša vso nenavadnost in čarobnost tega objekta. Pred nas postavlja "Versajski vrt, tako zelo vpotegnjen v enkratnost svojega historičnega trenutka, ki ga je omogočil v spletu unikatnih okoliščin, obenem sega k času, ki je zunaj časa," kot je zapisal filozof Mladen Dolar ob premierni predstavitvi projekta, ki je bila na ogled v Lamutovem salonu Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki leta 2017.

Ob tokrat razstavljenih delih pa je likovni kritik Brane Kovič zapisal: "Subtilnost artikulacij množice dialoških razmerij med arhitekturnimi prvinami in parkovnimi labirinti, zavoji in presenetljivimi obrati transcendira realno, fizično podstat izkustvene zaznave tako enih kot drugih ter nas nevsiljivo prestavlja v območje irealnega, sanjskega, imaginarnega in izmuzljivega. Vse, kar je tu, je zelo konkretno, in vendar vseskozi na meji abstraktnega, arbitrarno subjektivnega, bolj čustvenega kot čutnega. Izostrenemu pogledu Ane Kučan se je široka pahljača denotacijske stvarnosti in konotacijske sublimnosti razprla v vsej svoji raznolikosti, iz katere je morala zelo skrbno izbrati poudarke, ki jih je hotela spremeniti v pomanjšane modele kot določujočo značilnost vizualne govorice. Z odličnim poznavanjem iluzionističnih učinkov fotografskega medija in zakonitosti prostorskega oblikovanja je neki časovno determiniran zgodovinski ambient prestavila v polje sodobne senzibilnosti, ga z dekonstrukcijo ponotranjila in preoblikovala v avtentične, skrajno osebne fotografske stvaritve."O umetnici:

Ana Kučan je krajinska arhitektka, profesorica na Oddelku za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, kjer poučuje teorijo in oblikovanje krajine, ter vodja Studia AKKA za krajinsko arhitekturo in urbanistično načrtovanje. Diplomirala in doktorirala je na Univerzi v Ljubljani, magistrirala pa na Visoki šoli za oblikovanje Harvardove univerze. Na profesionalni poti je ustvarila vrsto del, razstavljenih doma in v tujini ter nagrajenih z več priznanji, med njimi z nagrado Piranesi (1998 in 2002), Plečnikovo nagrado(2003 in 2016), platinastim svinčnikom (2017), mednarodno nagrado IAKS (2019) in drugimi. Pogosto predava v tujini, deluje kot urednica in publicistka, od leta 2015 do 2020 je pisala tudi kolumne za Dnevnik. Je vodilna avtorica projekta Vsi odtenki zelene/All Shades of Green, razstavljenega na 12. Arhitekturnem bienalu v Benetkah. Svoje fotografije je predstavila na samostojnih razstavah v Lamutovem salonu Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki (2017), v Galeriji AQ v Celju (2018), na Festivalu fotografije Maribor (2019) in v Cankarjevem domu (2020). Fotografija ji pomaga brati in bolje razumeti svet.

NAVODILA ZA OBISKOVALCE ZA ZMANJŠEVANJE MOŽNOSTI PRENOSA OKUŽBE S COVID-19

V Mestno galerijo Nova Gorica lahko vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne bolezni dihal.

Ob vstopu v galerijo si je potrebno razkužiti roke, ter ves čas obiska skrbeti za ustrezno higieno rok in kašlja.

Uporaba lastne zaščitne maske v prostorih galerije je OBVEZNA.

Med obiskom je potrebno upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj 2 m.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!