Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

ODLIČNO SODELOVANJE FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO IN PREMOGOVNIKA VELENJE

V slovenski znanstveni reviji Strojniški vestnik – Journal of Mechanical Engineering so objavili znanstveni članek z naslovom "Single-step heat treatment for the restoration of the mechanical properties of cold-strained mining support steel 31Mn4", avtorjev doc. dr. Gorazda Lojena, mag. Janeza Mayerja, prof. dr. Tonice Bončine in prof. dr. Franca Zupaniča.

ODLIČNO SODELOVANJE FAKULTETE ZA STROJNIŠTVO IN PREMOGOVNIKA VELENJE

(Velenje, 14. januar 2021) – V slovenski znanstveni reviji Strojniški vestnik – Journal of Mechanical Engineering so objavili znanstveni članek z naslovom "Single-step heat treatment for the restoration of the mechanical properties of cold-strained mining support steel 31Mn4", avtorjev doc. dr. Gorazda Lojena, mag. Janeza Mayerja, prof. dr. Tonice Bončine in prof. dr. Franca Zupaniča. Članek, v katerem so predstavili rezultate raziskovalnega dela za gospodarstvo, je bil objavljen kot vodilni članek z grafično predstavitvijo na naslovnici revije Strojniški vestnik.

Objavljeni rezultati so dosežek temeljnih in aplikativnih raziskav o obnašanju jekla pri utrjevanju in kasnejšem rekristalizacijskem žarjenju, kjer so opredelili parametre, s katerimi lahko s toplotno obdelavo v enem koraku povrnemo jeklenim lokom začetne lastnosti ter s tem omogočimo njihovo ponovno trajnostno in varno uporabo v jami.

Članek vsebuje del rezultatov, ki so nastali v okviru večletnega sodelovanja med zaposlenimi v Laboratoriju za materiale pod vodstvom prof. dr. FrancaZupaniča,v Laboratoriju za zahtevne inženirske simulacije in eksperimentiranjeFakultete za strojništvoter v Premogovniku Velenje. Glavni cilj raziskav je bilo ugotoviti, kako bi zmanjšali stroške za nove jeklene podpore, ki se med uporabo zaradi premika zemljin poškodujejo in se morajo zamenjati z novimi, ter predstavljajo največji strošek v premogovniku.

Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje

Vir: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=3306

Foto: arhiv PV

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!