Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obrtniki in podjetniki najbolj kritični do popoldancev

Ljubljana, 29. 8. 2017 – Obrtniki in podjetniki, člani UO OZS, so bili na današnji seji soglasni, da ne podpirajo predlaganih sprememb na področju normirancev, v smislu nižanja višine normiranih odhodkov in prehoda normiranih espejev v sintetično obdavčitev. Sprememba sistema normirancev po njihovem mnenju vodi v nepotrebno administriranje in večjo davčno negotovost zavezancev. Državni sekretar na Ministrstvu za finance Tilen Božič pa je dejal, da želijo z novim sistemom obdavčitve upoštevati ekonomsko moč zavezanca in narediti sistem pravičnejši.

Ljubljana, 29. 8. 2017 – Obrtniki in podjetniki, člani UO OZS, so bili na današnji seji soglasni, da ne podpirajo predlaganih sprememb na področju normirancev, v smislu nižanja višine normiranih odhodkov in prehoda normiranih espejev v sintetično obdavčitev.Sprememba sistema normirancev po njihovem mnenju vodi v nepotrebno administriranje in večjo davčno negotovost zavezancev. Državni sekretar na Ministrstvu za finance Tilen Božič pa je dejal, da želijo z novim sistemom obdavčitve upoštevati ekonomsko moč zavezanca in narediti sistem pravičnejši.

Po predlogu Ministrstva za finance bi višino normiranih odhodkov znižali s sedanjih 80 na 60 odstotkov, davek pa bi se izračunaval glede na uvrstitev zavezanca v dohodninski razred.Da je čas za spremembo zakonodaje na davčnem področju, je že uvodoma poudarilTilen Božič, državni sekretar na MF: ”Ne želimo ukiniti, temveč posodobiti obstoječi sistem. Želimo si uvesti sintetično obdavčitev, na ta način bi se upoštevala ekonomska moč zavezanca. Ta pa bi lahko uveljavljal olajšave, ki mu pripadajo. Sistem, kot je bil zastavljen, je predviden za male zavezance, do 50 ali 100 tisoč evrov prometa letno. Dogajalo se je, da so se v tem sistemu znašli zavezanci, ki imajo več sto tisoč evrov prometa. Zato smo želeli najti razumno rešitev, kakotozamejiti. Primarno je bil sistem mišljen za tiste, ki na leto ustvarijo do 50 tisoč evrov prometa in jim ni treba voditi poslovnih knjig.”Če bi se torej za nekatere obdavčitev povečala, pa bi bila večina zavezancev, zlasti pa tisti, ki imajo dohodek prvenstveno iz naslova dejavnosti, ugodneje obdavčena. Vtone bi bili zajeti t.i. popoldanski samostojni podjetniki, "ravno zato, ker ocenjujemo, da je treba upoštevati ekonomsko moč".

Predsednik OZS Branko Mehje bil na seji najbolj kritičen do popoldancev, ki po njegovem mnenju prestavljalo nelojalno konkurenco mnogim obrtnikom in podjetnikom. ”Tudi popoldanci bi namreč morali plačevati prispevke in davke, po drugi strani pa omejujemo upokojene obrtnike, ki po upokojitvi ne morejo nadaljevati svoje dejavnosti in hkrati obdržati polne pokojnine,” je bil odločen Meh.V OZS so zato predlagali, da bi upokojenci lahko odprli popoldansko dejavnost ter plačevali prispevke in davke, hkrati pa obdržali celotno pokojnino. Božič je natoodgovoril, da je obstoječa rešitev primerna, a hkrati izrazil pripravljenost preučiti predloge OZS.

Da so popoldanski espeji pogosto nelojalna konkurenca, se je strinjal tudidržavni svetnik Alojz Kovšca.”Če ima nekdo zagotovljeno eksistenco, potem mora plačevati v državno blagajno. Potem ne bo treba iskati ministrstvu, kolikšna je ekonomska moč posameznika.Toje lov za senco, ker so vedno korak pred vami,” je sekretarju Božiču pojasnil Kovšca in dodal, da so mnogi reveži le na papirju.Franci Vesel, član UO OZS,pa se je na seji spraševal, zakaj spreminjati sistem zaradi zlorab peščice.

Na seji so se dotaknili tudi problemov gostincev.Podpredsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Drago Delalutje opozoril na visoke stopnje DDV-ja pri gostincih ter na nelojalno konkurenco pri oddajisob. ”Ko smo sprejeli davčne blagajne, smotosprejeli ob predpostavki, da bodo obvezne za vse. Društva in nekatere druge športno-turistične organizacije pa davčnih blagajn še vedno ne uporabljajo in nam predstavljajo nelojalno konkurenco,” je še pojasnil Delalut ter apeliral na državo, da nekaj stori in reši problem.

Glede vezane knjige računov je Božič dejal, da bo njena uporaba sčasoma izzvenela. Tam, kjer signala ni in ni mogoča uporaba davčnih blagajn, še iščemo rešitve, da poenostavimo življenje zavezancev.

Za dodatna pojasnila ali izjave smo vam na voljo.

Lp, Mira

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJECelovška 71, p.p. 2350, SI-1000, LjubljanaT:+386 (0)1 58 30 823, 5830 501F:+386 (0)1 50 59 270M:+386 (0)41 936 844E:mira.cresnar@ozs.si|http://www.ozs.si@OZSaktualno

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!