Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

V Mariboru je čas za DOKUDOC – 6 dni za 6 let

Šest let festivala, šest dni programa. Šest jeseni že združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva. Festival, ki nima znanega budžeta, ker odločevalci še odločajo. Program ponuja 10 predpremiernih in premiernih javnih projekcij v slovenskem prostoru. Pred nami so dnevi dokumentarne žetve, ko prižge se snop projektorja in na platno zapiše dokumente časa ter prostora. Tudi letos prost vstop na vse projekcije.

V Mariboru je čas za DOKUDOC – 6 dni za 6 let

Šest let festivala, šest dni programa. Šest jeseni že združujemo moči filmskih ustvarjalcev in občinstva. Festival, ki nima znanega budžeta, ker odločevalci še odločajo. Program ponuja 10 predpremiernih in premiernih javnih projekcij v slovenskem prostoru. Pred nami so dnevi dokumentarne žetve, ko prižge se snop projektorja in na platno zapiše dokumente časa ter prostora. Tudi letos prost vstop na vse projekcije.

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC, ki ga organizirata dve ljubiteljici dokumentarnega žanra, Sanja Kuveljić Bandić in Maja Malus Azhdari, v sodelovanju s širšo DOKU ekipo in mnogimi partnerji, že šesto leto obira plodove dokumentarnih del, ki bodo od 5. do 10. septembra 2017 pod žarometi doživeli stik z občinstvom. V Maribor prihajajo tudi svetovne uspešnice, koprodukcije, ki si jih želimo več tudi v Sloveniji.

DOKUDOC se bo tudi letos odvil v Sodnem stolpu, s pred festivalskim večerom pa bomo začeli v ponedeljek, 4.9.2017, v Dvorani Gustaf v KC Pekarni, ob 20. uri z dokumentarnim filmom Od Kapitala do kapitala - NSK država v času, režiserja Igorja Zupeja in dokumentarnim filmom Odpadki druge generacije-po stopinjah nekega punka, režiserke Dunje Danial. Več informacij o festivalskem dogajanju in bogatem DOKUDOC programu najdete nahttp://www.dokumentarci.si/program2017/.

"Selekcija med 57 prijavljenimi slovenskimi dokumentarnimi filmi je na platna povabila zgodbe, ki predstavijo življenje, ki nas povabijo v nedrja realnosti, tja, kjer se zazna izkušnja téme, in beži od dolgočasja. Letošnji program bo naredil brazde, da bo razmislek o družbi našega časa še globlji, za vas smo sestavili program, ki razkadi ravnodušnost, predvsem pa spodbuja avtorje h kreativni formi reprezentacije življenja, dokumentov organskosti življenja", je povedala Maja Malus Azhdari, selektorica programa.

DOKUDOC letos podaljšuje svoje dogajanje za en dan, torej bo letos trajal kar šest dni. DOKUDOC 2017 v Sodnem stolpu predstavlja bogat nabor slovenskih avdiovizualnih del, vse skupaj bomo prikazali kar 32domačih in 6 tujih dokumentarnih filmov v DOKU multikulti sekciji, ki ponuja kreativne formate dokumentarnega žanra – za spodbudo slovenskim avtorjem h kreativnim zapisom.Festivalske projekcije začenjamo v torek ob 18. uri v Sodnem stolpu s filmom Dom ljubi dom, režiserke Maje Prettner, slavnostno odprtje pa je ob 20.uri s predfilmom Le dihajoče bitje, režiserja Ahmada Adeliana in predpremiero obzervacijskega dokumentarnega filma Družina, režiserja Roka Bička. Resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a z vse polno soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi. Po Locarnu in Sarajevu v torek v Mariboru.

V sekciji DOKU retro se letos poklanjamo filmskemu režiserju in vsestranskemu filmskemu ustvarjalcuKarpu Godini, ki mu bomo podelili plaketoDOKUMENTARNO IME 2017. Podelitev plakete s predvajanjem dokumentarnih filmov avtorjevih izbranih del bo v nedeljo, 10. septembra, ob 18. uri, v Sodnem stolpu.

V sodelovanju z Zavodom Angart bomo na letošnjih DOKU pogovorih osvetlili pomembne točke slovenskega dokumentarizma in spregovorili o pomenu dokumentiranja na vojnih kriznih žariščih.

Z ljubeznijo do dokumentarnega žanra smo zložili svetovni program in postavili na ogled dokumente časa ter prostora, v katerem bivamo. Vljudno vabljeni na brezplačne projekcije v Sodni stolp, kjer bomo nalili dobro štajersko vino in se smejali dobri dokumentarni beri. Naj projekcije prinesejo čutne izkušnje, ki te kot gledalca posrkajo v svet dokumentarne teme, ki za vedno ostane s tabo.Vabljeni na dokumentarno žetev, vabljeni na slovesnost, kjer se s srcem poklanjamo dokumentarnemu žanru.

Vaša DOKUDOC ekipa

PROGRAM Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC 2017

Ponedeljek, 04.09.2017 – predfestivalski dan

Torek, 05.09.2017 – 1. festivalski dan

Sreda, 06.09.2017 – 2. festivalski dan

Četrtek, 07.09.2017 – 3. festivalski dan

Petek, 08.09.2017 – 4. festivalski dan

Sobota, 09.09.2017 – 5. festivalski dan

Nedelja, 10.09.2017 – 6. festivalski dan

Foto: Dejan Balut

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!