Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

GuestRoomMaribor in odkrivanje grške kulture s Sofijo

GuestRoomMaribo / Elham Rahmati: Razstava "Zdelo se je kot boljši način"

GuestRoomMaribo / Elham Rahmati: Razstava "Zdelo se je kot boljši način"

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave rezidenčne umetnice programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Elham Rahmati v ponedeljek, 11. 9. 2017, ob 19:00 v Galerijo K18 na Koroški cesti 18 v Mariboru.

Elham Rahmati (rojena 1989 v Teheranu) je vizualna umetnica, ki trenutno študira Vizualno kulturo in sodobno umetnost na univerzi Aalto v Helsinkih na Finskem. Izhajajoč iz področja likovne umetnosti deluje kot umetnica in aktivistka. Ukvarja se političnimi in socialnimi vprašanji v političnem kontekstu Irana, pri čemer se osredotoča na vprašanja spolne identitete ter vloge umetniških in kulturnih praks v hegemonističnem boju v konfliktnih situacijah.

Projekt "Zdelo se je kot boljši način" temelji na osebni zgodovini umetnice, katere stric, član Iranskega ljudskega Mudžahedina, je bila leta 1982 aretiran in kasneje usmrčen. Te usmrtitve, ki so brutalna realnost vsake revolucije, so bile namenjene odstranitvi radikalnih disidentov, ki so zahtevali revolucijo. Kasneje je bil pokopan na zapuščenem pokopališču, namenjenem iranskim političnim zapornikom. Agenti države nagrobnike na tem področju še vedno uničujejo, družine pokojnih jih zamenjajo, a je zgolj vprašanje časa kdaj se cikel znova ponovi.

Nagrobniki tako postajajo vitalni objekti, bojišča, ki iz perspektive umetnice, pridobivajo potencial nepremičnih, neživih predstavnikov upora. Rahmati premišljuje percepcije objektov in subjektov, njihove pomene in pripisane funkcije. Objekti niso nujno pasivni; so materializacije procesov, ki se neprestano transformirajo in redefinirajo, kot tudi vsa materija, ki je živa in v procesu: kompleksna prepletena mreža materialov, ki vplivajo eden na drugega, tekmujejo, sklepajo zavezništva, uvajajo nove procese in razblinjajo druge. Človek je neizbežno ujet v to mrežo ter obenem ni edini sestavni del družbe in zato edini narator zgodovine; na svoje življenje in svoje lastne zgodovinske narative, ustvarja spremembe, vplive in učinke, ki mu omogočajo sposobnost napredka, izzivanja naracij in motenj poteka dogajanja. V primeru nagrobnikov smo pogojeni, da razmišljamo o zlomljenem objektu kot neveljavnem ali zastarelem, toda kako pustiti razpoke nedotaknjene in jih hkrati spremeniti v

nekaj, kar ne samo, da ne izbriše njihove preteklosti, temveč jo obudi - ne da bi se ob tem prikrila povzročena škoda? Za Rahmati ima omenjeno pokopališče poseben arhivski pomen, kar pa ne pomeni, da ga bi bilo potrebno pustiti nedotaknjenega in nagrobnike strte, pač pa uvideti potencial tega prostora, ki omogoča delovanje na drugačen način.

"Ti nagrobniki so polje večdestletnega konflikta med državo in njenimi nasprotniki, ki bo terjal drugačne načine upora, da bi se končal."

http://elhamrahmati.com/

Razstava bo na ogled vsak delovni dan od 15:00 do 18:00 do 22. 9. 2017.

Meet the resident: Spoznaj rezidenčno umetnico Alexandro Nemaric

Vabljeni na predstavitev nove rezidenčne umetnice programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Alexandre Nemaric (EN below), ki bo v klubu Wetrinsky v sredo, 13. 9. 2017, ob 18.30.

Alexandra Nemaric je umetnica, ki živi in dela v Melbournu v Avstraliji. S svojim delom Alexandra reflektira kulturno diskurzivnost, kar izzove odzive na resničnost. Njeno delo zajema ontološki proces, ki se osredotoča na ambicije do poetike skozi teme izgube in hrepenenja, sodobnega eksistencializma in narave odziva na vprašanja in ideje z mediji risbe, kiparstva, fotografije, video in instalacije.

Leta 2015 je diplomirala iz likovne umetnosti na Victorian Colleg of the Arts. Leta 2016 se je udeležila rezidence La Fragua v Belalcazaru v Cordobi v Španiji. Dodeljena ji je bila štipendija Stuart Black Memorial za risbo (2014). Je prejemnica nagrade VCASA za družbeni spol in spolno enakopravnost (2015) in prejemnica nagrade Nacionalne galerije ženskih asocijacij (2015).

Odkrivanje grške kulture s Sofijo

V sredo, 20. 9. 2017, ob 18:00 te vabimo v INFOPEKO na prvo srečanja v okviru cikla "Odkrivanje grške kulture s Sofijo". Brezplačna srečanja so namenjena vsem, ki bi rade_i čim celoviteje odkrivale_i Grčijo.

Prijaviš se lahko do 18. 9. 2017 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Na prvem srečanju se bo skupina z izvajalko tudi dogovorila za morebitna nadaljnja srečanja.

Sofia Papatsimpa, EVS prostovoljka v Pekarni Magdalenske mreže, ki prihaja iz Grčije, te bo popeljala skozi grško kulturo, jezik, družbo, zgodovino in aktualno politično situacijo. Srečanja bodo sestavljena iz serije diskusij, predavanj in delavnic. Potrebno je znanje angleščine.

Sofia je po izobrazbi profesorica angleščine, ima pa tudi neformalne izkušnje s poučevanjem grškega jezika.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

​--

***********Pekarna Magdalenske mreže MariborMladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKAYouth informative Counseling Center INFOPEKAOb železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJAtel.: + 386 2 300 68 50gsm: + 386 41 481 246e-mail: infopeka@infopeka.orghttp://www.infopeka.org, www.pekarna.orgFB: Pekarna Magdalenske Mreže

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!