Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Dokler naju smrt ne loči

sreda, 13. september, 19.30 Komorni orkester Festivala Maribor

Festival Maribor 2017

Dokler naju smrt ne loči

Dvorana Union

sreda, 13. september, 19.30

Komorni orkester Festivala Maribor

Simon Krečič, dirigent; Oksana Pečeny Dolenc, violina

Spored: Uroš Krek: Inventiones ferales za violino in godala

Richard Wagner: Siegfriedova idila, WWV 103

Josef Suk: Serenada za godala v Es-duru, op. 6

Odpustek za vse grehe

"Zakon je čudovita institucija, toda kdo si želi živeti v instituciji?" ugotavlja Groucho Marx. Zagotovo ne umetniki! Število ločitev (kar je nekoč seveda nujno pomenilo tudi število škandalov) je pri njih krepko višje kot pri običajnih smrtnikih. Čemu? Nisem ne umetnica ne strokovnjakinja za to področje (beri: nisem poročena z umetnikom), zato je odgovor, ki ga ponujam, čista špekulacija, a takšna, da bi zanjo upala zastaviti svojega moža: ker želijo (beri: potrebujejo) svobodo!

Svobodo, da lahko ustvarjajo in živijo v sferah, ki nimajo ničesar skupnega zakončevim kuhanjem zamere, ko prihajajo domov z mačkom in dva dni prepozno, pozabljajo na plačevanje položnic, na rojstne dneve in obletnice poroke, celo na to, da sploh so poročeni! Njihova potreba po svobodi in po tem, da so lahko zvesti sami sebi, kar običajno pomeni nezvesti svojim zakonskim partnerjem, je tolikšna, da je zakon zanje prav zares zgolj institucija - tista z rešetkami na oknih. Če to poskušam povedati v slogu Groucha Marxa: od "dokler vaju smrt ne loči" oni najverjetneje slišijo le - smrt!

Da se svojemu godrnjavemu zakoncu odkupijo, te uboge institucionalizirane duše zanj pogosto ustvarijo kakšno veliko umetniško delo. In da bo paradoks popoln: v tovrstno ustvarjanje običajno največ truda vložijo največji grešniki. Lahko smo torej prepričani, da so bili Wagnerjevi zakonski prekrški … hm… precejšnji! Siegfriedova idila, ki jo je napisal za ženo in za njeno prvo izvedbo na stopnišče pred spalnico (!) privlekel kar cel orkester, je namreč tako nebeško lepa, da človek, ko jo sliši, pozabi in odpusti prav vse.

Če imate torej na vesti kar koli, za kar si želite zakončev odpustek, vam Festival Maribor nudi enkratno priložnost, da ga dokončno prepričate, da ste z "dokler naju smrt ne loči" mislili resno. 13. septembra pripeljite svojo najdražjo ali najdražjega v Unionsko dvorano in uživajte v "vse odpuščeno, vse pozabljeno" učinku Wagnerjeve mojstrovine na vaš zakon!

P.S.: Če menite, da je trinajstica v datumu koncerta slabo znamenje in ga boste zato izpustili, krivdo za zakonski polom pripišite sebi.

Besedilo: Maja Pirš

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!