Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obhodi kurentov vpisani na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Na južnokorejskem otoku Jeju poteka 12. zasedanje medvladnega odbora za varovanje

Obhodi kurentov vpisani na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Na južnokorejskem otoku Jeju poteka 12. zasedanje medvladnega odbora za varovanje

nesnovne kulturne dediščine, na katerem so obravnavali tudi kandidaturo obhodov kurentov za vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Zasedanja v Južni Koreji se je poleg državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik udeležila tudi delegacija s Ptuja, in sicer: Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj, Branko Brumen, podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest (FECC) ter dolgoletni predsednik Kurentovanja, in Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov kot nosilke kandidature.

Kurent je najbolj množičen tradicionalen pustni lik z območja Ptuja, Ptujskega in Dravskega polja, v Halozah in Slovenskih goricah ter tesno vezan na praznovanje pusta na tem območju. Ne le to, kurent je tudi neločljiv del identitete tega dela Slovenije. Obhodi kurentov so bili leta 2012 vpisani v slovenski register nesnovne dediščine, zatem pa je bil kurent razglašen še za živo mojstrovino državnega pomena.

V želji še bolj poudariti vlogo kurenta je bilo pred tremi leti 20 društev kurentov povezanih v krovno organizacijo – Zvezo društev kurentov, ki je bila nosilka omenjene nominacije za vpis na Unescov seznam. Slednje predstavlja izjemno priznanje nosilcem, ki to nesnovno dediščino ohranjajo in skrbijo za njen prenos iz roda v rod. Vpis pomeni tudi večjo mednarodno prepoznavnost samega pustnega lika kurenta, Ptuja in okolice ter ne nazadnje celotne države ter spodbuja ohranjanje te dediščine za prihodnje generacije.

Miran Senčar, župan Mestne občine Ptuj, je ob tem povedal: "Kot župan se želim najprej zahvaliti vsem generacijam kurentov in korantov, ki že stoletja negujejo kulturno dediščino obhodov kurentov, ter vsem organizacijam in posameznikom, ki jim je z zahtevno pripravo nominacije uspelo obhode kurentov uvrstiti na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Zahvala pa gre tudi vsem etnografskim in karnevalskim skupinam, ki so nepogrešljiv del pustne tradicije na Ptujskem. V čast nam je, da so obhodi kurentov z vpisom na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine postali del svetovno pomembnih zakladov. Na Ptuju smo izjemno ponosni, da so se uspeli ohraniti vse do danes in da ni niti

MESTNA OBČINA PTUJ

KABINET ŽUPANA

Mestni trg 1, 2250 Ptuj, telefon: 02 748 29 99, 02 748 29 14, telefaks: 02 748 29 98, e-pošta: obcina.ptuj@ptuj.si,

www.ptuj.si, identifikacijska številka za DDV: SI85675237, MŠ: 5883598000, TRR: 01296-0100016538

najmanjše slutnje možnosti, da bi običaj v prihodnjem obdobju zamrl. Še več, vedno nove generacije mladih fantov se v kurentovih opravah pridružujejo svojim očetom."

Vlado Hvalec, predsednik Zveze društev kurentov, je dodal: "Današnji dan bo zapisan z velikimi črkami v bogati kurentovi zgodovini in usmerjal bodoče rodove, da negujejo in ohranjajo to kulturno dediščino. Kot kurent sem še posebej ponosen, da sem del te zgodbe."

"Kurentovo obredje bo Ptuj in Slovenijo z vpisom v Unescov register nesnovne kulturne dediščine človeštva umestilo v zakladnico tisočletij kulturne dediščine in duhovnosti človeštva. Etnografska kulturna dediščina predstavlja avtentično zibelko kulturne identitete in dediščine posameznika, mesta, naroda in človeštva," pa je povedal Branko Brumen, podpredsednik FECC.

Mestni trg 1, 2250 Ptuj, telefon: 02 748 29 99, 02 748 29 14, telefaks: 02 748 29 98, e-pošta: obcina.ptuj@ptuj.si,

www.ptuj.si, identifikacijska številka za DDV: SI85675237, MŠ: 5883598000, TRR: 01296-0100016538

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!