Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE IN KVARTET GODAL SLOVENSKE FILHARMONIJE: Mariju in Srečku v poklon

V četrtek, 14. decembra 2017 bosta na odru naše velike dvorane nastopila Zbor Slovenske filharmonije in kvartet godal Slovenske filharmonije. Pod taktirko dirigenta Stojana Kureta bodo izvedli koncert naslovljen Mariju in Srečku v poklon – Kogojeva ekspresivnost v iskanju resnice in Kosovel v zvenu sodobnih skladateljev. Tokratni spored bo predstavil uglasbitve poezij slovenskih pesnikov izpod peresa "klasičnih", že uveljavljenih in mlajših slovenskih skladateljev. Koncert, ki sodi tudi v cikel Goriška zborovska srečanja, je nastal v sodelovanju z ZKD Nova Gorica, JSKD OI Nova Gorica, Kulturnim centrom Lojze Bratuž (Gorica, Italija) in Slovensko filharmonijo. Vabljeni!

Nova Gorica, 7. 12. 2017

SPOROČILO ZA JAVNOST

IZVENABONMAJSKI KONCERT

ZBOR SLOVENSKE FILHARMONIJE IN

KVARTET GODAL SLOVENSKE FILHARMONIJE:

Mariju in Srečku v poklon

Stojan Kuret, dirigent

Četrtek, 14. decembra 2017, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V četrtek, 14. decembra 2017 bosta na odru naše velike dvorane nastopila Zbor Slovenske filharmonije in kvartet godal Slovenske filharmonije. Pod taktirko dirigenta Stojana Kureta bodo izvedli koncert naslovljen Mariju in Srečku v poklon – Kogojeva ekspresivnost v iskanju resnice in Kosovel v zvenu sodobnih skladateljev. Tokratni spored bo predstavil uglasbitve poezij slovenskih pesnikov izpod peresa klasičnih", že uveljavljenih in mlajših slovenskih skladateljev. Koncert, ki sodi tudi v cikel Goriška zborovska srečanja, je nastal v sodelovanju z ZKD Nova Gorica, JSKD OI Nova Gorica, Kulturnim centrom Lojze Bratuž (Gorica, Italija) in Slovensko filharmonijo. Vabljeni!

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni zbor ustanovljen leta 1991 z imenom Slovenski komorni zbor. Do jeseni leta 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje zbora. Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je izvajanje raznovrstne glasbe a cappella ter izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe. Diskografija Zbora Slovenske filharmonije šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske, sakralne in posvetne glasbe. Konec leta 2014 je zbor pod vodstvom Martine Batič posnel zgoščenko posvetnih skladb Ambroža Čopija z naslovom Sanjam, za katero je skladatelj med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada. Najnovejša izdaja pa je avtorska zgoščenka skladatelja Damijana Močnika z naslovom Oratorium nativitatis/Božični oratorij iz leta 2016. Zbor Slovenske filharmonije je maja 2016 na mednarodni konferenci v Parizu dosegel članstvo v evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.

Dirigent Stojan Kuret je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo, smer dirigiranje, in leto pozneje zaključil študij klavirja na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. Že med študijem je ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst ter leta 1991 znova ustanovil Zbor Jacobus Gallus. Leta 1984 je za izjemne dosežke na zborovskem področju prejel Gallusovo plaketo. Od sezone 1992/93 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič v Ljubljani. Je soustanovitelj, umetniški vodja in dirigent Vokalne akademije Ljubljana, ustanovljene septembra 2008. Kuret je edini dirigent, ki mu je uspelo dvakrat osvojiti veliko zborovsko nagrado Evrope. Leta 2012 je za svoje delovanje na zborovskem področju prejel nagrado Prešernovega sklada. Med njegovimi zaslugami je tudi ta, da v repertoarje uvršča številna, tudi nova, dela slovenskih skladateljev. Tudi tokratni spored bo predstavil uglasbitve poezij slovenskih pesnikov (Kosovela, Župančiča, Murna, Puclja), izpod peresa "klasičnih" (Kogoj), že uveljavljenih (Čopi, Quaggiato, Černe, Rustja) in mlajših (Makor, Kastelic) slovenskih skladateljev. Jasna rdeča nit sporeda se zrcali tudi v njegovem naslovu: Mariju in Srečku v poklon – Kogojeva ekspresivnost v iskanju resnice in Kosovel v zvenu sodobnih skladateljev.

* * *

Koncert, ki sodi tudi v cikel Goriška zborovska srečanja, je nastal v sodelovanju z ZKD Nova Gorica, JSKD OI Nova Gorica, Kulturnim centrom Lojze Bratuž (Gorica, Italija) in Slovensko filharmonijo.

Vstopnina je 10 €, za člane kulturnih društev pa je vstopnina 7 €.

* * *

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije koncerta.

V naprej se vam zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T +386 5 335 40 13

M +386 41 775 089

W www.kulturnidom-ng.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!