Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Jutri ob 12. uri: kofetkanje s prvo Slovenko

IZŠLA JE KNJIGA O PRVEM SLOVENSKEM ŽENSKEM ČASOPISU SLOVENKA, KI JE PRVIČ IZŠEL PRED 120 LETI IN JE ODLOČILNO VPLIVAL NA TAKRATNO DRUŽBO TER NJEN POGLED NA VLOGO ŽENSK V JAVNEM ŽIVLJENJU

VABILO NA KAVO S PRVO SLOVENKO

Narodna galerija, 19. 12., ob 12.00

IZŠLA JE KNJIGA O PRVEM SLOVENSKEM ŽENSKEM ČASOPISU SLOVENKA, KI JE PRVIČ IZŠEL PRED 120 LETI IN JE ODLOČILNO VPLIVAL NA TAKRATNO DRUŽBO TER NJEN POGLED NA VLOGO ŽENSK V JAVNEM ŽIVLJENJU

Knjigo je uredila raziskovalka in redna profesorica dr. Marta Verginella, besedila zanjo pa je prispevalo več strokovnjakinj na področju literarne in kulturne zgodovine ter študij spolov.

V sodelovanju Znanstvene založber FF in Založbe Beletrina je izšla prva knjiga o prvem slovenskem ženskem časopisu Slovenka, poseben poklon pogumnim in prodornim ženskam, ki so pred 120 leti orale ledino in spreminjale družbo ter njen pogled na vlogo žensk v javnem življenju. Ker si Marica Nadišek Bartol, Ivanka Anžič Klemenčič, Zofka Kveder ter številne druge intelektualke in pionirke slovenskega novinarstva zaslužijo posebno pozornost, vas, drage urednice in novinarke, uredniki in novinarji, kolegice in kolegi, vabimo na pogovor ob kavi in čaju o teh izjemnih ženskah ter času, v katerem so si izborile svoje polje svobode. To bo med drugim tudi priložnost za refleksijo o vlogi ženskih revij danes ter o položaju novinark in intelektualk v sodobni družbi.

V pogovoru bodo sodelovale zgodovinarka in strokovnjakinja za zgodovino žensk dr. Marta Verginella, edina naša znanstvenica, ki je letos prejela prestižno evropsko financiranje Evropskega znanstevenga sveta za uveljavljene znanstvenike (ERC), dr. Irena Selišnik, zgodovinarka in soavtorica knjige ter priznana ilustratorka in umetnica Samira Kentrić, ki je grafično opremila knjigo o Slovenki. Pogovor bo povezovala poznavalka medijev in promotorka kulture Maja Čander.

Dobimo se v kavarni Narodne galerije v torek, 19. 12. 2017, ob 12.00. Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 41952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

Foto: Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!