Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

NEVEREND

Njegova eleganca ni v tem, da bi se zaustavljal v virtuoznem trenutku, temveč v tem, da ga osmuka, ko se (ta) zgodi.

Aleš Šteger

NEVEREND

Njegova eleganca ni v tem, da bi se zaustavljal v virtuoznem trenutku,temveč v tem, da ga osmuka, ko se (ta) zgodi.

Zapis o pisanju Aleša Štegra na portalu ameriške literarne organizacijeRain Taxi, ki se posveča odkrivanju visokokakovostne literature z izjemno estetsko vrednostjo

Pri Beletrini je izšelnovi roman Aleša Štegraz naslovomNeverend. Eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, potohodec med različnimi literarnimi žanri in, z lastnimi besedami, literarna mnogoživka, je tokrat napisal poetični in hkrati družbenokritični roman o tem, kaj bi se nam utegnilo zgoditi, v kolikor se namtože ne dogaja.

Aleš Šteger(1973) je pisatelj, pesnik in esejist. Je prejemnik številnih slovenskih in mednarodnih nagrad, akademik in (še vedno) strasten popotnik. V zadnjih letih so izšli: njegov romanOdpusti(2014), pesniška zbirkaNad nebom pod zemljo(2015), mladinsko prozno deloKurent(2015), obenem pa od 2012 naprej tudi več knjig njegovega pisateljskega projektaNa kraju zapisano. Lani je postal redni član Nemške akademije za jezik in pesništvo.

RomanNeverendse dogaja v napetih časih. Zaradi trgovinskih vojn Evropske unije s preostalim svetom na trgovskih policah zmanjkuje banan. V Sloveniji so volitve pred vrati. Mlada pisateljica, glavna protagonistka romana, se sooča z avtorsko, ljubezensko in identitetno krizo. Ko sprejme honorarno službo vodenja delavnic kreativnega pisanja v zaporu, še ne ve, da jo bo ta izkušnja popeljala na sled razkrivanja družinskih skrivnosti, ki segajo v čas vojn na Balkanu, in hkrati v radikalno preizkušanje meja osebne svobode. V Ljubljani medtem vlada kaotično stanje shodov za in protestov proti, ekstremizem vseh vrst narašča, politično napenjanje mišic pa je vse bolj brezsramno. Mlada pisateljica vedno hitreje drsi v razpoko, v katero izginja vedno večje število tistih, ki se takšnih iger ne znajo, ne zmorejo ali nočejo igrati.Če bi morala voliti, bi volila polarno zimo in ledenike, ki se nikoli ne stalijo, pravi.

Ob izidu novega romana vasvpetek, 12. 1., ob 20. uri vabimo v Klub Cankarjevega doma na bralno uprizoritev delaNeverend. Besedilo bosta interpretirala igralcaRadko Polič – RacinBarbara Ribnikarob glasbeni spremljaviNina de Glerie. Po dogodku bomo nazdravili z Aperol Spritzem.

Drage novinarke in novinarji, na dogodku bodo na voljorecenzijski izvodi.

Vabljeni k branju novega romana in k obisku dogodka!

Ada Cajnko

Beletrina Academic Press

Kersnikova 4, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM:+386 41952 142

ada.cajnko@zalozba.org

www.beletrina.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!