Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Svetovni gastronomski vodnik Gault&Millau prihaja v Slovenijo

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca o prihodu uglednega svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau na slovenski trg. Prisotne predstavnike medijev je med drugim nagovorila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak, ki je ob tem izpostavila velik pomen gastronomije kot enega ključnih turističnih produktov slovenskega turizma in vse večjo prepoznavnost naše dežele kot vrhunske gastronomske destinacije.

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca o prihodu uglednega svetovnega gastronomskega vodnika Gault&Millau na slovenski trg. Prisotne predstavnike medijev je med drugim nagovorila tudi direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak, ki je ob tem izpostavila velik pomen gastronomije kot enega ključnih turističnih produktov slovenskega turizma in vse večjo prepoznavnost naše dežele kot vrhunske gastronomske destinacije.

Gault&Millau je prvi neodvisni mednarodni gastronomski vodnik, ki prihaja v Slovenijo v sodelovanju s podjetjem Abalon, d. o. o., ekskluzivnim partnerjem Gault&Millau za Slovenijo.

Gault&Millau sta 1962. zasnovala nedavno preminuli Christian Millau in Henri Gault. Njuna znamka je postala ena od najbolj pomembnih svetovnih referenc za restavracije in hotele. Gastro kritika sta pred skoraj 60 leti začela objavljati niz člankov o gastronomski ponudbi v Parizu. Leta 1972 sta prvič izdala samostojni Gault&Millau vodnik, ki je bil v prvem mesecu prodan v 150.000 izvodih. Danes je ta prestižni vodnik prisoten v več kot 20 državah sveta.

Gault&Millau je eden od treh najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije. Prepoznan je po kuharskih kapah, ki jih dodeljuje restavracijam. Način ocenjevanja je standardiziran za vse države enako in restavracije, ki izpolnjujejo kriterije Gault&Millau inšpektorjev, lahko pridobijo od ene dopetkuharskih kap in so uvrščene v vodnik. Tako bo tudi v Sloveniji.

Z željo, da bi neposredno spremljal razvoj slovenske gastronomske scene, bo Gault&Millau vsako leto ocenil slovenske restavracije, mednarodni in domači javnosti pa bo poleg tega predstavil slovenska vina in gastronomske izdelke.

Idejo o objektivni predstavitvi slovenske gastronomije sta z navdušenjem pozdravili gospaEva Štravs Podlogar, državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, inmag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. Ta je v nagovoru novinarjem na tiskovni konferenci povedala:

"Izjemno sem vesela, da bo Slovenija letos dobila prvi mednarodni kulinarični vodnik, Gault Millau. Gastronomija je eden ključnih turističnih produktov slovenskega turizma in dejstvo je, da se Slovenija v zadnjem obdobju vse bolj uveljavlja na globalni ravni kot vrhunska gastronomska destinacija. Imamo odlične in mednarodno prepoznavne kuharske mojstre z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš na čelu, ki ustvarjajo z lokalnimi sestavinami, se naslanjajo na tradicijo in so hkrati izjemno inovativni. Intocenijo tudi turisti. Prihod svetovno znanega neodvisnega gastronomskega vodnika Gault&Millau v Slovenijo tako ni naključje. Je rezultat trdega dela vseh ustvarjalcev gastronomije, zato predstavlja veliko priznanje za slovensko gastronomijo in spodbudo za njen nadaljnji razvoj in hkrati pomeni pomemben prispevek k povečanju prepoznavnosti Slovenije kot odlične destinacije za 5-zvezdična doživetja. Skozi slovensko gastronomijo se predstavlja tudi kultura, dediščina, okolje, tradicija in tudi naša zaveza za trajnostni razvoj. Kandidatura Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021 pa bo pozitivno vplivala na razvojni in promocijski vidik gastronomije v Sloveniji."

V dopoldanskih urah je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano g.Dejan Židansprejel lastnika in predsednika uprave Gault&Millau, g.Côme de Chériseyjain direktorico Gault&Millau za Slovenijo, gospoMiro Šemić. Predstavila sta mu aktualne aktivnosti Gault&Millau in bodoča prizadevanja za prezentacijo slovenske gastronomije, vinarstva in prehrambne dejavnosti.

Gault&Millau bo svojo slovensko izdajo objavil oktobra 2018, sočasno s spletno stranjo in mobilno aplikacijo. Slovenska izdaja vodnika bo vsebovala pregled okrog 100 restavracij, predstavitev hotelov, slaščičarn ter dve poglavji o slovenskih domačih izdelkih in najboljših slovenskih vinih.

Gault&Millau je poseben, ker odkriva nove talente na moderni gastro sceni, ki se spreminja z veliko hitrostjo. Prednost takega vodnika in njegova vrednost so neodvisnost, anonimnost ocenjevalcev in mednarodno mreženje. Strokovni in anonimni inšpektorji Gault&Millau delajo in ocenjujejo po vsem svetu po isti metodologiji in kriterijih.

Gault&Millau ocenjuje restavracije različnih kategorij, tako bo tudi v Sloveniji. Predstavili bomo različne restavracije, gostilne, kmečke turizme, pri čemer nas bo vodila filozofija znamke Gault&Millau: Luksuz je v kakovosti, in ne v ceni.

Veliko priznanje za Slovenijo je, da se bo s svojo gastronomijo postavila ob bok velikim gastronomskim silam in da je prišla v prestižno družino Gault&Millau.

mag. Livija Kovač KostantinovičVodja korporativnega PR

Ljubljana, SlovenijaT:+386 (0)1 589 85 65Dimičeva ulica 13

SI-1000E:livija.kovac@slovenia.infoW:www.slovenia.info

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!