Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Filmski moMENTi v Kinoteki: kinotečni program od 30. januarja do 4. februarja

v tem tednu z dvema izjemnima projekcijama zaključujemo retrospektivo Filmi po izboru Siegfrieda Kracauerja/Ob izidu Filmske čitanke.

Spoštovani,

v tem tednu z dvema izjemnima projekcijama zaključujemoretrospektivo Filmi po izboru Siegfrieda Kracauerja/Ob izidu Filmske čitanke.

Vtorek, 30. januarja, ob 19. uribo v okviru rubrikeKino Ekran, ki jo pripravljamo v sodelovanju zrevijo Ekran, na sporedu velika uspešnica weimarske kinematografije, danes kultna lezbična klasikaDekleta v uniformi(1931) – nekonformističen prvenec Leontine Sagan, ene maloštevilnih takratnih režiserk, in eden redkih nemških filmov tistega časa, ki je Kracauerja resnično navdušil. O filmuDekleta v uniformiin o Kracauerju kot vodilnem filmskem kritiku weimarske republike bosta po projekciji spregovorili Jasmina Šepetavc in Anja Naglič.

Zadnji film v retrospektivi, Rossellinijevo neorealistično mojstrovinoPaisà(1946), je Kracauer razglasil za ep in ji posvetil eno svojih najdaljših in najbolj poglobljenih kritik. Na sporedu bo vsredo, 31. januarja, ob 20. uri.

Lepo vabljeni k ogledu obeh mojstrovin, ki smo si ju za enkratni januarski projekciji izposodili iz Berlina in z Dunaja, še enkrat pa tudi vabljeni k branjuFilmske čitanke, ki med drugim razkriva, kako je bilo vseh deset filmov, ki smo jih vključili v retrospektivo sprejetih v času nastanka.

MENT v Kinoteki

Program četrte edicijefestivala MENT Ljubljanase letos prvič odvija tudi v Slovenski kinoteki. S posebnim vsebinskim poudarkom na glasbilu teremin in ruskem zvočnem futurizmu se bo MENT v dvorani Silvana Furlana poklonil pokojnemu izumitelju tereminaLéonu Thereminuin ga oživil z nastopom svetovne virtuozinje tereminaDorit Chrysler.

Imetniki festivalskih in dnevnih zapestnic lahko brezplačne vstopnice za Kinoteko prevzamejo na kinotečni blagajni najpozneje 15 minut pred dogodkom – do zapolnitve dvorane. Na dan dogodka je v Kinoteki mogočedvigniti tudi posamične vstopnice.

Restavrirane in digitalizirane klasike Zagreb Filma

V okviru programa Animateka in Nova svetloba smo tokrat pripravili poseben izbor hrvaškega studia za animirani film Zagreb film, ustanovljenega leta 1953. Zagrebška šola animacije je bila na področju nekdanje Jugoslavije daleč najuspešnejša in je rodila vrsto svetovno priznanih avtorjev.Vsoboto, 3. februarja, ob 20. uribomo na kinotečnem platnu prikazali izbor njihovih restavriranih animiranih klasik. Projekciji sledi pogovor z Bojanom Mastilovićem in Janezom Ferlanom (Iridium Film) o restavraciji omenjenih filmov,ki ga bo moderirala sodelavka arhivskega oddelka Slovenske kinoteke Nadja Šičarov.

Fokus: Hladna vojna

Med4. in 28. februarjemlepo vabljeni na ogled programa, ki na različne načine obravnava hladno vojno: od filmskih preiskovanj zgodovinsko-politične situacije do žanrskega raziskovanje totalnega spopada med "dobrim" in "zlom".Fokus: Hladna vojnavnedeljo, 4. februarja, ob 19. uriotvarjamo s filmskim testamentom Andreja TarkovskegaŽrtvovanje(1986).

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka++38614342520press@kinoteka.siwww.kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!