Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

DONACIJA MIMMO PALADINO: MATHEMATICS

Domenico (bolj znan kot Mimmo) Paladino (Paduli, Benevento, Italija, 1948) sodi med pomembne sodobne italijanske umetnike. Svetovno prepoznaven je postal kot eden od predstavnikov umetniškega gibanja italijanske transavantgarde v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

DONACIJA

MIMMO PALADINO: MATHEMATICS, grafike, razstava doniranih grafik likovnega kritika

Enza Di Martina v spomin na Antona Biloslava

Galerija Herman Pečarič Piran, sreda, 7. februar 2018 ob 18.uri

Domenico (bolj znan kot Mimmo) Paladino (Paduli, Benevento, Italija, 1948) sodi med pomembne sodobne italijanske umetnike. Svetovno prepoznaven je postal kot eden od predstavnikov umetniškega gibanja italijanske transavantgarde v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Izbor iz umetnikovega grafičnega opusa, ki ga je pripravil umetnostni kritik Enzo Di Martino iz Benetk, je bil leta 2009 na ogled v piranski Mestni galeriji. V sodelovanju s tem beneškim kritikom so Obalne galerije organizirale kar nekaj odmevnih razstav, med katerimi so Piranesi v Piranu (1988), Carmelo Zotti: Slike 1973-1990 (1991), Sandro Chia: Vojščaki (2010) ter Cesare Pavese in Mimmo Paladino: La luna e il falo’ (2011). Enzo Di Martino je v spomin na leta izjemno dobrega sodelovanja z Obalnimi galerijami Piran in na prijateljstvo s takratnim ravnateljem Antonom Biloslavom zbirkam galerij doniral portfolio s šestimi grafičnimi listi iz cikla Mathematics (založba Art of this Century, New York).

Iz uvodnega besedila Enza Di Martina v zgibanki: "Čar Paladinovega dela, izražen s kateremkoli sredstvom in postopkom, je v njegovi aluzivni, skrivnostni in zapeljivi formalni “dvojnosti”. Gre za dvojnost postavljanja vprašanja brez odgovorov, ki silijo k potrpežljivemu poslušanju, počasnemu in refleksivnemu motrenju. Na primer: v podobah pogosto najdemo masko, ki predstavlja “osebo” s simboličnim pomenom. To velja tudi za oblike živali, posebno psov, ki spominjajo na nekatere Dürerjeve grafike."

Enzo Di Martino je novinar in likovni kritik. Med leti 1969 in 1979 je sodeloval z rimskim časnikom Avanti, od leta 1980 pa piše o umetnosti za beneški dnevnik Il Gazzettino. Številne so pregledne in retrospektivne razstave starejših in sodobnih umetnikov, ki jih je pripravil za javne muzeje in galerije (Dürer, Rembrandt, Piranesi, Goya, Picasso, Kirchner, Chagall, Mirò, Depero, De Pisis, Guidi, Santomaso, Saetti, Vedova, Pizzinato, Turcato, Reggiani, Spacal, Chia, Zigaina, Frohner, Veličković, Paladino, Lüpertz, Rainer,Tilson etc. Za Beneški bienale je pripravil dve tematski razstavi: Nova fronta umetnosti (1988) in Onkraj znaka-štirje mojstri sodobne grafike (1991).

Foto, podnapisi:

Toni Biloslav in Enzo Di Martino

Mathematica 4, 2001, grafika

Mathematica 1, 2001, grafika

info: kustosinja razstave dr. Majda Božeglav Japelj, e-mailnaslovc:cmajda.bozeglav-japelj@obalne-galerije.si

Foto: Toni Biloslav in Enzo Di Martino

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!