Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SPOROČILO MEDIJEM

Štiri slovenske in hrvaška občina Biograd na Moru so danes dopoldne na sejmu Natour Alpe-Adria predstavile prednosti tesnega medsebojnega sodelovanja, ki traja že desetletja, in izzive, ki jih za Slovenijo in Hrvaško v prihodnosti predstavlja zeleni turizem. Občine Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Moravske Toplice in Žalec globalno trajnostno naravnanost turizma v regiji ne vidijo v gradnji velikih hotelov, pač pa izvorno, v podpori kmečkemu turizmu, izpostavitvi kulturne dediščine in v izkoriščanju naravnih danostih. Slovenske izkušnje z obale v notranjost regije pa z edinstvenim projektom, oživljanjem največjega jezera na Hrvaškem, Vranskega jezera, prenaša in nadgrajuje občina Biograd na Moru, ki celotno turistično predsezono gradi na slovenskih gostih.

SPOROČILO MEDIJEM

Ljubljana, 1.2.2018;Štiri slovenske in hrvaška občina Biograd na Moru so danes dopoldne na sejmu Natour Alpe-Adria predstavile prednosti tesnega medsebojnega sodelovanja, ki traja že desetletja, in izzive, ki jih za Slovenijo in Hrvaško v prihodnosti predstavlja zeleni turizem. Občine Slovenske Konjice, Radlje ob Dravi, Moravske Toplice in Žalec globalno trajnostno naravnanost turizma v regiji ne vidijo v gradnji velikih hotelov, pač pa izvorno, v podpori kmečkemu turizmu, izpostavitvi kulturne dediščine in v izkoriščanju naravnih danostih. Slovenske izkušnje z obale v notranjost regije pa z edinstvenim projektom, oživljanjem največjega jezera na Hrvaškem, Vranskega jezera, prenaša in nadgrajuje občina Biograd na Moru, ki celotno turistično predsezono gradi na slovenskih gostih.

POLEG MORJA IN SONCA SO TURISTOM PRIVLAČNI MNOŽIČNI DOGODKI

Biograd na Moru je v zadnjem desetletju dvignil nočitvene kapacitete z 200 tisoč na 1.200.000 turistov letno. Znano je, da gostoljubje nudijo predvsem slovenskim gostom. Zato letošnjo turistično sezono v času prvomajskih počitnic odpirajo s Slovenskim vikendom, ki bo po besedah župana Biograda na Moru,Ivana Kneza, predvsem po zaslugi slovenskih občin, s katerimi prijateljujejo, v bližnji prihodnosti zrasel v največji športno rekreacijski dogodek v srednjem Jadranu:"Slovenski vikend je najbolj zaslužen za skokovit dvig turističnih kapacitet v predsezoni v naši regiji."Množične aktivnosti celim družinam omogočajo prvomajske praznike, polne športnega, zabavnega in adrenalinskega udejstvovanja. V ta namen urejujejo adrenalinski park, pohodne poti in kolesarske steze. Ker so Slovenci veliki ljubitelji jadranja, se obeta tudi jadralska regata in širjenje morskih aktivnosti na brezplačno tekmovanje v ribolovu. Poleg nadgradnje obstoječeponudbe, prinašajo letošnji prvomajski prazniki svojevrstne novosti, poudarja podžupan občine Biograd na Moru,Marijan Stopfer:"V notranjosti, v neposredni bližini Biograda na Moru, je naš adut, največje jezero na Hrvaškem, Vransko jezero, ki obeta idealno kombinacijo modrega z zelenim turizmom. Turiste bomo presenetili z adrenalinsko športno izkušnjo in uživanjem v zaščitenem naravnem parku, česar v srednjem Jadranu niso vajeni. Biograd na moru postaja izhodišče za obisk šestih največjih nacionalnih in naravnih parkov v neposredni bližini. Popolnoma jasno je, da v vseh letnih časih v naši regiji pospešeno predstavljamo tudi turizem slovenskih krajev, še posebej tistih, s katerimi prijateljujemo več desetletij."Oživljanje naravnega parka Vransko jezero bo potekalo tri leta.

KORIST VSEH PETIH OBČIN

Globoke korenine štirideset letnega gospodarskega, kulturnega in športnega sodelovanja med petimi kraji so danes razvejane v trdno turistično sodelovanje. Najbolj priljubljena turistična destinacija med hrvaškimi turisti je Rogla. Župan Slovenskih Konjic,Miran Gorinšek:"Dalmatinsko prijateljstvo je že zdavnaj preraslo občinske meje, saj sega na celotno območje Rogle in Pohorja. Za slovenski turistični trg predstavlja eno od vodilnih destinacij znotraj trajnostne rasti slovenskega turizma v okviru Alpske Slovenije intocelo leto. Hrvaški turisti se najbolj navdušujejo nad smučanjem in termalnim razvajanjem."

Po vzoru Slovenskega vikenda letos v Žalcu načrtujejo dan prijateljskega mesta Biograd na Moru. Podžupan občine Žalec,Robert Čehovin:"Žalec se je s fontano piv Zeleno zlato, ki je v dveh letih natočila 102 tisoč degustacijskih vrčkov, vpisal na globalni turistični zemljevid. Poznavalcem piv, ki pridejo tudi iz Brazilije, podaljšamo obisk s predstavitvijo Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva ter obiskom kulturne dediščine in naravnih bogastev. Za hrvaške goste bo na eni od pip fontane letos teklo pivo iz Biograjske pivovarne."

V Moravski Toplicah je slovensko hrvaško sodelovanje šemlado. V fazi izmenjavanja izkušenj oz dobrih praks in iskanju priložnosti vidijo napredek v širjenju turistične ponudbe na podeželje. Župan občine Moravske Toplice,Alojz Glavač:"Naša prednost so pokrajina in dobrosrčni ljudje. Kulinarika in kultura sta zato na prvem mestu naše ponudbe, s katerima gradimo načrt zapolnjevanja turistične vrzeli v zimskem času."

Prvo naravno kopališče v Sloveniji z biološkim čistilnim sistemom, glamping hiške in višinski adrenalinski park, so turistični biseri občine Radlje ob Dravi, v katerih župan,Alan Bukovnik, vidi zeleno prihodnost občine:"Občina Radlje ob Dravi se želi na svetovnem turističnem zemljevidu zapisati kot vrhunska zelena destinacija. Sonaraven in trajnostni razvoj lokalne skupnosti ni samo zaveza tukaj živečih ljudi, ampak jetopostal način življenja.

Naravo, ki smo jo dobili v upravljanje od naših prednikov, želimo še boljšo predati našim zanamcem."Pri tem se mu zdi pomembno ohranjanje odprtih zelenih prostorov, torej naravnih habitatov, kjer človek živi z naravo in tako skrbi za sonaraven razvoj. Kraj, ki se ponaša z izjemno bogato kulturno dediščino, razpolaga s 27-imi športnimi površinami, zato si v Radljah obetajo turiste, željne aktivnih počitnic v naravi. V zadnjih štirih letih se je izkazalo, da privlačijo predvsem družine in mlade skupine, zato gredo v smer mladinskega turizma in izobraževalnega turizma, delavnic in aktivnih družinskih počitnic.

Srečanje petih občin, ki ga je pod streho letošnjega sejma Alpe Adria pripravila občina Biograd na Moru, je bilo doživeto tudi v kulturnem in kulinaričnem pomenu besede. Gostitelji so postregli s pokušino dalmatinskih specialitet, ki jih je v dalmatinskibrunchpo slovensko pospremil moški vokalni kvintet Aeternum iz Črenšovcev z dalmatinskimi pesmimi in glavna protagonista skupine Čuki, Jože Potrebuješ in Jernej Tozon.

Fotografije krajev:https://wetransfer.com/downloads/f70f301ded24e17b65ec9edaae4a37e720180131134742/d9546b02d9571594231f158d4e06188020180131134742/f5ceb9

Fotografije z dogodka: v teku današnjega dneva bodo dostopne nawww.mediaspeed.net

Dodatne informacije

Betka Šuhel Mikolič

info@bpr.si; 041 654 632

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!