Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

NOVA VIRTUALNA RAZSTAVA

ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani

NOVA VIRTUALNA RAZSTAVAob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v LjubljaniO POTEH K "NAJLEPŠI IZNAJDBI ČLOVEŠKEGA DUHA"* NA SLOVENSKEM

Po razstavi, ki je bila ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani od 23. marca 2017 do 10. januarja 2018 na ogled v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju, smo sedaj pripravili še njenovirtualno različico. Na virtualni razstavi se lahko podate skozi prelomne dogodke pred ustanovitvijo Društva, izveste o ustanovitvi Društva ‒ konceptih in ciljih, o temeljih gledališke omike in Franu Levstiku, Josipu Nolliju in prvi knjigi o gledališču, Slovenski Taliji, gledališki šoli in njenih pionirjih, raziščete zasluge slovenske politične omike, fenomen Borštnik, prelomne like profesionalizacije, repertoarni razvoj in gledališke stavbe, odkrivate pečat dramatike evropske ravni in pot iz profesionalizacije v evropeizacijo.

Virtualno razstavo si lahko ogledate na:http://repertoar.sigledal.org/razstava/o-poteh-k-najlepsi-iznajdbi-cloveskega-duha-na-slovenskem.

Dramatično društvo v Ljubljani (ustanovljeno l. 1867) je začetnik slovenskega gledališča moderne dobe. V svojem razvoju od leta 1867 do 1920 prehodi petdesetletno pot skozi dobo institucionalizacije in profesionalizacije slovenskega gledališča in jo sklene v letu 1920, ko nastopi nova razvojna stopnja, doba evropeizacije (1920‒1945). Razstava se osredotoča na prvih petdeset let delovanja Dramatičnega društva, pri čemer skuša osvetliti pomembne in odločilne mejnike na njegovi razvojni poti.Virtualna razstava je nastala v sodelovanju z zavodom Novi Zato.Lepo vabljeni k ogledu!*Nollijeva definicija gledališča v njegovi Priročni knjigi za glediške diletante.

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!