Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Sporočilo za javnost

Odprtje razstave bo v petek, 9. februarja 2018, ob 19. uri.

Sporočilo za javnost

Rudi Benétik: Predrzno črna!

Kolaži in objekti

9. 2.– 2. 3. 2018

Odprtje razstave bo v petek, 9. februarja 2018, ob 19. uri.

Zbrane bo pozdravil Andreas Pawlitschek, direktor Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana, umetnika in njegovo delo pa bo predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Milena Zlatar.

V februarju se bo v Mestni galeriji Nova Gorica prvič na goriškem predstavil uveljavljeni koroški umetnik Rudi Benétik, ki živi in ustvarja v specifičnem dvojezičnem okolju južne Koroške v Podjuni v Avstriji.

"Rudi Benétik je v svoji poetiki, skozi iskanja oblik in barv z resnicoljubnimi potezami linije in s pogledi v (ne)stvarnost prostora in dogajanja v njem, vseskozi ohranjal otroško elementarnost, da bi se mogel prepustiti nevidnemu toku energije, fluidu sveta in lastne duše," je v uvodnem eseju razstavnega katalog zapisala Milena Zlatar. Za razstavo v novogoriški Mestni galeriji je umetnik pripravil novo serijo del, kjer je za pristno črnino uporabil saje, ostanke živega ognja iz peči v ateljeju, pomešane z belimi pigmenti in akrilnim vezivom ... Kot pojasnjuje sam, je zaključne kompozicijske elemente napravil "v potezah s sočno in nasičeno črnino kaligrafskega tuša". Pred nami so tako sivine, dimaste meglice, ki se zlivajo v beline ali v črna polja, kar daje delom neko posebno duhovno atmosfero. "Enako pomembne kot barve in oblike v strukturi telesa slike so tudi umetnikove geste," poudarja Zlatarjeva. Njegove poteze s čopičem, risalom, naključne oblike trgank (iz papirja in drugih materialov), ki jih vgrajuje na površine so spontane in izrisujejo sublimacijo stvarnosti, ki je spomin in duh časa hkrati. Končna celota gledalca uroči, ga pritegne, čeprav lahko sporočilo v razstavljenih delih dojame le, če se je pripravljen odvrniti od izkustvenega sveta in se prepustiti intuiciji. Zato povabilo, da vstopimo v Benétikove slike-telesa, v ta polja spoznanja.

O umetniku

Rudi Benétik se je rodil leta 1960 v Podjuni/Jaunstein na avstrijskem Koroškem, kjer tudi živi in dela. 1985 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, pri profesorjih Andreju Jemcu, Janezu Berniku in Bogdanu Borčiću. Njegova dela lahko vidimo v zbirkah evropskih muzejev in galerij, in so bila razstavljena v Avstriji, Belgiji, Danski, Franciji, Hrvaški, Indiji, Italiji, Južni Koreji, Luxembourgu, Madžarski, Nemčiji, na Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji, Španiji in ZDA.

Hvala za objavo in lep pozdrav,

Mateja Poljšak Furlan

kustosinja

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!