Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Kljub koncentraciji industrije uspešni novi svetovni prvaki

Najboljši nasvet, ki sem ga kadarkoli dobil, brez prestanka delim naprej. Zelo je preprost: Učite se od najboljših! Učite se od podjetij, ki jih je borza nagradila z visokim razmerjem tržne vrednosti – katerih vrednost je torej mnogo, mnogokratnik prihodkov, ki jih ustvarijo v enem letu. Učite se o podjetij različnih velikosti, ne samo največjih, o katerih običajno poročajo svetovni mediji. In seveda, učite se od podjetij iz vsega sveta.

Kljub koncentraciji industrije uspešni novi svetovni prvaki

Najboljši nasvet, ki sem ga kadarkoli dobil, brez prestanka delim naprej. Zelo je preprost: Učite se od najboljših! Učite se od podjetij, ki jih je borza nagradila z visokim razmerjem tržne vrednosti – katerih vrednost je torej mnogo, mnogokratnik prihodkov, ki jih ustvarijo v enem letu. Učite se o podjetij različnih velikosti, ne samo največjih, o katerih običajno poročajo svetovni mediji. In seveda, učite se od podjetij iz vsega sveta.

Bom konkreten, z imeni in priimki. Ogromno se lahko naučimo od podjetij, ki so jih na noge postavili Leonard Bell, Peder Holk Nielsen in Hui Lu. Prvi je soustanovitelj ameriške družbe Alexion Pharmaceuticals, ki jo je do leta 2015 tudi vodil. Drugi je od 2013. predsednik danske družbe Novozymes. Tretji pa vodi razvojno ekipo kitajske družbe Shangahai RAAS Blood Products.

Nauki za vse

Gotovo ste iz imen podjetij razbrali, da vsa prihajajo iz iste panoge, biotehnologije. Ampak naj takoj na začetku poudarim, da se lahko od vseh treh marsikaj naučijo tudi podjetja, ki poslujejo v zelo drugačnih panogah. Ko se primerjate, ne glejte samo vodilnih poslovnežev in podjetij svoje lastne panoge. Poglejte tudi drugod. Tudi v biotehnologijo. In da, po Bellu, Nielsenu in Huiju se lahko zgledujemo tudi vsi, ki ne delimo njihove osnovne izobrazbe – prvi in tretji sta zdravnika, drugi pa je kemijski inženir.

Po katerih vidikih je biotehnologija zgledna panoga? Ravno zaradi takšnih vprašanj sem razvil indeks World Benchmarking (WBI), orodje, ki ga lahko bralci brezplačno uporabijo na spletu (www.av.consulting/wbi). Indeks omogoča primerjave med panogami.

Panoga je v zgodnji stopnji fokusiranja (indeks WCI 50 odstotkov) – tako kot trgovina na drobno z živili, trgovina za dom, pohištvena industrija, medicinska oprema, IT strojna oprema, paketna pošta, oprema telekomunikacij. Noben panožni voditelj še ni dosegel razmerja velikosti 7 proti 1 pred prvim sledilcem (kar bi pomenilo popolno koncetracijo). Leta 2015 največje podjetje Gilead Sciences je imela kar 50 odstotkov več prihodkov kot podjetje, ki mu je bilo najtesneje za petami – Amgen.

Sicer dosega biotehnologija z 81-odstotno odličnostjo samo 12. mesto na indeksu WBI. Toda po donosnosti je biotehnologija prva na svetu. Prva. V povprečju jo odlikuje kar 32 odstotkov dobička v prihodkih in celo 15 odstotkov dobička v sredstvih.

Cilj: postati vodilni

Začel bom s podjetjem, ki si je zastavilo cilj, da postane vodilno v biofarmacevtski panogi. Alexion Pharmaceuticals je tudi na dobri poti, da svoj cilj izpolni. V zadnjih petih letih doseglo izjemno rast prihodkov, v povprečju kar 32 odstotkov na leto. To so prepoznali tudi finančni trgi. Alexion ima ob 2,5 milijarde dolarjev letnih prihodkov tržno vrednost 36 milijard, kar pomeni multiplikator prihodkov 14.

Alexion Pharmaceuticals razvija in prodaja unikatne terapevtske izdelke za zdravljenje zelo redkih ogrožajočih ali kroničnih bolezni, za katerimi zboli malo ljudi, potek bolezni pa je lahko zapleten. Podjetje sta leta 1992 v New Havnu v ZDA ustanovila Leonard Bell in Stephen Squinto. Bell (rojen leta 1958) je iz medicine doktoriral na Univerze Yale, kjer je nato delal na kliniki, hkrati pa predaval na oddelku za notranjo medicino in patologijo.

Pod Bellovem vodstvom (predsednik uprave je vse do aprila 2015) je Alexion postalo globalno podjetje, prisotno v 50 državah. Glavni vzvod rasti je Sloris, ki velja za najdražje zdravilo na svetu (pol milijona dolarjev na leto za pacienta). Solaris je prvo zdravilo na svetu za zdravljenje paroksizmalne nočne hemoglobinurije, ki lahko vodi do kronične okvare organov in prezgodnje smrti, predvsem zaradi tromboz ali odpovedi ledvic.

Alexion raste tudi s prevzemi in sklepa strateška partnerstva. Leta 2011 je prevzel družbo Enobia Pharma, ki raziskuje zelo redke imunske bolezni in sindrome. Leta 2014 je sledilo strateško partnerstvo z Moderna Therapuetis ki se ukvarja z raziskavami obveščevalne ribonukleinske kisline. Leta 2015 pa je Alexion prevzel Synageva BioPharma, ki je takrat bilo že v zaključni fazi razvoja zdravila Kanuma (sebelipaze alfa) za pomanjkanje lizosomske kisle lipaze, smrtonosne genske bolezni, ki povzroča maščobne obloge na stenah krvnih žil, ledvicah in drugih tkivih. Istega leta so regulatorji prižgali zeleno luč prodaji zdravila na vseh največjih trgih – v ZDA, EU, na Japonskem in v Kanadi.

Prvi po bioinovacijah

Danski Novozymes je vodilno podjetje na svetu v bioinovacijah. Proizvaja širok spekter industrijskih encimov (z 48 odstotki svetovnega trga) in mikroorganizmov. Njihove encime uporabljajo v več kot 40 industrijah, na primer v kmetijstvu, bioenergetiki, panogi hrane in pijače, negi v gospodinjstvu, usnjarstvu, farmaciji, panogi papirnih mas, tekstilni industriji. Ponujajo tudi rešitve na področju odpadnih voda.

Novoymes zaposluje 6500 ljudi in je leta 2015 ustvarilo 2,1 milijarde dolarjev prihodkov. Njegovo vrednost ocenjujejo na 14,4 milijarde dolarjev. S tem je borza izkazala visoko zaupanje v sposobnost podjetja, ki ga vodi Peder Holk Nielsen (rojen 1953). Predsednik uprave je od leta 2013, pred tem pa je vodil ključno poslovno enoto za encime. Prejel je številna priznanja, med drugim tudi nagrado revije Forbes Global Game Changers 2016, Science Magazine pa ga je uvrstila med sto najpomembnejših poslovnih vizionarjev na svetu.

Podjetje nastalo leta 2000 po razdružitvi farmacevtskega podjetja Novo Nordisk, s sedežem v mestu Bagsvӕrd blizu Københavna. Kmalu po ustanovitvi je Novozymes pod vodstvom tedanjega predsednika uprave Steena Riisgaarda začel naglo povečevati svoj posel z mnogimi prevzemi. Po prevzemu ameriške Sybron leta 2001 so v sodelovanju z ameriško vlado začeli razvijati encime, ki lahko biomaso pretvorijo v okolju prijazno gorivo. Leta 2006 so prevzeli avstralsko biofarmacevtsko podjetje Turfal. Leta 2013 je bilo sklenjeno partnerstvo z Monsantom (The BioAg Alliance). Novozymes je iznašel tudi inovativno mešanico detergentov Medley, ki je prilagojen posebnim regionalnim potrebam.

V ospredju razvoj

Leta 1988 ustanovljena družba Shangahai RAAS Blood Products v javnosti ne izpostavlja svoje uprave, ampak le svojo edinstveno sposobnost – razvojno ekipo, ki jo vodi dr Hui Lu (kariero je začel na oddelku za hematologijo v pediatrični bolnišnici v Philadelphii in na Univerzi v Pensilvaniji). Drugi člani njegove ekipe so zelo mladi, saj je njihova povprečna starost samo 35 let. Njihova izobrazbena struktura pa je zelo visoka, saj ima 22 odstotkov zaposlenih doktorat, 24 odstotkov pa magisterij.

Podjetje raziskuje, razvija in proizvaja krvne proizvode in medicinske izdelke, pridobljene iz plazme. Ponujajo tudi cepiva, diagnostične reagente in testiranje opreme in storitev. Vse od začetka se zavzemajo za kakovost in varnost. Kot edino podjetje na Kitajskem uporabljajo trikratno testiranje s pomočjo polimerazne verižne reakcije. Podjetje je eden redkih kitajskih proizvajalcev krvnih proizvodov, ki so sposobni za izvoz. Registrirani so na Kitajskem in dvajsetih drugih državah. Njegovi glavni izvozni destinaciji sta jugovzhodna Azija in Latinska Amerika. Do zdaj je prodalo več kot 25 milijonov različnih proizvodov po vsem svetu. Leta 2015 je imelo 219 milijonov dolarjev prihodkov, vendar je bila njegova vrednost zaradi njihove inovativnosti ocenjena na 15,8 milijarde dolarjev, torej 50-krat več.

Stavijo na odličnost

Zgodbe uspešnih podjetij so pogosto zgodbe uspešnih podjetnikov. Zgodbe ljudi, ki jim je uspelo iz nič nekaj ustvariti. Delijo si samozavest, prepričljivost, disciplino in odločnost. Vodstvene ekipe družb Alexion Pharmaceuticals, Novozymes in Shangahai RAAS Blood Products kažejo predvsem pomen odločnosti. Odločnosti, da rasteš z inovacijami, ki jih dosežeš z mešanico intenzivnega lastnega razvoja pa tudi smelih prevzemov inovativnih podjetij.

Dr Andrej Vizjak

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!