Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Armada senc Jean-Pierra Melvilla: kinotečni program od 13. do 18. februarja

v torek, 13. februarja, ob 20. uri bo v dvorani Slovenske kinoteke potekala podelitev strokovnih nagrad, ki jih Društvo slovenskih režiserjev podeljujejo za režijo posameznega avdiovizualnega dela (nagrada Štigličev pogled) in za življenjsko delo (nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije) – slednjo letos prejme Karpo Godina.

vtorek, 13. februarja, ob 20. uribo v dvorani Slovenske kinoteke potekalapodelitev strokovnih nagrad, ki jihDruštvo slovenskih režiserjevpodeljujejo za režijo posameznega avdiovizualnega dela (nagrada Štigličev pogled) in za življenjsko delo (nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije) – slednjo letos prejme Karpo Godina.

Retrospektiva: Armada senc Jean-Pierra Melvilla

Med14. in 25. februarjemse bo v Slovenski kinoteki s podporoFrancoskega inštitutaodvila retrospektiva filmov enega najbolj cenjenih francoskih režiserjev,Jean-Pierra Melvilla. Njegova kultna podoba s kavbojskim klobukom in raybankami ponazarja navezanost na ameriško popularno kulturo. Melville velja za botra novega vala in francoske kriminalke, za princa kul sloga, asketske strogosti in barvne harmonije. V sklopu retrospektive bodo na ogled nekateri njegovi kultni filmi – odHazarderja Boba(1955) inArmade senc(1969) doRdečega kroga(1970).

Kratki!: Pogled malega formata

Z uvedbo malih formatov se je snemanje filmov spremenilo iz nekdanjega umetniškega privilegija v splošno razširjeno prakso. Domači filmi so zanimivi primerki estetike vsakdanjika oziroma, natančneje, prikazujejo izjemno v vsakdanjem. Otrokovi prvi koraki ali barvna igra svetlobe so pričevanja o oblikovanju preteklosti ter želji po komuniciranju in izražanju.

Stefanie Zingl in Raoul Schmidt izAvstrijskega filmskega muzejabosta včetrtek, 15. februarja, ob 20. uriv Slovenski kinoteki predstavilaprogram domačih filmov. Pridružila se jima bo tudi gospa Veit, ena redkih avtoric amaterskega filma v zbirki Avstrijskega filmskega muzeja, ki bo ob tej priložnosti spregovorila o svoji praksi filmskega ustvarjanja kot ženska – v dejavnosti, v kateri so vse do pojava videa izrazito dominirali moški.

Zgodbe iz omare – zbiramo filme na 8-, S8- in 16-mm traku!

Domači filmi na 8-, S8- in 16-mm traku so bogata zakladnica spominov in pomemben dokument zgodovine našega vsakdanjika. Škoda bi bilo, če bi jih izgubili. V Slovenski kinoteki bomo v evropskem letu kulturne dediščine namenili več pozornostiraziskovanju domačega filma.

Če tudi vi doma hranite osebne filmske zbirke, vas pozivamo, da nas o tem obvestite in nam zbirke zaupate v hranjenje. Kot filmski muzej nas poleg hranjenja filmskih trakov zanima tudi raziskovanje okoliščin, v katerih so filmi nastali, in opreme, s katero so bili posneti, pa tudi zbiranje posameznih zgodb, ki bodo prispevale k odstiranju zgodovine domačega filma.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka ++38614342520 press@kinoteka.si www.kinoteka.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!