Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

VČERAJ ŽE OCENILI SUHO SADJE, KISE IN KONZERVIRANE VRTNINE

Na 29. dneve Dobrot slovenskih kmetij (DSK), ki bodo letos med 18. in 20. majem v minoritskem samostanu na Ptuju, že potekajo intenzivne priprave. Razpis za sodelovanje je bil objavljen 24. januarja in kmetije so na lokalnih izpostavah Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije že končale prijave izdelkov v ocenjevanje.

Začetek ocenjevanj za 29. državno razstavo DSK

VČERAJ ŽE OCENILI SUHO SADJE, KISE IN KONZERVIRANE VRTNINE

(Ljubljana, 1. marec 2018) – Na 29. dneve Dobrot slovenskih kmetij (DSK), ki bodo letos med 18. in 20. majem v minoritskem samostanu na Ptuju, že potekajo intenzivne priprave. Razpis za sodelovanje je bil objavljen 24. januarja in kmetije so na lokalnih izpostavah Javne službe kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije že končale prijave izdelkov v ocenjevanje.

Odziv kmetij je bil zelo dober, saj je prijavljenih več kot 1000 izdelkov iz 14 skupin iz domovine in zamejstva.

Izziv za sodelovanje na razstavi je takoza ljubiteljske predelovalce kakor za tiste, ki imajo na kmetijah dopolnilno dejavnost že registrirano in dobrote tudi tržijo. Izdelki, ki jih pripravljajo skrbne roke slovenskih gospodinj in gospodarjev, so del kulturne dediščine slovenskega podeželja, ki jih bodo že devetindvajsetič spoznavali na Dobrotah slovenskih kmetij. Strokovne komisije so včeraj na Ptuju začele s senzoričnim ocenjevanjem izdelkov. Ocenili so suho sadje, kise in konzervirane vrtnine.

Kot vsako leto je tudi tokrat poudarek na eni izmed sodelujočih regij, tokrat bo to Dolenjska z Belo krajino in Posavjem, ki je znana po kakovostnih izdelkih iz moke, mesa, vina in drugih dobrotah. Poudarek na letošnji razstavi bo zaščiti slovenske potice iz domovine in zamejstva. Likovni natečaj vrtcev in osnovnih šol pa je namenjen svetovnemu dnevu čebel na temo Čebelice moje prijateljice.

Na vseh dosedanjih razstavah Dobrote slovenskih kmetij je bilo skupaj podeljenih 18.283 priznanj, od tega 5.019 bronastih, 5.958 srebrnih in 7.306 zlatih priznanj ter 996 znakov kakovosti.

Dodatne informacije: Peter Pribožič, tel.: 031 688 844, peter.pribozic@kgz-ptuj.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!