Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SPOROČILO ZA JAVNOST: IUCUNDUS - Boštjan Gombač in RTV Slovenija_10.3.2018

Koncert ob dnevu žena: IUCUNDUS Boštjan Gombač in Big Band RTV Slovenija Lojze Krajnčan, dirigent

Nova Gorica, 2. 3. 2018

SPOROČILO ZA JAVNOST

IZVENABONMAJSKI KONCERT

Koncert ob dnevu žena:

IUCUNDUS

Boštjan Gombač in Big Band RTV Slovenija

Lojze Krajnčan, dirigent

Sobota, 10. marca 2018, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V soboto, 10. marca 2018 vabimo na koncert ob dnevu žena, ki bo prava zvočna poslastica. Projekt IUCUNDUS je delo multiinštrumentalista Boštjana Gombača, ki je znan po tem, da kar dobi v roke spremeni v glasbeni inštrument in iz njega izvabi čudežne zvoke, ter dirigenta in skladatelja Lojzeta Kranjčana. Za priredbe, ki jih bo Gombač zaigral z Big Bandom RTV Slovenija, je poleg Krajnčana poskrbel tudi Aleš Avbelj. Vstopnina je 15 €, vabljeni!

Boštjan Gombač je znan slovenski multiinštrumentalist ter skladatelj glasbe za gledališče, film in televizijo, tuje pa mu niso niti odrske deske. Že med študijem klarineta, pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja na ljubljanski Akademiji za glasbo, se je navduševal za različne glasbene zvrsti. Glasbena pot ga je namreč že kot najstnika popeljala po svetu in mu odpirala nova obzorja v glasbenem izražanju. Sam pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv, možnost izražanja ter veselje do dela mu nudi. Njegovo delo preteklih petnajstih let lahko zasledimo na približno 120-ih nosilcih zvoka in zajema vse, od etna do resne glasbe. Prav tako je avtor glasbe za 50 gledaliških predstav in 40 dokumentarnih filmov. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. S skupino Terra Folk je požel mnogo glasbenih nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado občinstva radia BBC 3 (World Music Awards), sodeluje pa s skupinami Katalena, Bast, Bachology Quartet, Los Hermanos Muy Simpaticos. Nastopil je že s kopico znanih imen slovenske popularne in resne glasbe in z mnogimi tujimi glasbeniki, kot so Marc Ribot, Greg Cohen, Neil Innes, Tommy Emmanuel, The Cat Empire, John McSherry, Arvid Engegard, Susanne Lundeng, Knut Eric Sundquist, Theodossi Spassov.

Big Band RTV Slovenija deluje neprekinjeno že od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb na svetu. Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in komponist Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil vse do začetka šestdesetih let. Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno talentirani Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v najvišji kvalitetni razred. V tem času se je PORL tudi preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija. Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk in drugi. Od leta 2002 do 2013 je umetniško vodstvo prevzel dotedanji saksofonist, Hugo Šekoranja. Leta 2014 je orkester dobil novo vodstvo, z vodjo enote Glasbene produkcije Patrikom Greblom in umetniškim vodstvom Big Banda sestavljenim iz štirih članov. V sezoni 2015/16 pa so dobili še umetniškega koordinatorja, saksofonista Lenarta Krečiča.

Vstopnina:

15 €

Na razpolago ostajamo za morebitne dodatne informacije in fotografije koncerta.

V naprej se vam zahvaljujemo za najavo dogodka v vašem mediju.

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!