Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Jutri na festivalu Fabula: Lukas Bärfuss in Maylis de Kerangal

18. 00, Kosovelova dvorana v Cankarjevem domu

18. 00, Kosovelova dvorana v Cankarjevem domu

Filmska Fabula

Dora ali spolne nevroze naših staršev

(Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern, 2015, Stina Werenfels; 90)

Dora ali Spolne nevroze naših staršev je švicarski film, ki je bil leta 2015 predvajan na Berlinalu. Istoimenska dramaLukasa Bärfussavelja za eno najuspešnejših sodobnih gledaliških besedil, saj je bila uprizorjena na odrih širom sveta, med drugim tudi v Sloveniji (SLG Celje). Glede na predlogo ni presenetljivo, da je tudi film postal eden najbolj uspešnih švicarskih filmov zadnjih let. Pripoveduje o osemnajstletni Dori, ki se zaljubi, ima spolne odnose in zanosi. Ker je Dora duševno zaostala, njeno razmerje sproža cel plaz praktičnih in etičnih vprašanj, s katerimi se je okolica, sploh njena starša, prisiljena soočiti.

Filmu bo sledil pogovor z Lukasom Bärfussom.

Vstopnice za predstavo lahko kupite na blagajni Cankarjevega doma.

19.30, Kosovelova dvorana v Cankarjevem domu

Fokus

Lukas Bärfuss

Lukas Bärfussvelja za enega najboljših, najbolj priznanih in najbolj prevajanih sodobnih švicarskih avtorjev. V slovenščini je doslej izšel njegov pretresljiv romanKoala(Modrijan 2016), na odrih pa smo lahko videli tudi več uprizoritev njegovih dram.

RomanKoalatematizira samomor, iz česar sledi vprašanje – kaj človeka privede do absolutne izgube upanja? Je samomor, kakršen je prikazan vKoali,odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko se razblini zadnja trohica upanja? Ali kakor se v delu Upanje brez optimizma sprašuje Terry Eagleton: "Je upanje na terapijo za naše tegobe dejansko del teh tegob, saj nam preprečuje, da bi jih pretentali s samomorom? Mar nas upanje, podobno Schopenhauerjevi zlohotni Volji, ohranja pri življenju zato, da bi še naprej trpeli?"

Obiskovalcem svetujemo, naj si tik pred pogovorom z avtorjem, ob 18.00, v Cankarjevem domu ogledajo film, posnet po Bärfussovi dramski predlogi.

Povezuje:Tanja Petrič.

20.30, Štihova dvorana v Cankarjevem domu

Literarni večer z Maylis de Kerangal

Povezuje:Agata Tomažič.

Maylis de Kerangalje ena najbolj znanih sodobnih francoskih avtoric. Med drugim je bila finalistka za Goncourta in dobitnica mednarodne nagrade Medicis (Rojstvo mostu), leta 2018 pa je bila odlikovana tudi z eno najbolj zaželenih literarnih nagrad, Wellcome Book Prize (Pokrpajmo žive). V okviru Fabule je v slovenskem prevodu Janine Kos izšel avtoričin romanRojstvo mostu.

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na blagajni Cankarjevega doma.

Celotni program festivala lahko najdetetukaj.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!