Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

DAN KRAŠKEGA OVČARJA

Letošnjo sezono prireditev začenjamo z Dnevom kraškega ovčarja, ki bo v nedeljo, 18. marca 2018, privabil v Štanjel ljubitelje Krasa in kraških ovčarjev z vseh koncev Slovenije, pa tudi goste zunaj meja naše države. Uradni program se bo začel ob 11. uri.

DAN KRAŠKEGA OVČARJA

Štanjel, 18. marec 2018 MEDIJSKO SPOROČILO

Spoštovani!

Letošnjo sezono prireditev začenjamo z Dnevom kraškega ovčarja, ki bo v nedeljo, 18. marca 2018, privabil v Štanjel ljubitelje Krasa in kraških ovčarjev z vseh koncev Slovenije, pa tudi goste zunaj meja naše države. Uradni program se bo začel ob 11. uri. Ob zvokih trobil članov Pihalnega orkestra Komen in uvodnem nagovoru bosta razstavo o kraškem ovčarju, ki bo postavljena v zgornjem grajskem palaciju v Fabianijevi dvorani, odprla mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in prehrano RS, župan Občine Komen, Marko Bandelli, mag. posl. ved, predsednik KZS Egon Dolenc in predsednik KKOS Blaža Vehovar. Slike, fotografije, knjige, etnološki predmeti nam bodo približali samosvojo naravo psa, ki je uvrščen v edino avtohtono slovensko pasmo, stoletja povezano s kraško pokrajino in življenjem kraških pastirjev.

Ob 12. uri bo sledila predstavitev knjige Kraški ovčarji – sinovi burje, ki nam jo bosta skupaj z drugimi gosti pobliže predstavila Maja Jug Hartman, urednica Založbe Hart, in avtor knjige, akademski slikar Blaž Vehovar. Po končani predstavitvi bodo imeli obiskovalci in predstavniki medijev možnost postavljanja vprašanj in intervjujev z gosti.

Po druženju z okrepčilom na grajskem dvorišču se bomo s kraškim ovčarjem spoznali še v živo. Na okrogli mizi nam bodo o vzreji, zgodovini in genetiki kraškega ovčarja spregovorili: Branka K. Sluga, Miroslav Zidar in Jelka Simčič ter dr. Marko Marc, véliki poznavalci pasme kraškega ovčarja. Pogovor bo vodil predsednik KKOS Blaž Vehovar.

Ob koncu programa se nam bodo predstavili še vzreditelji pasme in njihovi psi, ki so člani kluba KKOS. Dogodek bo zaokrožil sprehod po srednjeveškem delu Štanjela z obiskom Ferrarijevega vrta ob 15. uri.

Hkrati bo na trgu pred grajskim dvoriščem potekala kmečka tržnica ponudnikov, za okrepčilo pa bo za obiskovalce poskrbel Bistro Grad Štanjel.

Istočasno bo na ta dan potekal tradicionalni Hrušovljanski pohod s pričetkom ob 9. uri pred vaškim domom v Hruševici.

O pohodu: Pot nas bo nato vodila mimo vasi Kobdilj, od koder se bomo povzpeli proti Ferrarijevemu vrtu v Štanjelu. Pot bomo nadaljevali po krožni poti okoli Štanjela. Od tam bomo pohod nadaljevali proti vasi Lukovec, mimo Kobjeglave po Poti devetih kalov nazaj na našo izhodiščno točko v Hruševico.Dolžina pohoda je približno 14 km. Predviden povratek v Hruševico je okoli 14. ure. Več informacij na spletni strani SKD Hruševica: www.skd-hrusevica.si.

Organizatorji dogodka so: Javni zavod Komenski Kras in Občina Komen v sodelovanju z Društvom ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije ter Založbo Hart.

*Fotografije lahko uporabljate brezplačno.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!